Danskerne arbejder mere

Mens man skærer ned i de fleste lande, arbejder danskerne mere og mere. Men ikke nok, mener Arbejdsmarkedskommissionen.

Danskerne arbejdede i snit 100 timer mere i 2007 sammenlignet med 1995, viser undersøgelse. men det er ikke nok, mener formand for regeringens Arbejdsmarkedskommission. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Vi danskere henter i rekordfart ind på vores kolleger i de øvrige OECD-lande, når det handler om det antal timer, vi bruger på at arbejde.

Mens langt de fleste lande i Europa og Nordamerika har skåret ned på arbejdstiden pr. beskæftiget, har danskerne siden 1995 haft en i særklasse høj vækst på 6,7 pct., skriver Ugebrevet A4 i dag.

Beskæftigede danskere brugte i snit 1.599 timer på arbejdet i 2007 mod 1.499 timer i 1995.

Eksperter peger på, at højkonjunktur, stor efterspørgsel på arbejdskraft og fleksible overenskomster har fået danskerne til at arbejde over som aldrig før. Og selvom danskerne egentlig ikke ønsker at arbejde mere, så bør politikerne skubbe yderligere på udviklingen ved at hæve den officielle arbejdstid, mener formanden for regeringens Arbejdsmarkedskommission, Jørgen Søndergaard.

»De senere års stigning i arbejdstiden er jo i høj grad også udtryk for en konjunktureffekt. Man må forvente, at danskernes arbejdstid falder tilbage igen i takt med, at økonomien går ned i gear,« siger han til Ugebrevet A4.

Arbejdstiden i Danmark ligger da også fortsat et godt stykke under den gennemsnitlige arbejdstid pr. beskæftigede i OECD-landene, der er 1.737 timer om året, men andre eksperter peger på, at Danmark ligger højt på listen, når det handler om arbejdstid pr. indbygger i landet.

Måler man kun på arbejdstid pr. beskæftiget, tager man f.eks. ikke højde for, at det i Danmark er langt mere udbredt, at både mænd og kvinder arbejder, mens mændene i mange lande bærer størstedelen af arbejdsbyrden.

Ikke nok
Alligevel skal danskerne arbejde mere, hvis vi skal opretholde et velfungerende velfærdssamfund, vurderer både Jørgen Søndergaard og regeringen, men Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, mener, at tallene dokumenterer det modsatte.

»Der bliver arbejdet meget i Danmark, og produktiviteten er meget høj, når man sammenligner med andre lande. Velfærdsudfordringen skal løses ved, at de, der står og gerne vil ind på arbejdsmarkedet, rent faktisk får lov. Det handler om at få vores indvandrere og vores marginaliserede i beskæftigelse.«