Danske unge drikker og ryger mere, fordi de tror, de andre unge drikker og ryger mere

De danske unge skruer forbruget af alkohol og røg i vejret, fordi unge tror, at alle andre synes, det er helt normalt at ryge og drikke sig fuld hver weekend. Men en ny undersøgelse viser, at de unge har overdrevne forestillinger om, hvad andre unge gør.

Berlingske har spurgt tre 14-årige piger om, hvad de tror, deres jævnaldrende gør og tænker, når det kommer til rusmidler. Amalie Glad Rydicher (tv.), Malou Egeskov og Nanna Helge (th.) var alle tre enige om, at hvis ens omgangskreds ryger og drikker meget, vil man også selv være tilbøjelig til at gøre det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mine venner ryger sig skæve, de drikker sig fulde hver weekend, og sidste weekend blev en fra klassen så fuld, at hun ikke kunne huske noget dagen efter.

I 9. klasse er eleverne overbeviste om, at deres venner og klassekammerater er langt fremme med sprut, tobak og hash. Men en ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at de unge egentlig ikke er så vilde.

Eleverne er nemlig overbeviste om, at over halvdelen af kammeraterne ser det som okay at drikke sig fuld hver weekend. Men kun hver femte synes det, når man spørger eleverne.

Formand for Børnerådet, Per Larsen, kalder det en »usund« rusmiddelkultur, da det får unge til at sætte deres eget forbrug i vejret, når de overvurderer, hvor accepteret alkohol og rygning er blandt jævnaldrende.

»De unge tror faktisk, at det står meget værre til, end det egentlig gør. De bruger det nærmest som pisk over nakken til at gå med på den galej. Og det er ganske forfærdeligt. for det er ikke sikkert, de har lyst. Men de føler sig alligevel mere eller mindre presset til at være med på beatet omkring den rusmiddelkultur,« siger han.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1.390 9. klasseselever i vinteren 2015, hvor de 15-16-årige har vurderet, hvad deres jævnaldrende gør og tænker, når det kommer til rusmidler.

Gør det, fordi vennerne gør det

Flertallet af de unge svarer i undersøgelsen, at de drikker og ryger, fordi deres venner gør det. Og det ligger et hårdt pres på de unge mennesker, mener Per Larsen.

»Der er en tendens til at tro, at druk og røg er adgangsbilletten til fællesskabet, og de føler sig derfor mere eller mindre presset til at hoppe med på vognen,« siger han.

I undersøgelsen overvurderer de unge også deres jævnaldrendes erfaringer med cigaretter og hash. 35 procent af de unge siger, at de har røget cigaretter, men de unge tror selv, at det er 49 procent, der har prøvet det. Hash har 12 procent prøvet, men de tror, at 23 procent har prøvet det.

Derfor er det vigtigt at stoppe de unges overdrevne forestillinger om jævnaldrendes vaner med alkohol og rygning, fordi vi ved, det kan være med til, at de sætter deres forbrug ned, påpeger Per Larsen.

»Oplysning er den store, farbare vej, hvis vi skal de her såkaldte flertalsmisforståelser til livs. For det hjælper rent faktisk at involvere de unge mennesker i den her misforståelsestankegang og gøre dem bekendt med, at de er fuldstændig galt på den, og at kammerater slet ikke er så slemme, som de gerne vil gøre dem til,« siger han.

Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm, er enig med Per Larsen i, at  ændringer af flertalsmisforståelser og oplysningskampagner er nogle af de redskaber, man kan bruge.

Hun pointerer samtidig, at det er veldokumenteret, at regler, normer og rammer, som de unge hele tiden støder på har betydning.

»Det drejer sig om aldersgrænser, høje priser på alkohol, begrænsning i antallet af steder man kan købe og udskænke alkohol, fx på skoler og gymnasier, normer for alkoholforbrug i hjemmet og begrænsning af omfanget af og indholdet af de reklamer, som unge udsættes for,« siger hun.

Alkoholvaner og alkoholkultur smitter

Både hos Børnerådet og Sundhedsstyrelsen ser de en alkoholkultur, hvor fuldskab og drikkepres fylder meget i de unges opfattelse af, hvordan man drikker til fester.

Kit Broholm mener, at den kultur blandt andet eksisterer, fordi unge er gode til at aflæse alkoholnormerne i samfundet, i familien og blandt vennerne.

»Det er tankevækkende og næppe tilfældigt, at OECD i en ny undersøgelse kan vise, at danskere har den højeste andel, der regelmæssigt drikker meget på en gang, og at de danske 15-årige samtidig er de unge, der har den største andel, der drikker sig fulde,« siger hun og fortsætter:

»Hvis de unge aflæser i samfundet, at vi har en forventning om, at unge drikker sig fulde, og når de unge, der drikker sig fulde, samtidigt er de mest populære og toneangivende, fordi de repræsenterer voksenmarkørerne alkohol og rygning, ja så er det den vej, de unge går. Så vi er nødt til lige fra det nationale niveau og til familien tydeligt at markere, at druk og drikkepres er uacceptabelt,« siger hun.

Per Larsen ser også en rusmiddelkultur, der er alt for »afslappet« - i gåseøjne.

»Når vores voksne generation er vant til at drikke og ryge, smitter det omgående af på børnene. Argumenterne fra de unge, lyder også: Hvis far og mor ryger og drikker lystigt derhjemme, hvorfor skal vi så ikke gøre det samme,« siger Per Larsen og fortsætter:

»Så forældrene bør også se på, hvilken indvirkning de har på deres børn, når de sidder og fyrer den af for fulde gardiner derhjemme,« siger han.

Kit Broholm oplyser, at alkoholforbruget herhjemme er faldet med 25 pct. fra 1996 til 2014. Men vores drikkemønster er stadigvæk det sundhedsmæssigt mest risikable, nemlig at vi drikker rigtig meget på en gang, siger hun.

Tre piger om unges druk

Berlingske spurgte tre 14-årige piger om, hvad de troede deres jævnaldrende gør og tænker, når det kommer til rusmidler.

»Jeg tror, at 20 procent synes, det er okay at drikke sig fuld hver weekend. Hvis jeg gik i 9. klasse ville det være okay, at jeg drak mig fuld en gang om måneden. Men det er ikke i orden som 14-årig,« siger Malou Egeskov.

»Hvis ens venner drikker og ryger mindre, ville jeg nok også gøre det mindre. For det har meget at gøre med, hvem man er sammen med.  Jeg har selv kun fået en slurk derhjemme en gang imellem,« siger Nanna Helge.

»Jeg synes ikke, det er okay at ryge hash til fester eller drikke så meget, at du ikke kan huske noget dagen efter. Men det er okay at drikke sig fuld hver weekend, hvis det er det, man har lyst til,« Amalie Glad Rydicher.