De unge ryger mindre hash

En forbedret rusmiddelkultur blandt unge er ifølge Sundheds-styrelsen årsagen til, at færre 15-16-årige teenagere ryger hash.

Arkivfoto: Jacob Langvad Nilsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelen af 15- og 16-årige, som har prøvet at ryge hash, er faldet med 5,6 procentpoint fra 18 pct. i 2011 til 12,4 i 2015. Når det gælder amfetamin svarede 0,9 pct. i 2015, at de havde taget det, hvilket er signifikant lavere end i 2011, hvor tallet var 2,5 pct. Antallet af teenagere, som har prøvet ecstasy, er også faldet fra 1,5 pct. til 0,5 pct. fra 2011 til 2015.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens narkotikarapport.

»Og det er jo en rigtig god udvikling,« lyder det fra Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Det fremgår også af rapporten, at andelen af unge, som har røget hash den seneste måned, er faldet fra 6,2 pct. til 4,9 pct. Ifølge Kari Grasaasen hænger det lavere hashforbrug sammen med, at de unges rusmiddelkultur er under forandring.

»At færre af de 15-16-årige har røget hash hænger formentlig sammen med, at også alkoholforbruget blandt de unge ser ud til at falde. Det er et udtryk for, at rusmiddelkulturen blandt de helt unge synes at forandre sig i disse år. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem det at ryge hash og drikke alkohol. Det er ofte blandt dem, der drikker meget, vi også finder dem, der ryger hash,« siger hun.

Ifølge Kari Grasaasen tyder det på, at de seneste års forebyggelsesindsats i samarbejde med skoler og forældre virker.

»Alkoholforbruget og brugen af de illegale stoffer er generelt faldende i Europa. Så det kan handle om nogle strømninger i ungdomskulturen. Og det tyder også på, at noget af den forebyggende indsats, vi har lavet, f.eks. aldersgrænserne og forebyggelsen ude i skolerne herunder inddragelse af forældrene har virket,« siger hun.

Indsatsen blandt de unge er vigtig, da det er i alderen fra 15 år til begyndelsen af tyverne, at danske unges forbrug af hash og andre stoffer er størst og samtidig kan have skadelige virkninger.

»De helt unges hjerner er endnu ikke færdigudviklede, og derfor er de særligt sårbare overfor hashens skadevirkninger. Et hashforbrug kan få indflydelse på indlærings- og koncentrationsevnen og på den unges personlige og sociale udvikling,« siger Kari Grasaasen.

Generelt er danske unges hashforbrug lavt sammenlignet med andre lande. Tilsvarende undersøgelser viser, at franske unge indtager førstepladsen som mest hashrygende. Her svarer hele 17 pct. af de 15-16-årige ja til at have røget hash indenfor den seneste måned. Unge færinger er i undersøgelsen dem, der ryger mindst – her har kun én pct. røget hash indenfor den seneste måned.