Elever afviser lukning af Dyrehavefest: Det er et »mega-mega-fedt« arrangement

Det er en overreaktion at lukke festen i Dyrehaven, mener flere gymnasieelever. I stedet bør der være mere voksenopsyn til næste fest.

Foto: Oliver Westerlund

Den traditionsrige fest i Dyrehaven, hvor elever fra københavnske og nordsjællandske gymnasier mødes for at byde de nye 1.g’ere – såkaldte putter – velkomne, er lukningstruet, efter femten personer i 15-16-årsalderen blev kørt på hospitalet i fredags med livstruende alkoholforgiftning.

I hvert fald melder flere rektorer nu, at man fremover vil genoverveje sin deltagelse i festlighederne, ligesom flere allerede har stablet et alternativ til Dyrehaven på benene.

Men det er en overreaktion mener elever, som var til stede i fredags, og som Berlingske har været i kontakt med.

Èn af dem er 18-årige Marcos Guldbrandsen, som netop er startet på HF på KVUC og derfor var i Dyrehaven for første gang i fredags. Han oplevede arrangementet som »mega-mega-fedt« og sammenligner fællesskabet i Dyrehaven med et, man ellers kun finder på festivaler.

»Derfor synes jeg også, at det er en rigtig dårlig idé at lukke festen. Folk skal have lov til at have det fedt, når det er første skoledag, og jeg synes, man overreagerer, hvis man vil stoppe festen i fremtiden,« siger Marcos Guldbrandsen.

Han synes, at det er forventeligt, at nogle ikke kan styre sit alkoholindtag, når 8.000 mennesker samles for at feste.

»Selvfølgelig er det ikke fedt, at nogen skal køres væk i ambulancer, fordi de har det rigtig skidt. Men jeg tror bare, at det er svært at undgå til så stor en fest. Det er ligesom, når man er ude i trafikken – så sker der også et uheld før eller siden,« siger Marcos Guldbrandsen.

Han mener i stedet, at der bør være flere voksne til stede, som kan tage hånd om de meget fulde elever.

»Det er bedre, at festen får mere opsyn, så det ikke ender galt igen. Jeg så selv to-tre stykker, som bare lå på jorden og kastede op og måtte have hjælp fra deres lige så fulde venner, og der havde det været en fordel med nogle ikke-fulde voksne,« siger Marcos Guldbrandsen.

17-årige Oliver Westerlund er enig i, at der bør være flere voksne i Dyrehaven, som kan holde øje med de omkring 8.000 festglade mennesker. Han synes ligesom Marcos, at det var en fed fest, men oplevede, at folk blev »meget fulde« i løbet af aftenen.

»Til sidst endte det med, at der var nogle, som lå på nogle sten og brækkede sig, mens en masse mennesker var nødt til at stå og holde øje med dem,« siger Oliver Westerlund.

Er du klar over, at der var 15, som måtte på hospitalet med alkoholforgiftning?

»Nej, det har jeg ikke hørt, men det overrasker mig ikke rigtig. Folk gik til den, og selv om de fleste kun havde øl med, så var der også nogle, som drak stærkere genstande som vodka og rom. Jeg så også nogle, der så ud, som om de trængte til at komme til udpumpning,« siger Oliver Westerlund og beskriver en fyr, som lå op ad en sten og kastede op, mens vedkommendes venner forsøgte at komme i kontakt med ham.

I det store hele oplevede han dog festen som tryg og synes, at det ville være en skam at lukke den – ikke mindst, fordi Oliver Westerlund planlægger at deltage igen:

»Jeg er næsten sikker på, at jeg skal derud igen, for det er fedt, når store dele af Sjællands ungdom samles.«

Fællesskabet i Dyrehaven er også det, som 17-årige Caroline Neltoft fremhæver ved fredagens fest. Hun forstår, hvorfor rektorer overvejer at trække deres støtte til arrangementet, men mener samtidig, at det ville være »skideærgerligt«.

»Der er så mange, som sagtens kan styre det, og det går jo udover dem, at der er en håndfuld, som ikke kan. Jeg har selv engang drukket for meget, og det har jeg lært af, så jeg ville være ked af, at ét uheld skulle ødelægge en traditionsrig fest for så mange andre,« siger Caroline Neltoft, som lige er startet i 2.g på Virum Gymnasium.

Hun mener også, at det er en »supergod idé« med flere voksne til festen.

»Jeg så slet ikke nogle voksne, så hvis jeg fandt venner, som var for fulde, ville jeg ikke vide, hvad jeg skulle gøre. Udover at prøve at ringe til personens forældre, men signalet er ret dårligt i Dyrehaven, så det ville være rigtig fint, at nogle holdt øje med os,« siger Caroline Neltoft.