Dansk Spejderkorps forstår ikke kritik af Roskilde Festival-deltagere

Deltagere på Roskilde Festival er de seneste dage blevet kritiseret for ikke at rydde op efter sig selv på grund af et billede af festivalen og Spejdernes Lejr, der viser forskellen på oprydningen ved de to arrangementer. Det Danske Spejderkorps mener ikke, at festivalen og lejren kan sammenlignes.

Spejdere landet over var i sidste uge på lejr i Sønderborg. Da de forlod lejren, var der ryddet helt op på pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et billede på Facebook har sat gang i debatten om oprydning efter sommerens festivaler.

Billedet viser forskellen på, hvordan Roskilde Festival og sidste uges spejderlejr så ud, da deltagerne var taget hjem. Spejderne havde efterlade en ryddet mark med grønt græs og jord, mens deltagerne på Roskilde Festival havde efterladt telte og uanede mængder skrald.

Billedet er blevet delt næsten 5000 gange og har affødt kommentarer som »Jeg foreslår, at de unge mennesker tager deres curlingforældre med til Roskilde Festival for at de kan rydde op efter deres forkælede unger«, »Ja det er synd, at de unge på Roskilde Festival ikke er opdraget bedre end svin. Måske er der for få skraldespande eller containere,« og »Man undres over de voksne på Roskilde Festival. De kunne lære rigtig meget af spejderne.«

Billedet af Roskilde Festival stammer dog fra en artikel i Se og Hør fra 2014.

Hos Det Danske Spejderkorps er man glad for, at spejderne har efterladt pladsen ryddelig, men man forstår ikke den voldsomme kritik, der har været rettet mod Roskilde Festival-gængerne på baggrund af sammenligningen af de to arrangementer.

»Jeg kan godt forstå, at det vækker en vis forargelse, at der ikke bliver ryddet bedre op på Roskilde Festival. Og det bliver selvfølgelig meget tydeligt nu, hvor spejderne forlader en mark, der er helt ren,« siger Charlotte Bach Thomassen, der er generalsekretær hos Det Danske Spejderkorps.

»Men jeg tror, at det er et udtryk for, at det er to meget forskellige begivenheder. Vi er som spejdere super stolte af at kunne efterlade et sted, som vi har gjort, da vi forlod lejren. Men det er forskellige målgrupper, der har været på lejr med forskellige forudsætninger. Selvom vi er der af samme grund – at nyde fællesskabet – er der forskellige vilkår,« tilføjer hun.

Hun fortæller, at det er deltagernes eget ansvar at rydde op efter spejderlejren, og selvom der ingen straf eller gulerod er i forbindelse med oprydningen, er det ikke svært at få de unge mennesker til at pakke telte sammen og kaste skrald i containere.

»Det er en nedgroet kultur, at man som spejder rydder op efter sig selv og tager sine ting med hjem. Mange af børnene har været på lejr før, fordi det er en del af at være spejder. De passer på naturen og tager ansvar for hinanden og fællesskabet. Sådan er det at være spejder,« lyder det fra Charlotte Bach Thomassen.

Der er meget logistik i at holde spejderlejren ren, og det kræver blandt andet, at der stilles en masse skraldespande frem. Men Charlotte Bach Thomassen vil ikke gisne om, hvorvidt den samme logistiske indsats kan forbedre oprydningen på Roskilde Festival.

»Jeg er bare meget glad for, at Sønderborg Kommune er tilfreds med, at vi har efterladt det hele pænt,« siger hun.