Countrymusikkens førstedame er en benhård business woman

Udenpå har Dolly Parton efterhånden fået et ansigt i plastik, men indeni bor en yderst talentfuld forretningskvinde. Den 19. januar fylder hun 70 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Når Dolly Rebecca Parton er så overbevisende på sit hit "9 to 5" er det ikke bare fordi, hun er en dygtig performer. Sangen om arbejderklassen falder hende naturligt, da den i bund og grund handler om den arbejderklasse, hun selv voksede op i i Tennessee, hvor hun var nummer fire i en søskendeflok på 12 børn.

Der er langt fra barndomshjemmet til den storslåede temapark "Dollywood", som forretningskvinden Dolly Parton har stablet på benene. Tirsdag den 19. januar fylder hun 70 år og kan se tilbage på over 50 år i branchen.

Forældrene var tobaksarbejdere og der var bestemt ikke meget overskud på kontoen, hvilket Parton skildrer i sangen "In the Good Old Days (When Times Were Bad)".

Eksempelvis måtte familien betale den læge, der hjalp Dolly til verden, med en pose havregryn, da de ingen penge havde.

Karrieren tog allerede form, da sangerinden som barn begyndte at optræde på "The Cas Walker Radio Show". Herefter lavede hun sine første indspilninger i en alder af blot 13 år.

Det blev countrymusikeren Peter Wagoner, der skaffede hende det endelige gennembrud. Han tilbød ikke bare muligheden for at optræde i sit tv-show, han skaffede også en pladekontrakt med RCA-records og medvirkede på Dolly Partons debutsingle.

Nummeret var en fortolkning af Tom Paxton-nummeret "The Last Thing om my Mind", hvilket sendte hende helt op på top 10 på country-hitlisten, hvor musikeren, sangerinden og komponisten Dolly Parton har befundet mange gange siden.

Klassikeren "Jolene" sendte Parton til tops på country-hitlisten, og tre år senere sparkede den døren ind til hitlisten i England.

Det største hit fik hun dog, da Whitney Houston fortolkede hendes "I Will Always Love You".

Den lange karriere har blandt meget andet budt på eget tv-show, filmroller, og så har hun sin egen temapark kaldet Dollywood, der anslås at have 3 millioner besøgende hvert år.

I det hele taget snyder det gennemførte blonde, sexede udseende, der er inspireret af de prostituerede i hendes hjemby.

Det er først og fremmest Dolly Partons vilje til at klare alting selv kombineret med et, i musikbranchen, sjældent set forretningstalent, der har gjort hende til den mest indtjenende countrymusik nogensinde.

/ritzau/