Dolly Parton har givet 100 millioner bøger væk

USAs største countrystjerne har kastet sig ind i kampen mod analfabetisme og sender nu gratis bøger ud til fattige børn i store dele af verden.

Dolly Parton Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harnik

Vi kender hende som sanger, som komponist, som forretningsdame.

Og hun kan mere endnu: Dolly Parton har taget kampen op mod analfabetisme. Berømtheden sender gratis bøger til fattige børn og unge, og forleden nåede hun op på at have bortgivet 100 millioner eksemplarer.

Dolly Parton råder over en formue på godt tre milliarder kroner og hører dermed til de rigeste i amerikansk showbusiness. Countrystjernen fra Tennessee har tjent sine penge på »Jolene«, »I Will Always Love You« og flere end 3.000 andre sange, og hun har investeret de store indtægter fra karrieren som sanger og skuespiller fornuftigt.

Men hun ved også, hvor hun kommer fra. Parton har rødder i en familie med 12 børn og husker de ydmyge kår i hjemmet ved foden af Smoky Mountains alt for godt.

Hun donerer store beløb til velgørende formål gennem sin Dollywood Foundation og står ene dame som lidt af en hovedkraft i sin hjemegns økonomi.

Uddannelse er en af hendes mærkesager. »Min far kom aldrig i skole og kunne hverken læse eller skrive,« har hun sagt. Selv om faderen var dygtig som håndværker, fik han heller ikke rettet op på sit handicap som voksen.

Hans datter tog kampen op mod analfabetismen hjemme i Sevier County og grundlagde i 1995 sit Imagination Library. Forældre fra hjem uden penge kunne melde deres barn til en ordning og ville så modtage en gratis bog med posten hver eneste måned.

Resualtatet var en succes uden sidestykke. Dolly Partons far kom med i arbejdet og fulgte det tæt frem til sin død i år 2000. Imagination Library havde da allerede bredt sig til resten af Tennessee og nåede snart ud til alle 50 amerikanske stater. Organisationen har i dag afdelinger over hele USA og er for længst åbnet i både Canada, Australien og Storbritannien.

Organisationen er endda vokset Dolly Parton selv over hovedet rent økonomisk. Bøgerne står i omkring 150 kroner pr. barn pr. år og finansieres med gaver og salg af merchandise. Hvis man vil købe en T-shirt eller hjælpe med en donation, kan man gøre det via hjemme-siden imagination- library.com.

Titlerne udvælges af den uafhængige Blue Ribbon Book Selection Committee og udgives så af forlaget Penguin Random House.

Jubilæet med bog nummer 100 millioner blev fejret på The Library of Congress i tirsdags: Dolly Parton hilste på de fremmødte, langede jubelbogen ud personligt og læste højt fra »Coat of Many Colors« – en børnebog baseret på nogle af hendes sange.

Og matematikerne kender sikkert det præcise begreb for væksten i hendes succes: Imagination Library har allerede sendt yderligere 897.416 flere bøger ud siden fejringen i tirsdags.