Borgerlige giver Ritt skylden for smalt forlig

Den borgerlige opposition i København står uden for gårsdagens skoleforlig. De skyder skylden på overborgmesteren.

Gårsdagens københavnske skoleforlig blev ikke som håbet bredt politisk funderet mandag aften forlod den borgerlige opposition forhandlingerne på grund af uenighed om et økonomisk forbehold og de borgerlige partier placerer ansvaret hos overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

Ifølge de Konservatives medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Majbritt Mamsen, ønskede den borgerlige fløj at få tilføjet et økonomisk forbehold i aftalen.

»Vi vil hellere end gerne rette op på de her skoler, styrke fagligheden og give bedre arbejdsmiljøer, men vi vil bare være sikre på, at pengene er der. I realiteten er der kun fundet 120 mio. kr. i besparelser, og de lover, at de vil arbejde for resten, men vi ville tage forbehold for det, fordi vi ikke vil love noget, uden at vi er sikre på, at vi kan give det,« siger hun og tilføjer, at det borgerlige forbehold i første omgang blev godtaget af de andre partier under forhandlingen.

»Men Ritt ville ikke gå med til det. Hun overrulede alle. Jeg synes, det er frækt, at man kommer som overborgmester og bruger sin magt på den måde. Hun har ikke forsøgt at gå i dialog med os borgerlige,« lyder det fra Majbritt Mamsen.

Uhørt lukkethed
Også Venstres forhandlingsleder Pia Allerslev anklager overborgmesteren for at have kørt sit eget løb.

»Ritt Bjerregaard har styret processen med hård hånd og i en uhørt lukkethed. Hverken medarbejdere, forældre eller borgere er blevet hørt. Der bliver trukket streger, hvor man behandler de københavnske børn som legoklodser, der kan flyttes efter overborgmesterens forgodtbefindende,« siger hun.

Da forliget i går blev offentliggjort gav både SF, S og de Radikale udtryk for stor skuffelse over, at de borgerlige ikke var med.

»De borgerlige sprang i målet, og jeg kan godt undre mig over, at de borgerlige prioriterer ikke at være med i dette forlig,« siger Socialdemokraternes ordfører i Børne- og Ungdomsudvalget, Jan Andreasen, der desuden afviste, at overborgmesteren skulle have bremset forhandlingerne.

Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) ønskede i går ikke at kommentere beskyldningerne.