Børn skal tvinges i vuggestue

En lovstramning skal sikre, at kommunerne får pligt til at sørge for, at belastede familier sender deres børn i daginstitution, mener DF, S og SF.

Børn har ifølge eksperter bedst af at blive i vuggestuen til de er knap tre år, men i København bliver flere små børn tvunget til at "rykke op" i børnehaven. - Arkivfoto: Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Børn af belastede forældre skal tvinges i børnehave og vuggestue, i stedet for gå hjemme hos forældrene. Et flertal uden om regeringen vil skærpe loven, så kommunerne får pligt til at kræve, at belastede familier sender deres barn i daginstitution. En lovstramning skal ifølge Dansk Folkeparti ses som et skridt til at bekæmpe bandekrigen.

- De sociale myndigheder skal gå ind i de belastede familier, som de kan se vil kunne udklække bandemedlemmer om nogle år, og kræve, at børnene kommer i vuggestue. Lad os da bare tage fat om nældens rod og sige, at det især er indvandrerfamilier, som er fuldstændig lukket inde i deres egen lukkede verden, siger partileder Pia Kjærsgaard, der åbner for at stoppe børnechecken som sanktion. Samtidig vil hun skære i kommunernes bloktilskud, hvis de ikke tager opgaven alvorligt.

Ifølge Danmarks Statistisk bliver fire ud af ti 1-årige børn med anden etnisk oprindelse passet i hjemmet. En skærpelse af loven vil få flere af dem i vuggestue, mener socialordfører Mette Frederiksen (S), der sammen med SF støtter forslaget.

- Det vil være en enorm styrkelse af børnene, fordi de i daginstitutionerne vil få den pædagogiske stimulering, som de måske ikke får i dag. Og de vil meget hurtigere lære det danske sprog, som er afgørende for deres senere skolegang, siger hun.

Et politisk flertal på Christiansborg bestående af DF, S og SF ønsker at stramme loven, så kommunerne får pligt til at tvinge børn fra belastede familier i vuggestue:

- Den er SF med på - kommunerne SKAL gå ind i sager, hvor børn ikke trives i hjemmet, og hvor deres udvikling sikres bedre af at komme i institution, siger SFs Pernille Vigsø

Socialminister Karen Ellemann (V) påpeger, at kommunerne allerede i dag kan pålægge forældre at få deres børn passet i vuggestue:

- Hvis pålægget ikke bliver fulgt, kan forældrene miste børnefamilieydelsen. Regeringen foreslår desuden, at alle børn, som ikke er i institution eller dagpleje, skal sprogvurderes for at sikre, at børnene taler godt dansk, inden de begynder i skolen,« siger Karen Ellemann.