Børn misbruger ADHD-medicin

Børn helt ned til 11 år bruger ADHD-medicin for at få en rus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser nye tal fra Giftlinjen, der er en national rådgivningslinje. I 2006 fik man kendskab til det første tilfælde, hvor en person misbrugte medicinen og fik en overdosis. I 2009 voksede det tal til 44, og børn er stærkest repræsenteret i statistikken.

»Det er min klare frygt, at det går som en løbeild blandt børn, at ADHD-medicin kan bruges som rusmiddel,« siger Kim Dalhoff, overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, der står bag opgørelsen.

Hos U-turn, som er et rådgivnings- og behandlingstilbud for unge i København, kender man også til misbruget. Her fortæller personalet, at unge knuser medicinen og sniffer den. Andre sælger ud af egen medicin.

Opgørelsen viser videre, at de unge bruger doser, der er mere end 10 gange så høje, som det en ADHD-patient normalt vil tage.  
»At der er tale om så store doser er stærkt bekymrende. Det er ikke ment som et rusmiddel, og det er farligt at tage i de mængder,« siger Per Hove Thomsen, professor ved Århus Universitet og leder af ADHD-klinikken på børne- og ungdomspsykiatrisk regionscenter i Risskov.