Børns misbrug bekymrer eksperter

I jagten på en rus tager et stigende antal børn og unge så store doser ADHD-medicin, at de bringer sig selv i livsfare, viser tal fra Giftlinjen. Eksperter er bekymret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Heftig hjertebanken, hallucinationer og høj puls er tegn på overdosis og normalt ikke noget, man ser hos børn.

Men Giftlinjen, der er en national rådgivningslinje med base på Bispebjerg Hospital, bliver stadigt oftere kontaktet af privatpersoner, skadestuer og læger, fordi børn helt ned til 11 år eksperimenterer med ADHD-medicin i en sådan grad, at det ender med en forgiftning.

Giftlinjenb fik i 2006 den første henvendelse om forgiftning med ADHD-medicinen, der er et amfetaminlignende stof. I 2009 var det tal vokset til 44, og kurven stiger udfortrødent i 2010, selv om de endelig tal endnu ikke foreligger.

Tallene er kun »toppen af isbjerget«, fordi Giftlinjen ikke hører om alle tilfælde, siger Kim Dalhoff, overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, der i dag skal fremlægge sine fund for Lægemiddelstyrelsen.

Bagsiden af medaljen

Kigger man bag tallene, er der grund til at være bekymret, mener han.

For børn og unge i aldersgrupperne 11-15 år og 16-20 år har siden 2006 været årsagen til 41 af de i alt 72 tilfælde, hvor ADHD-medicin har været brugt som rusmiddel, og hvor det endte galt. I denne gruppe finder man både personer med og uden en ADHD-diagnose.

»Det er formentlig et godt lægemiddel, som hjælper mange mennesker, men når børn helt ned i 11 års alderen finder ud af, at det kan bruges til at opnå en rus, ser vi bagsiden af medaljen. Det bekymrer mig, for den massive overdosering kan ende med en livstruende tilstand, og forældre og læger skal være opmærksomme på, at stoffet bliver misbrugt på denne måde,« siger Kim Dalhoff.

Han henviser til, at problemet vokser potentielt i takt med, at der de seneste år er blevet udskrevet mere af det amfetaminlignende stof. Kigger man nærmere på Lægemiddelstyrelsens statistikker, var 2.129 personer i behandling med ADHD-medicin i år 2000. I 2009 var det tal vokset til 24.743 personer,

Giftlinjens opgørelse viser videre, at jagten på rusen er hæmningsløs. For hvor en børnespykiater ofte vil ordinere 30 mg af stoffet til et barn med svær ADHD, selvmedicinerer de unge sig i gennemsnit med en dose på 360 mg. Det er mere end en tidobling.

Grund til bekymring

Jakob Demant fra Center for Rusmiddelforskning fra Århus Universitet er en af de bærende kræfter bag Rockwoll Fondens nyeste udgivelse om unge i nattelivet. Han finder det også alarmerende, at børn helt ned i 11 års alderen tager så hårde stoffer i brug. De yngste rusmiddelforbrugere har nemlig hidtil været kendetegnet ved, at de fravælger hårde stoffer, fordi de simpelthen er for skræmte til at bruge dem.

»Normalt vil man være mellem 17 og 19 år gammel, før man tager amfetamin. Man kan være nervøs for, at den tærskel, der normalt holder de helt unge væk fra de hårde stoffer, bliver udvisket her, fordi der er tale om et lægemiddel, som deres venner bruger til behandling af en sygdom. På den måde får det en blåstempling, som kan gøre det mindre grænseoverskridende at tage,« siger Jakob Demant.

Det er i sidste ende forældrenes ansvar, at børn med ADHD ikke sælger deres medicin eller »sparer op til en rus«. Hos ADHD-foreningen anerkender man ansvaret men håber samtidig på hjælp:

»Vi ved, at der er en ret høj arvelighed af ADHD. Det er i forvejen svært at tøjle et barn med ADHD, og det bliver ikke nemmere, hvis man også selv har diagnosen,« siger formand, Jette Myglegaard.