Bøgen og kirsebærtræet springer stadigt tidligere ud

Både bøgen og det japanske kirsebærtræ er sprunget ud flere steder i Danmark, og det er »usædvanlig tidligt«, siger plante-professor.

Bøgen er allerede sprunget ud flere steder i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lørdags, 1. april, sprang de første danske bøgetræer ud på Hindsholm på Nordfyn.

Siden har TV2 Vejret modtaget flere rapporter om, at friske grønne blade er begyndt at skyde på det smukke og ranke nationaltræ adskillige andre steder i Danmark, herunder i Silkeborg og Maribo.

Samtidig er de japanske kirsebærtræer så småt begyndt at blomstre i deres orgie af lyserøde farver, herunder på Bispebjerg Kirkegård i København, der forventes at tiltrække op mod 150.000 forårskåde danskere i de nærmeste uger.

»Det er usædvanlig tidligt,« fastslår professor og sektionsleder for Botanisk have i København, Ole Seberg.

»I min ungdom var det helt normalt, at bøgen sprang ud sidst i april eller omkring 1. maj. Bladene springer ud, når der er den rette kombination af lys og varme, og forårsvarme har der jo været meget af i de seneste uger.«

31. marts steg kviksølvet i Karup i Midtjylland til 21,5 grader, hvilket var den næsthøjeste martstemperatur, der nogensinde er målt i Danmark. Den følgende nat blev der i København aldrig koldere end 8,1 grader – den højeste minimumtemperatur nogensinde målt på det tidspunkt af året i hovedstaden.

I kirsebærtræernes hovedstad, Tokyo i Japan, stod træernes blomster, der her er lysere end på »danske« kirsebærtræer, i fuld flor i søndags, skriver det japanske nyhedsburau Kyodo. Det var to dage senere end sidste år, hvilket skyldes en forholdsvis kold marts i den japanske hovedstad.

Men generelt blomstrer kirsebærtræerne tidligere og tidligere i Japan, hvilket ifølge eksperter er en afspejling af den globale opvarmning.

Som Bruce L. Batten, ekspert i kirsebærtræ-blomstring og klimaforandringer, siger til Time Magazine:

»I løbet af min 30 år lange karriere i Japan, er blomstringsdatoen ankommet tidligere hvert år. Det gælder ikke bare kirsebær – generelt blomstrer blomster tidligere, end de gjorde før. Det er et entydigt tegn på, at det bliver varmere.«

I den tidligere japanske hovedstad og gamle tempelby Kyoto, har man gennem næsten 1.200 år ført omhyggelig protokol med datoen for kirsebærtræernes blomstring.

Optegnelserne anvendes af klimaforskere, der ser dem som et udtryk for, hvor varmt, der har været i foråret i Kyoto siden år 850.

Generelt har blomstringsdatoen ligget mellem 10. og 20. april, men i de seneste årtier har der været et næsten vedvarende dyk mod begyndelsen af april.

En del af dykket skyldes formentlig tiltagende påvirkning fra »byvarme«, herunder bygninger og sort asfalt. Men ifølge forskere ved Boston University skyldes dato-dykket også et støt stigende bidrag fra global opvarmning.