Blinde burer sig inde i hjemmet

Mange mennesker med et synshandicap kommer sjældent uden for en dør. Det skyldes blandt andet, at det er svært at få skabt et socialt netværk som blind, lyder det fra Dansk Blindesamfund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mahmoud Charaf fra Sønderborg har været blind, siden han blev født for 29 år siden. Men hans hverdag er ikke meget anderledes end din og min.

For eksempel er han fast bruger af tjenester som Facebook og YouTube, og i weekenden går han ofte i byen med sine venner, skriver metroxpress.

»Man må se muligheder frem for begrænsninger - det er mit motto,« som han siger.

Men det er langtfra alle unge blinde, der har det som Mahmoud Charaf. For mange betyder deres synshandicap nemlig, at de sjældent kommer uden for en dør.

»Vi har desværre et indtryk af, at der er rigtig mange unge, der bare sidder derhjemme,« siger næstformand i Dansk Blindesamfund, John Heilbrunn.

Han forklarer, at mange blinde aldrig kommer videre efter folkeskolen, fordi de har dårlige muligheder for at komme ud i en uddannelse. Så har de svært ved at finde et job, og så får de aldrig rigtig skabt et socialt netværk. Samtidig daler deres selvværd.

»De bruger ikke tid på at komme ud, de kommer ikke ned i fitnesscenteret, de lærer ikke at lave ordentlig mad - de lever i det hele taget ikke noget sundt, udadvendt liv. Og så havner mange af dem bare hjemme foran computeren,« siger John Heilbrunn.

Mahmoud Charaf kender udmærket til problematikken – blandt andet fordi han selv har været mentor i et program, hvor han støttede andre blinde.

»Jeg havde også selv en periode, hvor jeg ikke kunne få noget arbejde eller noget at lave, og det er jo forfærdeligt. Det er nok de længste dage, jeg har haft i mit liv,« husker han.

BNB