Berlingske- og TV 2-journalister hædret for afsløringer af gældssag i Danske Bank

Danmarks Åbenhedspris 2021 går til journalister fra Berlingske og TV 2 for at kulegrave forkerte gældsopkrævninger i Danske Bank. Også whistleblowerforeningen Veron modtog onsdag hæder.

Berlingskes journalister Michael Lund, Eva Jung og Lars Nørgaard Pedersen modtog lørdag aften sammen med kolleger fra TV 2 FUJ prisen for graverjournalistik. Her ses Berlingskes journalister fotograferet, da de i sidste måned modtog Danmarks Åbenhedspris 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaels mor
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undersøgende journalister fra Berlingske og TV 2 modtog onsdag aften Danmarks Åbenhedspris 2021 for i månedsvis at have afdækket en omfattende gældsskandale i Danske Bank.

Bag prisen står Transparency International Danmark. Prisen er på 70.000 kroner, støttet af Borgerretsfonden, og tildeles en person, forening, organisation eller virksomhed, som har ydet en særlig indsats for åbenhed i samfundet. Prisen blev onsdag overrakt af priskomitéformand Lisbeth Knudsen, strategisk direktør for Altinget og Mandag Morgen, ved en højtidelighed på CBS.

For Berlingske modtog journalisterne Eva Jung, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen Danmarks Åbenhedspris. Berlingskes dækning af gældssagen blev til i et samarbejde mellem mediets Businessredaktion og gravegruppe.

Gældssagen handler om, at Danske Bank i en lang årrække i strid med reglerne har opkrævet forkerte og for høje beløb fra bankens inkassokunder.

Fra august 2020 og flere måneder frem kunne de undersøgende hold fra Berlingske og TV 2 lag for lag afdække, at Danske Bank i flere årtier havde opkrævet for store gældsposter fra tusindvis af bankens mest sårbare kunder. Banken havde systematisk inddrevet forældet gæld, for høje beløb og i nogle tilfælde penge fra de forkerte personer.

En af artikelseriens opsigtsvækkende afsløringer var, at ledende bankansatte og Danske Banks egne revisorer i mange år havde kendt til de forkerte og for høje opkrævninger – uden at den uretmæssige inddrivelse blev bremset. Undervejs kom det også frem, at Danske Bank havde tilladt overpriser for de mest udsatte kunder, når kunderne brugte bankens egen ejendomsmægler, Home.

Det er første gang, Danmarks Åbenhedspris uddeles. Prisen gik også til whistleblowerforeningen Veron, som ved samme lejlighed blev hyldet for at kæmpe for de ofte meget udsatte whistleblowere.

Graverjournalistik afgørende del af et demokrati

Bag valget af gældssagen lagde priskomiteen med formand Lisbeth Knudsen i spidsen særligt vægt på Berlingske og TV 2s vedholdenhed i dækningen. De to medier har skrevet knap 60 artikler om sagen, ligesom TV 2 har bragt en række nyhedsindslag og to dokumentarer.

»Ideelt set vil sådanne afsløringer skubbe på for en kulturændring om mere åbenhed. Graverjournalistik er en afgørende del af et demokrati. Priskomiteen ser med bekymring på, om der bliver ved med at være plads og ressourcer til graverjournalistik i de danske medier,« lød begrundelsen fra Lisbeth Knudsen.

Som følge af mediernes dækning af sagen i Danske Bank er 17.000 kunders gældssager sat i bero. Foreløbige undersøgelser tyder på, at en meget stor del af de flere end 250.000 sager i Danske Banks gældssystem er berørt af fejl. Problemet er yderligere eskaleret ved, at Danske Bank har viderebragt de fejlagtige oplysninger til offentlige myndigheder, eksempelvis skattemyndighederne og domstolene.

Helt op mod 16.000 sager ved landets domstole – eksempelvis fogedsager eller konkurssager – risikerer i yderste fald at skulle gå om, fordi de bygger på forkerte oplysninger fra Danske Bank. Finanstilsynet har ytret hård kritik af Danske Bank for sagen og pålagt banken selv at betale for en uvildig undersøgelse. Danske Bank har beklaget forløbet og talt om et eklatant ledelsesmæssigt svigt. En del af dækningen har også vist, at banker som Nordea og Jyske Bank ligeledes har problemer med korrekt gældsinddrivelse, dog langtfra i samme skala som Danske Bank.