Beredskabet tager nyt våben i brug mod underjordisk brand

Hule jernspyd, der stikkes ned i jorden, er ved at få has på brand i Nordjylland. Men det er hårdt arbejde.

Nordjyllands Beredskab arbejder på at slukke en underjordisk brand ved Dokkedal sydøst for Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Skaftved/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden onsdag har brandfolk kæmpet mod en brand, der har raseret et området ved Dokkedal i Nordjylland.

Problemet har været, at branden har bredt sig i tørvejord under jorden, men nu har man tilsyneladende fundet et effektivt middel mod den underjordiske brand.

- Vi har fået fremstillet nogle jernspyd med huller i. Dem stikker vi 1,70 meter ned i jorden og pumper vand ned, fortæller indsatsleder René Kærup fra Nordjyske Beredskab lørdag formiddag.

- Det har vi gjort hele natten, og droneoptagelser har vist, at det er effektivt, fortsætter han.

Men metoden er mandskabskrævende og hårdt manuelt arbejde.

- Spyddene skal stikkes ned med en meters mellemrum, og hvert spyd kræver to-tre mand. Det er hårdt manuelt arbejde i varmen, så mandskabet arbejder 20 minutter og har så 20 minutters pause, forklarer René Kærup.

Lørdag formiddag arbejder 50 mand på at slukket ilden, og yderligere omkring 25 bliver sat ind. René Kærup regner med, at slukningsarbejdet vil tage resten af weekenden.

Fredag udbrød der brand i Baldersbæk Plantage ved Hejnsvig nær Billund. Her er branden under kontrol, men 40 mand er stadig i gang med brandslukning.

- Der er hundredvis af brandlommer, der skal slukkes, så der er tale om en langvarig indsats, siger indsatsleder Torben Ravn fra Trekantsområdets Brandvæsen.

- Desuden kommer der nogle kraftige vindstød, som kan få branden til at sprede sig. Risikoen er ikke stor, men vi har folk i vindretningen, der holder øje med, om det skulle ske, siger han.

De kraftige regnskyl, der er varslet lørdag, vil ikke hjælpe brandfolkene synderligt.

- Det vil kræve sileregn gennem flere døgn, før det gør en forskel, fastslår indsatslederen.

Danske Beredskaber har oplyst, at der har været over 1000 naturbrande i juli. Det er næsten lige så mange, som der plejer at være på et helt år.

Fredag måtte beredskabet i hele landet rykke ud til en stribe naturbrande, men lørdag middag har der kun været enkelte anmeldelser om naturbrande.

Politiet i det meste af landet forventer dog, at der vil komme flere anmeldelser i løbet af dagen - blandt andet i forbindelse med høstarbejde.

/ritzau/