Asylcentre skal indberette terrorsympati

Som en direkte reaktion på terrorangrebet i Paris beder Udlændingestyrelsen nu de danske asylcentre om at indberette, om der er personer på centrene, der udtrykker sympati med terrorgrupper eller terrorangreb.

Udtrykker beboere på danske asylcentre sympati for terrorgrupper eller terrororganisationer, skal centrene i fremtiden indberette det til Udlændingestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal holdes ekstra godt øje med asylansøgere, der udtrykker sympati med terrorgrupper som Islamisk Stat (IS) eller bifalder terrorangreb som det i Paris.

Sådan er meldingen fra Udlændingestyrelsen, der efter terrorangrebene i Paris skærper kursen i kampen for at identificere radikaliserede personer på landets asylcentre. Derfor har styrelsen nu bedt centrene om at udarbejde en rapport, hvor bekymrende adfærd og reaktioner fra asylansøgerne skal meldes til myndighederne. Samtidig ønsker Udlændingestyrelsen, at asylcentrene fremover skal spille en »fremskudt« rolle i arbejdet med at spotte radikaliserede personer.

»På baggrund af terrorangrebet i Paris har vi bedt asylcentrene om at give en situationsrapport vedrørende bekymrende reaktioner blandt asylansøgerne, primært om enkeltpersoner eller grupper, der på den ene eller anden måde udviser sympati for terrorgrupper eller terrorhændelser. Hvad vi måtte få af oplysninger her, vil også kunne få betydning i asylsagsbehandlingen,« siger Morten Bo Laursen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen med ansvar for behandlingen af asylsager, og uddyber:

»Hvis en asylansøger vurderes at have begået alvorlige forbrydelser eller være til fare for statens sikkerhed, vil vi tage stilling til, om ansøgeren skal udelukkes fra opholdstilladelse.«

Udlændingestyrelsen vil især holde øje med enkeltpersoner eller grupper, der:

• udtrykker sympati med terrorgrupper eller terrorhændelser – eksempelvis IS eller terrorangrebene i Paris.

• kommer med ekstreme ytringer eller trusler baseret på ideologiske eller politiske overbevisninger rettet mod mindretal eller minoritetsgrupper.

Øget opmærksomhed på asylcentre

Spekulationerne om, hvorvidt Islamisk Stat sender terrorister til Europa med flygtningestrømmen, er igen blusset op efter sidste uges terrorangreb i Paris, hvor 129 personer mistede livet.

Det er i efterforskningen kommet frem, at de franske myndigheder fandt et syrisk pas i nærheden liget af en af de terrorister, der stod bag angrebet i Paris. Det falske syriske pas var registreret på den græske ø Leros, og indehaveren brugte det senere til at søge asyl i Serbien. Efterfølgende blev det bekræftet, at den afdødes fingeraftryk matcher aftrykkene fra en person, der blev registreret under det navn på den græske ø.

Nogle mener, at sagen er et bevis på, at der er terrorister, der bruger falske pas til at snige ind i Europa med migrantstrømmene, mens andre frygter, at migranter nu vil blive ofre for overdrevne sikkerhedstiltag.

Røde Kors, der driver en lang række af landets asylcentre, har på foranledning af Udlændingestyrelsen bedt lederne på asylcentrene om situationsrapporter om eventuelle bekymrende forhold.

Anne la Cour, chef for asylafdelingen i Røde Kors, forklarer dog, at man allerede nu har fokus på området.

»Hvis vi bliver bekendt med, at der foregår kriminelle handlinger eller handlinger, der kunne føre til kriminalitet, indberetter vi som fast procedure til politiet. Men vi har nu bedt lederne i de forskellige regioner om at være særligt opmærksomme,« siger Anne la Cour og forklarer, at Røde Kors også er i dialog med PET om problemstillingen.

PET har tidligere udtalt, at tjenesten er opmærksom på, at der blandt flygtninge kan være personer, som kan udgøre en trussel. Samtidig har PETs konstituerede chef, Finn Borch Andersen, efterfølgende understreget, at der ikke er efterretninger, som peger på, at der skulle være terrorister, som kommer til Danmark gennem flygtningesystemet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra PET.