Anklager kræver tre dømte i gammel bordelsag frifundet

I en usædvanlig sag har anklagemyndigheden anket en fire år gammel sag med krav om, at de dømte frifindes.

I 2012 blev to kvinder og en mand dømt som mellemmænd i prostitutionsmiljøet. Nu vil anklagemyndigheden have Østre Landsret til at frifinde dem. Arkivfoto. Scanpix/Casper Christoffersen
Læs mere
Fold sammen

Den 21. september 2012 blev en chauffør og to telefonpassere på et bordel ved Retten på Frederiksberg dømt for at fungere som mellemmænd i prostitutionsmiljøet.

Nu, næsten fire år senere, har anklagemyndigheden anket dommen til Østre Landsret med krav om, at de tre bliver frifundet.

Det oplyser deres forsvarer, Erbil Kaya.

- Det er højst usædvanligt. Jeg kan ikke mindes, at det er sket før, siger han.

Retten på Frederiksberg mente ikke, at de tre kunne dømmes for rufferi, men dømte dem i stedet for den noget mildere - og nu ophævede - paragraf i straffeloven om at fungere som mellemmand i forbindelse med prostitution.

Men i 2014 behandlede Højesteret en sag mod syv kvinder, der både i by- og landsret var blevet dømt som mellemmænd.

- Højesteret fastslog, at det at arbejde som telefonpasser ikke er nok til, at man kan dømmes som mellemmand, fortæller Erbil Kaya.

For nylig - omkring to år efter dommen i Højesteret - modtog advokaten så et brev fra anklagemyndigheden.

- Det var en ankemeddelelse om, at anklagemyndigheden anker dommen fra 2012 til frifindelse.

Sagen skal behandles ved Østre Landsret, men det kommer til at ske på skriftligt grundlag. Der bliver altså ikke noget egentligt retsmøde.

Erbil Kaya vil kræve kompensation til sine klienter.

- Da de blev fundet skyldige, skulle de også betale sagsomkostningerne. De penge skal de jo have tilbage, og de skal have erstatning for uberettiget anholdelse.

Desuden overvejer han at kræve erstatning for tort.

- De er jo blevet udstillet som kriminelle og haft en plet på deres straffeattest, som har betydet, at det har været svært for dem at få arbejde, forklarer Erbil Kaya.

Han venter, at Østre Landsret frifinder hans tre klienter i løbet af et par uger.

/ritzau/