Anette blev anholdt for at lade barnevogn stå på gaden: Nu vil hun starte debat om »tillid« og »frygt«

I en ny video fortæller den danske kvinde, hvordan hun tilbage i 1997 var fængslet i 36 timer, og efterfølgende var adskilt fra sin dengang lille datter i fire dage.

ARKIVFOTO: Anette Sørensen og hendes datter Liv vender hjem fra New York. Anette Sørensen blev i 1997 fængslet og Liv anbragt i familiepleje, fordi Anette Sørensen sad på restaurant med barnevognen stående udenfor. Det er uhørt i USA. Sagen endte med en betinget tiltalefrifindelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP

Mareridtet blev til virkelighed, da danske Anette Sørensen Habel i 1997 lod sin barnevogn stå på gaden i den amerikanske millionby New York City.

Hun parkerede barnevognen på gaden, præcis som hun plejede at gøre hjemme i Danmark. Og det blev hun anholdt for.

Selv om hun, ifølge eget udsagn, på den anden side af restaurantruden kunne se til barnevognen, tog politiet datteren – den 14 måneder gamle Liv. Og Anette Sørensen Habel blev anklaget for vanrøgt.

I 2012 udgav hun den dokumentariske roman »Ormen i æblet – en barnevogn i New York« på dansk.

I dag, 20 år efter den skelsættende oplevelse, har Anette Sørensen lanceret en kampagne på Kickstarter, der skal hjælpe hende med at finansiere en engelsksproget udgave af romanen.

I forbindelse med kampagnen ser Anette Sørensen, sammen med bl.a. sin i dag voksne datter, nu tilbage på den oplevelse i New York City, der for evigt har sat sig fast.

Artiklen fortsætter under billedet:

I en ny video fortæller den danske kvinde, hvordan hun tilbage i 1997 var fængslet i 36 timer, og efterfølgende var adskilt fra sin dengang lille datter i fire dage.

»Jeg har altid haft en stor længsel efter at få en undskyldning, men jeg får sikkert aldrig den undskyldning,« siger danske Anette Sørensen Habel på engelsk i videoen.

Se videoen her:

Tilbage i 1997 valgte Anette Sørensen at sagsøge byen New York for 135 millioner kroner, da hun var blevet løsladt. Hun fik ikke medhold, og det blev samtidig slået fast i dommen, at politiet havde handlet korrekt, da de anholdt Anette Sørensen Habel og derudover fjernede hendes datter.

Byen New York blev samtidig pålagt en bøde på 465.000 kroner, fordi politiet ikke havde informeret Anette Sørensen Habel om, at hun kunne kontakte det danske generalkonsulat. Bøden blev dog anket, og byen New York fik medhold.

Med andre ord fik den danske kvinde ikke en krone.

»Jeg græd af længsel efter min datter. Af afmagt og uretfærdighed. Det er helt, helt forkert, at fremmede mennesker tager ens barn – jamen, det er værre end at få revet en arm af,« har Anette Sørensen Habel tidligere fortalt i et interview med ALT for damerne.

På kampagnehjemmesiden på Kickstarter skriver Anette Sørensen Habel, at hun nu ønsker at få oversat sin roman fra dansk til engelsk, fordi hun vil starte en debat om »tillid« og »frygt«:

»Vi er overbeviste om, at romanen ikke kun vedrører de problemer, som hovedpersonerne står over for, men også vigtige sociale spørgsmål som børneopdragelse, minoriteter/flertal, opmærksomhed og anerkendelse fra medier, skyld og skam, kulturelle forskelle osv., hvilket har stor værdi at diskutere i disse tider.«

Det fremgår også af kampagnehjemmesiden, at den dokumentariske roman »Ormen i æblet – en barnevogn i New York« kan opfattes som kontroversiel, men at håbet med oversættelsen fra dansk til engelsk er, at romanen kan bidrage til en kulturel forståelse i forhold til særligt et engelsktalende publikum.