Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kan du heller ikke unde en praktikant 19 kroner i timen?

Foto: Sofie Mathiassen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Yes!« Sådan lyder det fra mange studerende i disse dage. Det er nemlig højsæson for praktikaftaler. Aftalen, der betyder, at man i det kommende semester får mulighed for at arbejde fuldtid med det, man elsker. Men langtfra alle kan se frem til samme vilkår, selvom de skal arbejde lige hårdt. Realiteten er nemlig, at de færreste virksomheder vælger at give praktikanten løn for arbejdet.

Mange – både studerende og arbejdsgivere – accepterer måske bare, at det er sådan, landet ligger. Man får jo sin SU, og når man får sin SU, så er det jo ikke muligt for arbejdsgiveren at give praktikanten yderligere?

Svaret er heldigvis jo. For med en ny lovændring er det nemlig blevet muligt at lønne universitetspraktikanter med op til 3.000 kr. om måneden ved siden af SUen – den såkaldte erkendtlighed.

3.000 kroner, der gør en forskel

Desværre er realiteten stadig, at langt de fleste ikke vil hoste op med en bøjet 50-øre som belønning for praktikantens arbejdsindsats. Vi taler om virksomheder, som ikke engang vil give deres praktikant en erkendtlighed på 3.000 kr. om måneden. Det svarer til sølle 19 kr. i timen!

For det beløb får du en praktikant, der er klar til at arbejde røven ud af bukserne til gavn for virksomhedens bundlinje. Praktikanten kan så håbe på, at det er nok til en senere fastansættelse – men hvem siger, at der er garanti for det?

Hvad der til gengæld er garanti for, er økonomisk usikkerhed. Mange studerende betaler 4.000 eller mere for at leje et værelse, og så er SUen altså røget. Så må man bare håbe, at de har en flink og rig forælder eller en god opsparing.

Når du som arbejdsgiver fravælger at give din praktikant løn, signalerer du ikke bare, at praktikanten ingen værdi har for din virksomhed. Du risikerer også at kaste personen ud i økonomisk usikkerhed, blot fordi du ønsker at spare 3.000 kr. på bundlinjen.

Vælter 19 kroner virkelig dit budget?

Jeg forstår godt, at det for mange slet og ret handler om, at budgettet skal overholdes. Lad mig derfor slå fast: Det er og skal ikke være sådan, at praktikanten skal stå i stedet for den færdiguddannede, som får fuld løn.

Men mindre kan også gøre det! Når politikerne i deres lovændring kalder praktiklønnen for en erkendtlighed, så er det netop det, den er: En anerkendelse af, at praktikanten også er en værdifuld ressource for virksomheden. Det burde alle virksomheder med respekt for sig selv tilbyde praktikanten.

I stedet for at lægge ansvaret over på den studerende synes jeg, det er på tide, at de grådige arbejdsgivere vågner op. Det koster ikke meget, og du har en fuldtidsmedarbejder. Vel at mærke en kollega, som har råd til at få mad på bordet uden at skulle gældsætte sig eller låne hos forældrene.

Rune Djurhuus Andersen er kandidatstuderende i retorik ved Københavns Universitet.