Amerikansk ambassadør vil helst lægge Marius-sagen bag sig

USAs ambassadør i Danmark Rufus Gifford føler sig misforstået af danskerne, efter at have udtalt sig om giraffen Marius' aflivning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

'Idioti', 'useriøs udmelding' og 'decideret latterligt'.

Bedømmelserne på de sociale medier er mange, efter at USAs ambassadør i Danmark Rufus Gifford i går kaldte aflivningen af giraffens Marius for foruroligende. I dag trækker han sine udtalelser i land.

- Jeg mener på ingen måde, at det var foruroligende at aflive Marius. Det er en helt forkert tolkning. Jeg har bare aldrig hørt om amerikanske zoologiske haver, der afliver raske dyr. Derfor overraskede det mig meget, at det finder sted i Europa, siger Rufus Gifford, der føler sig misforstået af danskerne.

I løbet af de sidste par dage har Rufus Gifford modtaget hundredvis af henvendelser fra vrede amerikanere, der har været stærkt utilfredse med aflivningen af Marius. Det fik mandag ambassadøren til at komme med en officiel udtalelse på flere sociale medier.

Her skriver han, at han som dyreelsker har svært ved at forstå, hvorfor Marius skulle aflives.

- Selvfølgelig forstår jeg godt Københavns Zoos beslutning. Jeg gjorde bare et forsøg på at skabe mere ro i diskussionen, og vise at jeg som ambassadør er åbensindet. Vi skal respektere hinandens handlinger og holdninger, selv om det ikke passer ind i vores egen kultur, siger Rufus Gifford.

I løbet af den næste måneds tid vil Rufus Gifford aflægge Københavns Zoo et besøg sammen med sin mand Stephen, der er dyrlæge. Her håber han på at få større vished for, hvorfor haven vælger at aflive raske dyr, når de er tilovers i det europæiske avlsprogram, som Københavns Zoo er en del af.

- Jeg ser frem til at besøge Københavns Zoo. Jeg vil på ingen måde være fordømmende. Jeg kommer med et åbent sind for at give amerikanerne større vished om avlsproblematikken. Intet andet, siger Rufus Gifford.

Han ser dog frem til at beskæftige sig med andre sager end den verdensomspændte giraf:

- Vi har mange vigtige opgaver her på ambassaden, som jeg glæder mig til at kaste mig over. Det bliver godt at kunne lægge hele Marius-sagen bag mig, siger Rufus Gifford.

Københavns Zoologiske Haves begrundelse for at aflive Marius er, at girafferne skal have ungerne i naturlige intervaller - ligesom i naturen. Her ville kalven på et tidspunkt bryde ud af flokken og danne sin egen familie - eller slås med sin far. Dette var Marius ifølge Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Bengt Holst, allerede begyndt at gøre, og det er en potentielt farlig situation for girafferne.

Københavns Zoo forsøgte derfor at få kalven afsat til en anden Zoo, men det kunne ikke lade sig gøre p.g.a. pladsmangel i andre haver og risiko for indavl.

" class="lp_article_link_02">