USAs danske ambassadør »oprørt« over giraffen Marius

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, er »oprørt« over aflivningen af giraffen Marius. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om aflivningen af giraffen Marius i Københavns Zoo har vakt opmærksomhed - både harme og støtte - rundt om i verden. Nu blander også den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, sig i debatten om giraffen, der blev til løvemad.

Gifford skriver på sin Facebook-profil - i en reaktion der vist bedst kan tolkes som et forsøg på at gyde olie på vandene - at han er »personligt oprørt«, og at han »finder situationen foruroligende og videoen (af giraf-aflivningen, red.) svær at se på«, men at han samtidig forstår, at Københavns Zoo forsøger at undervise folk om »det komplekse liv for dyr i zoologiske haver«. 

»Hundreder af jer har skrevet til mig om den 18 måneder gamle giraf Marius' død i Københavns Zoo. Som dyreelsker, tilhænger af Verdensnaturfonden (WWF) og som partner til en mand, der har dedikeret sit live til dyr (Giffords mand, Stephen, er dyrlæge, red.), finder jeg situationen foruroligende og videoen svær at se på. Jeg har også læst adskillige artikler om begrundelsen og retfærdiggørelsen af aflivningen og har talt meget med Stephen om det. Selv om jeg personligt er oprørt over handlingen, forstår jeg også, at den zoologiske have forsøger at undervise offentligheden om arterne, det komplekse liv for dyr i zoologiske haver og vilde giraffers liv,« skriver Gifford på sin Facebook-profil.

Han meddeler samtidig, at han inden længe vil besøge Københavns Zoo sammen med sin mand »for at prøve at forstå, hvorfor de gør som de gør.« 

»Jeg vil bevare et åbent sind, indtil jeg hører alle de forskellige perspektiver - det er min forpligtelse,« slutter ambassadøren, der på Facebook har modtaget adskillige henvendelser fra både danskere og amerikanere om at »gribe ind«. 

Hjemme i ambassadørens hjemland USA, strøg giraf-historien også hurtigt til tops på diverse nyheds-hjemmesider. Og på tv var det især den verdensomspændende nyhedskanal CNN, der ryddede den bedste sendetid.

»Hvorfor aflivede en dansk zoologisk have denne smukke, unge og sunde giraf. Og hvorfor lod de små børn se på, mens de først skar den i stykker og siden fodrede den til havens løver og andre vilde dyr,« lød oplægget til den danske giraf-historie.

Og nyhedsoplæser Caren Costellog fortsatte:

»Denne historier har bragt sindene i oprør over hele verden. Og jeg advarer: Billederne vi nu vil vise, kan være svære at se på«.

Både på BBCs hjemmeside og på tv-kanalen BBC-America forsøgte man at belyse alle sagens sider ved at forklare Københavns Zoologiske Haves bevæggrunde i forhold til aflivningen af giraffen. Men chokket talte højere end videnskaben.

Og også på den amerikanske nyhedskanal FOXNEWS fik giraf-historien en plads nær toppen af nyhedspyramiden. Og via CNN sagde den amerikanske dyreekspert Jack Hanna, der bl.a. har været gæst på både David Letterman og Jay Lenos talkshow:

»Jeg har set meget. Men efter min opfattelse var denne henrettelse det mest ufølsomme og usmagelige, jeg nogensinde har set.«