7. maj: Christmas Møller kom i formiddag med Moskito-maskine fra Bryssel

Foto: Hakon Nielsen. Udenrigsminister i Befrielsesregeringen John Christmas Møller
Læs mere
Fold sammen

Det var som en helt, at den konservative Christmas Møller ankom til Danmark. Berlingske rapporterede på forsiden:

"En hel kortege af biler, der blev modtaget med hurraråb hele vejen gennem Amagerbrogade, fulgte den nye udenrigsminister til statsministeriet i Slotsholmsgade 10. I den røde bygning havde rygtet om Christmas Møllers ankomst bredt sig med lynets hast. Foran bygningen og inde i gården havde en mængde embedsmænd og ministerielle kontordamer taget opstilling. I vinduerne var der tæt besat. Han fik en stormende hyldest. Unge damer formelig fløj ham om halsen, og hans ansigtsudtryk vidnede et øjeblik om den bevægelse, der beherskede ham, men så smilede han igen og nikkede til alle sider."

Det var nok også en tungsindig flygtning, der nu vendte hjem, for Christmas Møller havde mistet sin søn på slagmarken i britisk tjeneste i krigens sidste fase. John Christmas Møller (1894-1948) var formand for Det Konservative Folkeparti og handelsminister i 1940. Først viste han forståelse for samarbejdspolitikken, men blev hurtig mere kritisk og åbenmundet. Efter tysk pres blev han nødt til at gå som minister i oktober 1940. Han følte sig stadig mere isoleret fra de andre politikere, der fastholdt samarbejdspolitikken, og snart fik han forbindelser til ledende modstandsfolk.

I april 1942 sejlede Møller hemmeligt til London sammen med sin hustru og søn John. Her blev han formand for Det Danske Råd, men han var også en ensom fugl, der savnede et klart mandat, og som i sin afsky for samarbejdspolitikken ikke nødvendigvis var englændernes kop te. Han beskrives i historiske værker som en mand af vanskelig natur, der let lod sig fornærme,  og dette har sikkert ikke bidraget til hans mulige for at sikre sig en platform . Han håbede at blive statsminister ved hjemkomsten, men forviklinger gjorde, at Vilhelm Buhl sikrede sig posten, og Møller måtte "nøjes" med udenrigsministerposten. Hans vanskelige sind og politiske uenigheder med sit eget parti om Sydslesvig gjorde, at han i 1947 stillede op som løsgænger, men han blev ikke valgt, og han døde allerede i 1948.

Hans søn John blev løjtnant og var i Nordtyskland i krigens sidste måneder. John Møller var i en infanterideling, og han var kravlet op på en kampvogn for at udforske terrænet før et angreb på en by ved navn Dalum ikke langt fra Bremen. Han var da 20 år. Tyske tropper åbnede ild, og et skud fra en snigskytte ramte John i hovedet. Han døde på stedet.