22-årig gerningsmand hyldes på Facebook

På Facebook hylder en aarhusianer med palæstinensisk baggrund den 22-årige gerningsmand til terrorangrebene i København. Han risikerer en sigtelse, vurderer professor i strafferet.

Omar Abdel Hamid El-Hussein hyldes på Facebook af en 26-årig mand fra Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Facebook hylder en 26-årig aarhusianer med palæstinensisk baggrund den afdøde Omar Abdel Hamid El-Hussein, som lørdag dræbte to civile og sårede fem politifolk ved to terroranslag i København, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen skriver den 26-årige under overskriften »Je suis Omar« - med henvisning til den franske støtte til ofrene for angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris:

»Hvil i fred til vores kære bror Omar Abdel Hamid El-Hussein. Allah yerhamak. Vi er alle Omar.« »Allah yerhamak« er arabisk og betyder Allah velsigne dig.

Den 26-årige har desuden lagt et billede af Omar Abdel Hamid El-Hussein ind på Facebook-siden.

Jyllands-Posten har forsøgt at komme i kontakt med den 26-årige, men det er ikke lykkedes.

20 personer har tilkendegivet, at de synes om hyldesten.

Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet vurderer, at hyldesten kan risikere at medføre en sigtelse fra politiet.

»Straffelovens bestemmelse om offentlig udtrykkelig billigelse af en terrorhandling kan godt komme ind i billedet her, men det er selvsagt op til domstolene, om paragraffen er overtrådt. Man har selvfølgelig lov til at skrive ”Hvil i fred om en afdød, også selv om der måtte være tale om en terrorist. Men sådan som udtrykket ”Je suis« er blevet brugt efter attentaterne i Frankrig, er det jo nærliggende at forstå vendingen ”Vi er alle Omar« som en sympatierklæring og en opbakning til det, der skete ved Krudttønden og synagogen i forgårs. Det kan næsten ikke blive mere direkte, så jeg ville da ikke blive overrasket, hvis politiet rejser sigtelse,« siger Jørn Vestergaard til Jyllands-Posten.