Terroreksperter kritiserer dansk sikkerhedsniveau

To af verdens førende terroreksperter kritiserer Danmark for ikke at beskytte jødiske institutioner døgnet rundt. Justitsministeren har indkaldt Det Jødiske Samfund til forhandlinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den generelle mangel på sikkerhedsforanstaltninger omkring de jødiske institutioner i Danmark er rystende, mener to af verdens førende terroreksperter ifølge Information.

Eksperterne forstår blandt andet ikke, at den jødiske synagoge i Krystalgade i København normalt er fuldstændig ubevogtet, selv når flere hundrede mennesker er samlet til gudstjeneste.

Terrorforsker Lorenzo Vidino fra universitetet i Milano, der rådgiver flere europæiske regeringer i terrorspørgsmål, går så vidt som til at kalde det »fuldkommen uforståeligt«.

Han fortæller, at jødiske institutioner i flere andre europæiske storbyer er beskyttet døgnet rundt. I Milano er synagogen beskyttet af maskinpistolbevæbnede vagter døgnet rundt.

Den danske terrorekspert Jytte Klausen fra Brandeis University i Massachusetts er enig med sin italienske kollega.

»Det er en helt klar fejl fra de danske myndigheders side, at de danske jødiske institutioner ikke er bevogtede,« siger hun til avisen.

Det Jødiske Samfund i Danmark bad for tre uger siden justitsminister Mette Frederiksen (S) om at øge beskyttelsen af synagogen.

Mette Frederiksen siger til Information, at regeringen er maksimalt optagede af sikkerheden for Det Jødiske Samfund i Danmark, og at hun senere på ugen vil mødes med ledelsen af det jødiske samfund for at diskutere beskyttelsesbehovet oven på weekendens terrorangreb.