13 forskelle på mænds og kvinders sundhed

Flere kvinder end mænd har dårligt mentalt helbred. Mænd ryger og drikker til gengæld mere. Her kan du se et udpluk af kønsforskelle på sundhedsområdet.

Foto: Thomas Lekfeldt

Ingen anden dag end i dag - 8. marts og dermed kvindernes internationale kampdag - er vel mere relevant til at konstatere det:

Der er betydelige forskelle på kvinder og mænd, når det handler om deres sundhedstilstand.

En omfattende rapport med titlen »Danskernes Sundhed«, der bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som blandt andet Sundhedsstyrelsen står bag, kaster lys over situationen.

Overordnet set viser undersøgelsen, som 183.000 personer i Danmark på 16 år eller derover har deltaget i, at cirka otte ud af ti personer har et godt, vældig godt eller fremragende helbred. Tallene dækker 2017.

Men færre kvinder oplever deres helbred helt så godt sammenlignet med mændene. Flere kvinder føler sig stressede eller nervøse, og flere oplever et decideret dårligt mentalt helbred.

Kigger vi på de positive ting for kvinderne, er de sociale relationer bedre end hos mændene. Færre kvinder har sjældent eller aldrig kontakt til deres familie, og samme mønster gør sig gældende med venner.

Færre kvinder end mænd har et problematisk alkoholforbrug, og færre kvinder ryger eller er overvægtige. Kvinderne er desuden bedre til at undgå stillesiddende arbejde og at nå målsætningen om 600 gram frugt og grøntsager om dagen.

Se kønsforskellene i tal i grafikken nedenfor.