Zika-ramte mænd kan sprede virus

Mænd kan smitte kvinder med zika, og derfor er danske rejseanbefalinger blevet skærpet.

Kvinder skal være opmærksomme, når de rejser i Zika-lande. Især hvis de er gravide. Men mænd skal også passe på, hvor de rejser. Fold sammen
Læs mere

Det er især kvinder, der indtil nu er blevet advaret mod Zika-virus. Og særligt kvinder, der gerne vil være eller allerede er gravide, da Zika-virus kan medføre underudvikling af hjerne og kranie hos de ufødte børn. Men ny forskning viser, at der er mere, man skal være opmærksom på. Især hvis man er mand – og måske overvejer at få børn inden for den nærmeste fremtid.

Efter at have forsket i virusset har man fundet tegn på, at zikavirus kan leve længere i sæd (og i sekret fra skeden hos kvinder), end det kan i blod, fortæller Anders Koch, forskningsleder på Statens Serum Institut.

Og netop derfor rådes mænd, hvis kvindelige partner er i den fertile alder, men ikke er gravid, til at bruge prævention i seks måneder efterfølgende – og resten af graviditeten, hvis kvinden allerede er gravid. Kvinder, der har været i områder med udbrud af zikavirus anbefales at vente to måneder efter hjemkomst med at blive gravide.

»Zikavirus kan overføres seksuelt. Og i sjældne tilfælde har man fundet rester af zikavirus i sæden over et halvt år efter, manden er blevet smittet. Så for at være på den sikre side råder man derfor mænd, der har rejst i områder med udbrud af zikavirus, til at bruge kondom eller anden prævention i seks måneder efter hjemkomsten. Hvis kvinden er gravid, råder man til brug af kondom i resten af graviditeten,« siger Anders Koch.

Selv om det er relativt ny viden, at zikavirus smitter seksuelt, skal man ikke være bange for en epidemi i Danmark, mener Lars Jørgen Østergaard, klinisk professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

»Når man har opdaget, at virus kan smitte seksuelt, kan der selvfølgelig være nye smitteveje, og virusset kan – i teorien – sprede sig uden en myg. Men det er ikke noget, vi har set herhjemme, og det er selvfølgelig noget, der overvåges,« fortæller Lars Jørgen Østergaard.