Tyrol for stamgæster

I Tyrol ligger Galtür i 1.600 meters højde med masser af skisport i en rolig atmosfære. Og så er her familievenligt, hyggeligt og en god bid billigere end i nabobyen Ischgl - og det får kendere til at komme igen og igen og igen.

Selv inkarnerede slalom skiløbere tager nu og da en langrendsdag i Galtür. Flere løjper ligger usædvanligt smukt og højt i terrænet. Fold sammen
Læs mere

I Galtür hygger man igennem og nyder vintersportens mange facetter. Ikke mindst den gode mad ovenpå anstrengelserne deroppe på pisterne. Stemningen er ikke nær så hypet som længere ude i dalen, hvor party-byen Ischgl har drøn på festen, når dagen rinder ud.

Det er præcis derfor, at mange stamgæster vælger Galtür og dukker op år efter år for at rykke ind på deres sædvanlige hotel. Men området er også rigtig godt for førstegangs skiløbere, fordi terrænet både er tilgængeligt og varieret: Her kan man afprøve slalom, langrend, turski eller snowboard, offpist, hvis man er trænet, og såmænd også snesko. Lifter og skiskoler starter ud i minibyen Wirl, der ligger skulder ved skulder med Galtür. Skibussen kører i pendulfart, og det er super nemt og hurtigt at komme frem og tilbage. Men har man helt små børn, er det nu bedst at bo tæt ved begynderlifterne i Wirl.

Afslappet og gemytligt

»Vi glemte at fejre vores 100 års jubilæum som skisportsby. Og nu er det 111 år siden, at det hele startede, så i 2017 holder vi sikkert fest,« fortæller skiinstruktør og bjergguide Christoph Pfeifer og demonstrerer således egnens tilbagelænede holdning til tilværelsen.

Et år fra eller til, det tager man ikke så nøje. Her tager man livet med ro, og de færreste svimler rundt på bar til den årle morgen, skønt der er flere gode steder at holde gemytlig afterski. Festen slutter bare tidligere på aftenen, så her er storartet for familier og andre, der hellere vil tidligt ud i bjergene og nyde dagen end at køre natteliv for fuld skrue.

Læs mere: Et ægte Havana - midt i Miami

Der er vældig mange aktiviteter i sneen for børn, organiseret af skiskolen. Og så har de besluttet, at børneprisen for liftkort gælder helt op til 18 år. Det sparer familien for en mindre formue, hvis man har de store børn med.

Ud i sneen med omtanke

Christoph er sikker som en bjergged på både slalom- og langrendsski. Men øjnene i det vejrbidte ansigt får ekstra gnist, når talen falder på Turski eller Randonee: Den seje form for skiløb, hvor man hardcore vandrer op ad bjerget ved egen kraft og med skind monteret under et par brede ski. Så man ikke glider baglæns. Teknikken er fra før lifternes tid og giver VIP-adgang til uberørte og vildt smukke egne herude, hvor Paznaun-dalen rinder ud i bjergene. Dels er det krævende både styrke- og konditionsmæssigt, og dels er det, som med alt skiløb uden for de præparerede pister, absolut nødvendigt med en lokalkendt guide. For herude er der både risiko for at fare vild og for laviner.

Galtür har både idyl, storslået natur, lækker ost og aftenskiløb på oplyste pister og løjper et par gange om ugen, hvor man kan løbe et par kilo af sig. Fold sammen
Læs mere

»Nogle dage mere end andre. Det er særlige kombinationer af snefald, vindforhold og temperaturskift, som kun de, der er vokset op her, kan vurdere. Men som vi alligevel ikke altid kan undgå,» forklarer Christoph, der desværre taler af sorgfyldt erfaring.

Læs mere: På tur i Ingas Island

En eftermiddag i februar for 17 år siden eksploderede en monster lavine og begravede på 50 sekunder en hel bjergside, syv huse og et utal af mennesker i tonsvis af cementagtig sne. Da helikoptere havde evakueret byen og nødhjælpen blev indstillet, var 31 mennesker omkommet i snemasserne. I dag knejser en høj og solid naturstensmur som lavinebeskyttelse der, hvor byen er mest sårbar. Og huset til højre for muren, der også er i skudlinjen, er af armeret beton med kun ét lille vindue i de tre etager.

Som et årvågent øje stirrer det ud mod bjerget, mens byens folk fortæller hinanden, at der kan gå mange år, inden det sker igen. Hvis nogensinde. Men kun Moder Natur ved besked, og man kan ikke være for påpasselig derude.

Hemingway og Einstein startede

Når denne lille by overhovedet er blevet en plet på skisportens landkort, skyldes det oprindelig, at prominente gæster, hvis evne til at viderekommunikere deres naturoplevelser, fandt frem til stedet: Albert Einstein holdt af Jamtal hytten. Hans signatur står i gæstebogen deroppe på bjergsiden over Galtür, og han var, ligesom Hemingway, en ægte first mover på rejsefronten i 1920erne. Uden at ane det, brandede de to herrer konceptet ”Aktiv ferie” i deres begejstring over den klare bjergluft, vandring og alpint skiløb. Hemingway blev endda så inspireret af de lokale eksistenser og deres tilværelse på naturens præmisser, at han skrev den ganske spooky og makabre novelle, ”En bjergidyl”. Det er de meget stolte af i byen. Her skal intet afsløres. Den bør læses på stedet.

Siden har andre kendisser og kongelige flittigt besøgt dette hjørne af Silvretta regionen, men uanset hvor berømt eller royal man er, får man lov at stå på ski i fred. Det er jo det, man kommer for.

Læs mere: Himalayas hellige højder