Tabas tusind muligheder

Med kultur, natur og seværdigheder i tre lande plus aktiviteter til lands og vands er det lille ferieområde dybt inde i Aqaba-bugten en ren skattekiste.

Solnedgangen blev ikke så farvestrålende.

I hvert fald ikke som de rosa-rød malede beskrivelser af den nedgående sols stråler i de røde bjerge, der har givet havet sit navn, og som jeg havde set frem til at opleve.

Der er et let skydække på himlen, som lægger et slør over det ventede kodak moment. Lyset forsvinder hastigt uden synderligt spor af tusmørke, som det har for vane her på disse breddegrader. Snart kan jeg i stedet se lysene på den anden side af vandet.

En lang gylden kæde afbrudt af en lille strækning af hvide lys. Det er grænsen, har jeg fået at vide. Til højre er det Saudi Arabien. Så tæt på, men alligevel ikke til at besøge for turister. Man skal være inviteret af en saudiaraber for at kunne komme ind i landet.

Men til venstre for de hvide lys er det Jordan. Her er turister velkomne, og endnu længere til venstre, helt oppe i bunden af bugten, ligger Israel. 

Selv sidder jeg i Egypten på min altan i Taba Heights, der med bjergene i ryggen ligger ud mod Rødehavet og Aqaba-bugten nogle kilometer syd for Taba by, der er grænseby til Eilat.

Her fra turistresortet venter tre lande med om ikke tusind – så i hvert fald flere oplevelser end én ferie kan rumme.

Taba Heights

Taba Heights ligger alene for sig selv ved kysten, og resortet omfatter fem hoteller. 

Fire af dem er femstjernede tildelt efter egyptisk målestok, andre steder kræves lidt mere luksus for at opnå de fem stjerner. Hotellerne ligger langs stranden og er kædehoteller som Hyatt, Merriott og Sofitel, og de fleste drives som all-inclusive, hvor mad på nogle af hotellets restauranter og lokale drikkevarer er inkluderet i prisen. 

Det sidste hotel har fire stjerner og ligger bag golfbanen, som slynger sig lysende græsgrøn ned gemmen resorten i den ellers ørken-grå-brune natur.

Bag golfbanen ligger også »byen« med en halv snes forretninger og en håndfuld restauranter, og lidt derfra personalets »by«. Små gratis busser, Taf Taf kaldes de, kører fast rundfart på resortet. 

Og så er der enklaven i enklaven, Club Med, som ligger lidt henne ad stranden i næste bugt og er så luksuriøs, at vi ikke har tilladelse til at gå derind, hvorimod de franske gæster derinde godt må benytte Taba Heights’ faciliteter: byen, golfbanen og marinaen med færgeforbindelsen til Jordan, der kun sejler med turister, og Waterworld med udflugtsbåde for snorkling og dykker faciliteter. 

Der er feriegæster, som aldrig når ud af de store resorts, for her er alt, hvad de har brug for i ferien. Andre afviser ferierestorts som en kunstig verden, der ikke har noget at gøre med det land, man befinder sig i.

Men Taba Heights er, uanset hvilken  holdning man har til ferieresorts, et godt og velfungerende sted at holde ferie. Om man så er her hele ferien, eller man bare slapper af her mellem de mange udflugter uden for resorten, som placeringen også lægger op til, blandt andet kan en lille håndfuld af de højt listede – dem der er verdens arv og udnævnt som World Heritage af UNESCO – nås på en dagsudflugt.

UNESCO kulturarv 

330 kilometer og så er man i Jerusalem i Israel og den gamle bydel, der har så stor religiøs betydning: Her lå det jødiske tempel, her blev Jesus korsfæstet, og herfra steg Muhammed op igennem de syv himle på sin natlige rejse.

Hver dag valfarter jøderne til Grædemuren, Ha-Kotel, som er den sidste rest af det gamle tempel. Især om fredagen som indledning til Shabbat er der mange, og stemningen kan være tæt. 

Samme dag er der fredagsbøn i Al-Aqsa-moskéen, der er bygget omkring 638 og er det tredje-helligste sted indenfor Islam, efter Mekka og Medina. Moskeen ligger næmest oven på Grædemuen oppe på Tempelbjerget.

Og hver dag kan man møde kristne på Via Dolorosa, sorgens vej, som går gennem den gamle bydel og er den vej, Jesus gik med korset Langfredag fra retsbygning til Golgatahøjen og den endelige korsfæstning. 

Mange slæber kors efter sig, men de fleste går bare ruten, der i dag går fra det muslimske kvarter ved Lions Gate og passserer de 14 stationer på vejen til korset og ender ved Gravkirken.  

Intet under, at den gamle bydel var en af de første lokaliteter, der kom på UNESCOs liste tilbage i 1981. På de fleste Jerusalem-udflugter fra Taba Heights står man ekstra tidligt op, så man også har tid til at lægge vejen forbi Det Døde Hav.

Jordan og Sinaihalvøen

130 kilometer efter en halv times sejlads, og man er ved Jordans største seværdighed, Petra, som også er på UNESCOs liste. Oldtidsbyen, nabateeres hovedstad, er  godt gemt ad vejen mellem sandstensbjerge med adgang gemmen en smal kløft.

Selve byen, der havde sin storhedstid som et levende handelscentrum for omkring to tusinde år siden, er der ingen spor efter, men der er levn af templer, og i klippesiderne er gravmæler hugget ud direkte i klipperne. Utrolig natur og et enestående ruiner.  

150 km inde midt på den sydlige del af Sinaihalvøen ligger St. Katharina Klostret ved Mosesbjergets fod. Klosteret er optaget på UNESCOs liste som det ældste fungerende kloster i verden. Der har været munke i klostret i over 1.400 år, for tiden omkring en snes græsk-ortodokse munke. 

Det blev grundlagt af den romerske kejser Justinian i 500-tallet ved det kapel, som Helena Konstantinopel, mor til Konstantin den Store, havde ladet bygge der, hvor Moses angivelig skulle have set den brændende busk, som Gud talte til ham gennem.

Den busk, som i dag gror i klostergården, siges at være aflæggere fra den oprindelige busk. 

Klosteret blev tilegnet Sankt Katharina fra Alexandria, som led martyrdøden. Legenden fortæller, at hendes knogler blev bragt til klostreret af engle.

»St. Helenas Kapel«, som nu er en tilbygning til klosteret, er helligt for både kristne, jøder og muslimer. 

Her i vintermånederne, hvor der ofte er sne på toppen af Sinaibjerget, som det rettelig hedder, er der koldt på toppen. Men ellers mødes pilgrimme og turister om natten ved klosteret for at bestige det 2.285 meter høje Mosesbjerg, »Djebel Musa«, og se solen stå op fra toppen, hvor profeten Moses modtog De 10 Bud. 

Pharaoh’s Island

Faktisk er der også en World Heritage seværdighed lige rundt om hjørnet fra Taba Heights. Godt 15 km op ad kysten lige før grænsen til Israel og lidt ude fra kysten ligger Pharaoh’s Island, en lille klippeø med en fæstning på toppen. 

For snart ti år siden blev forsvarsværket, optaget på UNESCOs observationsliste for at senere at blive World Heritage for sin kulturelle betydning. 

Det var korsridderne, der byggede fæstningen for at forsvare den nærliggende by, Aqaba, og kontrollere handelsruten mellem Cairo og Damaskus, inden de måtte trække sig tibage. 

Saladin, Egyptens første sultan, erobrede øen i 1170 og rekonstruerede fæstningen og stationerede en garnision der.

I dag kan man besøge den gamle fæstning, men der er ingen større udstillinger der. Endnu.

Det er der derimod i vandet omkring øen, hvor nogle af områdets fineste rev findes, og hvor snorkle-udflugtsbådene mødes. 

Der er også rev lige uden for mit hotel. Badebroer går ud fra hotellerne direkte til Rødehavets skjulte oplevelser – koraller og fantastiske fisk - som venter – sammen med de tusind andre muligheder i og fra Taba Heights. 

Rejseliv var inviteret af Atlantis Rejser

Plus: Afslappet stemning

Placeringen med så mange oplevelser inden for rækkevidde, og så de lokale egyptere. Den insisterende opørsel ofte på grænsen til det ubehagelige fra  handlende, taxachauffører osv., som jeg før har oplevet i landet, mødte jeg hverken i eller uden for resorten.       

Minus: Det koster at krydse grænserne. 

Til Israel: Passagerafgift til den israelske stat 103 shekel/24 euro, lidt over 180 kr., og den egyptiske stat skal have 75 egyptiske pund for ny indrejse samt to pund til »udrejsemærke« ca. 66 kr.

Til Jordan: Som reglerne er i øjeblikket skal alle udflugter arrangeres af lokal rejsearrangør, som inkluderer udgifter til at krydse grænsen i prisen. Det jordanske rederi, som sejler med de hurtige katamaranfærger, tager 100 dollars, ca. 577 kr. for en returbillet.