Skiulykke kan ruinere dig

Mange unge har ingen ansvarsforsikring. Det kan blive dyrt, hvis de overtræder færdselsreglerne på pisterne og bliver årsag til en ulykke.

Har man ingen forsikring, må man selv betale, hvis man bliver involveret i ulykker eller sammenstød - og det er ofte meget store beløb, der er tale om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Klamar
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over en trediedel af de unge mellem 21 og 25 år har ingen indboforsikring - og hvad har det så med en skiferie at gøre?

Læs også: Østrig fører i skiskader

Det har det, hvis man kommer til at overtræde færdselsreglerne på pisterne, de såkaldte FIS-regler og bliver involveret i ulykker eller sammenstød på pisterne og efterfølgende bliver idømt en erstatning.

En indboforsikring omfatter nemlig også en ansvarsforsikring, som dækker både i Danmark og i udlandet, hvis man bliver draget til ansvar for personskader.

Har man ingen forsikring, må man selv betale - og det er ofte meget store beløb, der er tale om.

"Unge, der er flyttet hjemmefra og bor alene, er dækket af deres forældres indboforsikring indtil de er 21 år. Derefter skal de selv tegne en forsikring, og den bliver i mange tilfælde "sparet væk". Over 30 pct. af de unge mellem 21 og 25 år har ingen indboforsikring, og dermed heller ingen ansvarsforsikring," siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Han anbefaler, hvis man ikke kan nå at tegne en indboforsikring inden skiferien, at man tegner en rejseforsikring med ansvarsdækning.

Der rejses mange erstatningssager
Der sker ulykker på pisterne, og der bliver især rejst mange erstatningssager ved de lokale domstole i Tyskland, Østrig, Schweiz og Frankrig.

Den tyske politiker Dieter Althaus er et kendt eksempel på, hvor galt det kan gå. Han blev selv voldsomt kvæstet i en skiulykke i Østrig, hvor en kvinde omkom.

Efterfølgende blev Althaus i Østrig dømt for uagtsomt manddrab. Der blev i sagen lagt vægt på, at den tyske politiker havde handlet groft uagtsomt ved at overtræde FIS-reglerne - det regelsæt for god opførsel på ski udgivet af det internationale skiforbund.

Reglerne bruges af politiet under afhøringer, og domstolene dømmer efter dem. 

Se også. Guide til sikker offpiste