Guide: Lær at begå dig på ski

Sikkerhed på ski handler mest af alt om at tage ansvar for sig selv og andre skiløbere. Det skal en ny storstilet kampagne lære de danske skiløbere.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerhed er ikke noget, man kan købe sig til i udstyr – i hjelme og rygskjold. Det handler om ansvarlighed. Og det er skiløberen selv, der skal tage det ansvar – både for sig selv og andre.

Se 10 gode råd om at begå sig på ski på billederne herover

Det skal en storstilet kampagne nu lære de danske skiløbere. Bag kampagnen står Danmarks Skiforbund sammen med blandt andre SOS International og DFDS Seaways. Målet er at nedbringe det stigende antal skader, der rammer de danske skiturister.
 
4.239 danskere kom til skade i forrige skisæson, men sidste år var tallet steget til 5.437 skiskader. Samtidig steg andelen af de alvorlige skader markant. Hvor knap 15 procent af forrige sæsons skader var alvorligere skader som overrevne korsbånd og brud på led og knogler, var andelen af disse skader i sidste sæson steget til 26,5 procent.

En del af kampagnen er en »Sikkerhed på ski og snowboard«-brochure fra Danmarks Skiforbund med gode råd om udstyr, knævenligt skiløb og sikkerhed off-piste og i snowparken samt på pisterne, hvor færdselsreglerne – FIS-reglerne, som gælder for alle skiløbere og snowboardere, og som er juridisk bindende – gælder.
»Det er vores erfaring, at der er et meget lille kendskab til disse vigtige regler,« siger adm. chef Kenneth Bøggild, Danmarks Skiforbund.

Gratis smartphone-applikation
Ud over pjecen lanceres en gratis smartphone-applikation »Sikker på ski«, hvor færdelsreglerne også findes sammen med en »skikalender«, som beskriver kroppens tilstand, og hvad man skal være opmærksom på hver dag i skiferien.

Det er SOS, der står for applikationen, der er udviklet til Android og iPhone. Den har også en indbygget kontakt til SOS, som man kan udfylde med ens data inden skiferien, samt fem standard-skader forudplottet, så det er let, hvis uheldet er ude. Desuden er der en social funktion, hvor man blandt andet kan kommunikere med andre skiløbere i nærheden, og eventuelt finde ud af, hvor vejret er godt og sneen god.

Læs også: Rekord i skiskader i vente