Hvilken klagetype er du?

Se, om du tilhører en af de fem klagetyper, som sjældent får medhold i klager over rejsen.

At klage over alt på rejsen er ikke automatisk lig med, at man får medhold. Ej heller, at man efter at have sendt sin klage ringer i døgndrift og rykker rejsebureauet for en afgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle får medhold i de klager over en rejse, de sender til rejsebureauer, andre gør ikke.

Hvilken vej det går, afhænger selvfølgelig af, hvad der klages over. Men det afhænger i høj grad også af, hvordan der klages.

Se også: Guide til rejse-regel-junglen

Ifølge Christopher Elliott, ombudsmand for National Geographic Traveler og taler ved den årlige konference for den amerikanske sammenslutning af kundeservicechefer i rejseindustrien, kan man inddele de klagere, som har svært ved at få medhold - på grund af deres klage-strategi - i fem typer. 

Se her, om du er en af de fem typer:

Den vedholdende 

Rejsebureauerne har nemt ved lynhurtigt at genkende denne type, fordi klagen ofte er mange sider lang. Og ligeså ofte indeholder sætninger som "det er femte gang, jeg skriver til jer" eller "jeg ringede syv gange i går".

Selv om vedholdenheden kan have den effekt, at rejsebureauerne ender med at give dig medhold udelukkende for at slippe af med dig, afskærer du mere eller mindre dig selv fra at rejse med dette bureau i fremtiden - for dit navn, klagesag og fortællingen om, hvor besværlig du har været, med garanti er noteret med store bogstaver et sted i bureauets systemer. 

Tip: Skriv kort og klart. Lad være at ringe i døgndrift og rykke rejsebureauet for en afgørelse.

I særlige omstændigheder 

Enhver rejsendes omstændigheder er specielle. Men at gøre ekstra meget opmærksom på dem betyder ikke, at du har større chancer for at få medhold i din klage over rejsen.

En sætning som "min mormor er lige død" får ikke rejsebureauer til at give medhold af bar medlidenhed, ligesom det er irrelevant for bureauet i forhold til at vurdere din klage, at du lige har mistet dit job eller dit yndlingsfodboldhold er rykket ned.

"Jeg er på folkepension" eller "jeg er arbejdsløs" giver heller ikke automatisk giver pengene retur. Tværtimod kan sidstnævnte få rejsebureauet til at spekulere over, hvorfor du rejser, hvis du ikke har råd til det, og om det i virkeligheden handler om, at din klage skal finansiere din rejse.

Tip: Brug saglige argumenter i din klage. Rejsebureauet er ligeglad med din økonomi og personlige forhold.

Name-dropping

Rejsebureauer modtager ofte klagebreve, hvori det vrimler med titler som CEO, CFO og manager dit og dat. Eller med mere eller mindre skjulte hentydninger til, at kunden kender rejsebureauets direktør eller indkøbschef eller topsælger.

Den taktik virker sjældent, tværtimod kan det have den modsatte effekt, fordi det giver indtryk af, at du ikke er en seriøs kunde, men - groft sagt - en tudeprins, som kun kan få noget igennem via dem, du tilfældigvis kender.

På samme måde er det ikke den sikre vej til medhold at sætte hele landets avisredaktioner "cc" på din klage. 

Tip: Drop alle titler og hentydninger til VIP-ere, du kender. Sæt kun relevante personer "cc".

Lange lister

To undskyldninger er en for mange. På samme måde mister en klage sin effekt, hvis du remser samtlige dårligdomme fra din rejse op. "Der var ikke plads i restauranten på hotellet," "der var larm fra gaden", "solsengene var optaget", "poolen var beskidt".

Lange lister giver det indtryk, at du klager bare for at klage, eller at du er typen, der aldrig kan stilles tilfreds. Samtidig er det svært for rejsebureauet at gøre noget ved samtlige klagepunkter.

Tip: Fokuser på én ting i din klage. 

Break-up

"Jeg rejser aldrig nogensinde med jer igen", er en klassiker i slutningen af en vred klage.

Medmindre du er en virkelig stor kunde, får en sådan trussel ikke bureauet op af stolene, tværtimod. Hvorfor skulle de lægge sig i selen for at hjælpe dig, hvis du alligevel er på vej ud af butikken? Og hvis du går skridtet videre og truer med en retssag, er der en god chance for, at din sag ikke kommer til at ligge øverst i bunken af sager i den juridiske afdeling.  

Tip: Fortæl rejsebureauet, at du er skuffet over deres service og at du leder efter en grund til at rejse med dem igen. 

Se også: Sådan bliver du en god hotelgæst