Guide til Milanos lufthavne

Lille og overskuelig eller stor og spækket med butikker og restauranter at fordrive tiden i. Vi guider til Milanos lufthavne.

Milanos tre lufthavne ligger alle i top fem over Italiens travleste, bortset fra det er der store forskelle imellem dem. Vi guider til Milanos lufthavne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I nogle lufthavne skal man have ordnet sine behov for mad og drikke og styret sin shoppingtrang, inden man går gennem sikkerhedskontrollen, for på den anden side består udbudet af et par automater. 

Læs også: Guide til Londons lufthavne

I andre er der masser af butikker og restauranter på såkaldt airside, så man som passager ikke behøver kede sig, når man har overstået det eventuelle kaos ved sikkerhedskontrollen og herefter blot skal vente på sit fly. I de tre lufthavne ved Milano, iøvrigt Italiens anden-, tredje- og femtetravleste af slagsen, er det vidt forskelligt, hvordan forholdene er. Vi guider til Milanos lufthavne. 


Milano Malpensa

Hvor ligger den: Ca. 50 km nordvest for det centrale Milano.

Hvem flyver dertil: Bl.a. SAS, Norwegian og Easyjet fra København. Der er ingen direkte fly fra Danmarks øvrige lufthavne til Milano Malpensa. 

Videre transport: Malpensa Express kører mellem lufthavnen og Cadorna Station i centrum af Milano. Turen tager cirka en halv time og koster 11 euro (ca. 80 kr) for en enkeltbillet. Man kan også tage Trenitalia toget fra bydelen Gallarate til Milanos centrum. Fra lufthavnen til Gallarate kører der shuttlebusser. Turen tager cirka 45 minutter i alt. En billet med toget koster knapt 4 euro (30 kr.) og en enkeltbillet til shuttlebussen 1,50 euro (10 kr.) Man kan også tage Malpensa Shuttle fra lufthavnen til Milan Central Station, det tager cirka en time og koster 12 euro (90 kr.) for en returbillet. 

Faciliteter: Milano Malpensa er Milanos største lufthavn og et knudepunkt for international lufttrafik samt for lavpris-selskaber. Den består af to terminaler, den ene (Terminal 2) er udelukkende til lavpris-selskaber. 

Store lufthavne er (oftest) lig med et forholdsvis stort udbud af restauranter, butikker, m.v., det er også tilfældet i Malpensa, hvor man bl.a. kan shoppe Bvlgari, Hermés, og Mont Blanc, og drikke italiensk kaffe i adskillige caféer, nogle kæder, andre ikke. De fleste butikker og restauranter ligger efter security. 

Fordele: Terminal 1 er lys og moderne og har gode sæder, man kan holde ud at sidde/ligge på ved eventuelt lange ventetider. Der er også stikkontakter til opladning af telefoner m.v. Og så er den i flere etager i stedet for spredt ud over et stort areal, hvilket betyder mindre vandretid til gate. 

Ulemper: Wifi er ikke gratis, den billigste pakke koster 25 kr. for en halv time. Og så er det en god idé at have god tid til evt. bustransfer mellem de to terminaler. 

Info: milanomalpensa1.eu


Milano Linate
 

Hvor ligger den: Ca. 8 km øst for det centrale Milano.

Hvem flyver dertil: Bl.a. SAS fra København. Der er ingen direkte fly fra Danmarks øvrige lufthavne til Milano Malpensa. 

Videre transport: Der kører bus mellem lufthavnen og Milanos centrum. Turen tager cirka 25 min. og koster 5 euro (ca. 40 kr.) 

Skal man videre fra lufthavnen Milan Malpensa, kan man tage en shuttlebus, den tager 75 minutter og koster 13 euro (ca. 95 kr.) per vej. 

Faciliteter: Milano Linate er med sin beliggenhed nærmest midt i centrum Milanos »city-lufthavn«, som primært bruges til indenrigsflyvninger og andre korte flyvninger (SAS flyver hertil fra København på godt en time). 

Den består af en enkelt terminal, som ikke er voldsomt stor, hvorfor udvalget af butikker ikke er overvældenden og mest består af taxfree butikker og boghandlere. På café- og restaurantfronten er der både før og efter security forskellige pizzeriaer, snackbarer og caféer. 

Wifi fungerer på samme måde som i Malpensa, man køber »pakke«, den billigste koster 25 kr. for en halv time.

Fordele: Lufthavnen er så lille, at man ikke skal bruge lang tid på at gå til sin gate, og er hurtigt ude af lufthavnen, når man lander her. 

Ulemper: Man skal med bus til og fra de fleste fly. Derudover er antallet af sæder til ventende passagerer (meget) få.  

Info: milanolinate.eu


Bergamo/Orio al Serio
 

Hvor ligger den: Ca. 45 km nordøst for det centrale Milano.

Hvem flyver dertil: Ryanair fra Billund. Der er ingen direkte fly fra Danmarks øvrige lufthavne til Bergamo/Orio al Serio. 

Videre transport: »Orio shuttle« kører mellem lufthavnen og Milano Central Station.  Turen tager cirka 50 minutter og koster 5 euro (ca. 40 kr.), hvis man køber den online, 10 euro (ca. 75 kr.), hvis man køber den i lufthavnen eller hos chaufføren.  

Faciliteter: Bergamo/Orio al Serio er en lavpris-lufthavn, med Ryanair værende den største spiller – 75 procent af afgange og ankomster er med Ryanair-fly. Selv om forholdsvis mange mennesker benytter lufthavnen (8,5 millioner passagerer i 2011), er der kun et par håndfulde butikker og restauranter, og vær opmærksom på, at en del af dem (bl.a. den nye chokoladebutik Mirco Della Vecchia) ligger før security samt på 1. salen inde i selve afgangshallen. Man må gerne gå op på 1. salen, selv om ens fly ikke afgår fra et gate deroppe. Ventesalen på ground floor er ikke ret stort og udstyret med blot en enkelt kædekaffebar og et par automater. 

Der er kun wifi i lufthavnens Businesslounge, som det koster 15 euro (ca. 100 kr.) at få adgang til. 

Fordele: Lufthavnen er sådan indrettet, at man kan bruge ventetiden på at se på fly – der er gulv-til-loft vinduer ud mod fly og landingsbaner. 

Ulemper: Selv om lufthavnen ikke breder sig over et voldsomt areal, er den meget »aflang«, hvilket kan betyde lang vandretid til gaten. Derudover bliver der i »myldretiden« meget hurtigt overfyldt med passagerer i lufthavnen.  

Info: sacbo.it

Læs også: Guide til Paris’ lufthavne