Guide til Londons lufthavne

London er ikke bare London. I hvert fald ikke, når det handler om at ankomme fra luften.

Heathrow er en af verdens største lufthavne, men ikke nødvendigvis det bedste valg, når turen går til London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Supertilbud: En flybillet til London for 149 kr. Det lyder jo umiddelbart tillokkende, men inden man klikker på »book«, skal man huske at tjekke, hvilken af Londons lufthavne, flyet lander i og atter letter fra. Først og fremmest, fordi det har stor betydning for, hvor lang tid – og hvor mange penge – man skal bruge på transport mellem lufthavnen og centrum af London. Men også fordi lufthavnene har forskellige tilbud til passagererne med hensyn til shopping, spisesteder etc. Vi har set nærmere på de fire af Londons lufthavne, der beflyves fra Danmark.

 
Læs også: Guide: Tidsfordriv i 9 transit-lufthavne

Heathrow

Hvor ligger den:  Ca. 25 km vest for det centrale London.

Hvem flyver dertil:
Bl.a. SAS fra København, Billund og Aalborg, og British Airways fra København. 

Videre transport: Med Heathrow Expres tager det 15 minutter til Paddington Station. En returbillet koster 33£ (ca. 290 kr). En billigere mulighed er undegrundsbanen, som kører hvert femte minut, Her tager turen til centrum ca. en time og koster 11£ for en returbillet (ca. 95 kr.).  Lufthavnsbusserne til Victoria Station koster fra ca. 12£ for en returbillet  (ca. 105 kr.). 

Faciliteter: Heathrow er en af verdens største lufthavne, og her er masser af muligheder for shopping til både downstairs- og upstairs-priser. Mest spændende er der i Terminal 5, der er den nyeste tilbygning, hvor man bl.a. kan spise hos kendis-kokken Gordon Ramsey. Der er gratis wifi og flere steder, hvor man gratis kan oplade telefon, iPad, computer, m.m. – og ganske smart er der alverdens forskellige stikdåser.

Fordele: Elsker man rejsestemning, er Heathrow et fantatisk spændende sted, hvor der sker noget døgnet rundt. Desuden ligger den ganske tæt på London med gode transportmuligheder.

Ulemper:  Lufthavnen er gigantisk, så man risikerer at komme til at gå meget langt og/eller fare vild. Find ud af i god tid, hvor langt der er til gaten, så du ikke fejlberegner tiden.

Info: heathrowairport.com

Gatwick

Hvor ligger den: Ca. 45 km syd for det centrale London.

Hvem flyver dertil: Bl.a. Norwegian fra København, Billund, Aalborg og Karup. Easyjet fra København.

Videre transport: Fra stationen ved Terminal South kan man tage The Gatwick Express, der ca. hvert kvarter kører direkte til Victoria Station. Turen varer 30 minutter, og en returbillet koster 30,80£ (ca. 260 kr.) En billigere løsning er at tage Connex South Central-regionaltoget, hvor man kan få en returbillet til Victoria Station for 16,40£ (ca. 140 kr.) Billigst er at tage en af lufthavnsbusserne, der tager ca. 100 kr. for en returbillet.

Faciliteter: Inden security ligger der et fint lille Marks & Spencer-supermarked, der bl.a. har lækre sandwiches og take-away-retter. Ved siden af ligger en slags MATAS-butik. Efter security er der de sædvanlige småkedelige kæde-butikker, hvor der shoppingmæssigt ikke er ret meget spændende at se. Der er 10 caféer/spisesteder spændende fra Costa-kaffebaren til Caviar House and Prunier Seafood Bar. 

Fordele: Gatwick blev renoveret i forbindelse med OL sidste år og fremstår nu ganske moderne og lækker. Afstanden til London er overskuelig. Gratis wifi.

Ulemper: Der er ikke ret meget at tage sig til ud over at drikke kaffe og spise, når man er kommet gennem security.

Info: gatwickairport.com

Stansted

Hvor ligger den: Ca 65 km nordøst for det centrale London

Hvem flyver dertil: Bl.a. Easyjet fra København og Ryanair fra Billund og Århus.

Videre transport: Stansted Express er den hurtigste måde at komme ind det centrale London på. Der kører tog ca. hvert kvarter, det tager 47 minutter at komme til Liverpool Street Station. En returbillet koster 46,80£ (ca. 400 kr.). En meget billigere løsning er at tage en af lufthavnsbusserne, EasyBus kører til Baker Street-station for 2£, mens National Express kører til Victoria station for 5£ (det er en god idé at booke på nettet hjemmefra: easybus.co.uk samt nationalexpress.com) Turen tager omrking halvanden time afhængig af trafikken. 

Faciliteter: Før security er der en række snacks-spisesteder med hotdogs, sandwiches og pandekager (yes!) samt et par kaffebarer. Efter security ligger der 12 caféer/spisesteder – bl.a, en Pret-A-Manger, der har gode sandwiches, økologiske drikkevarer og alskens kaffe, en Starbucks, en resturant med kinesisk mad og en sushi-bar. Shoppingmæssigt er der 32 butikker – fra taxfree over en Clarks-skobutik til legetøjsbutikken Hamleys. Gratis wifi.

Fordele: Her er faciliteter nok til at slå et par timers ventetid ihjel.

Ulemper: Den videre transport er enten dyr eller tidskrævende. 

Info: stanstedairport.com

London City

Hvor ligger den: Ca. 10 km øst for det centrale London

Hvem flyver dertil: Bl.a. British Airways fra Billund. 

Videre transport: Den førerløse Docklands Light Railway kører med mellem 8 og 15 minutters mellemrum og med stop på bl.a. Canning Town, Stratford og Bank, hvor man kan skifte til undergrundsbane-nettet. En taxa fra lufthavnen til Victoria Station koster ca. 30£ (ca. 260 kr.)

Faciliteter: Inden security er der blot to spisesteder, men det ene er en Pret-A-Manger. Efter security er der fem caféer/spisesteder af den type, man oftest finder i lufthavne. Udover en taxfree og en udvidet kiosk/lille supermarked efter security er der begrænsede shoppingmuligheder. Gratis wifi.

Fordele: Lille og overskuelig med gode transportmuligheder videre.

Ulemper: Man kan kun flyve dertil fra Billund.

Info: londoncityairport.com

Læs også: Pristjek på wifi i 10 lufthavne