Guide: 5 på ski i Beijing

Hvorfor kæmpe om plads på skiliften med de andre danskere i de franske alper, når du har chancen for at stå på ski i Kina? Uden for Beijing ligger der flere skisportssteder, der fint lever op til europæisk standard.

Foto: Tenna Schoer

Den udfordrende

Hvad: Wanlong Ski Resort
Hvor: 250 kilometer fra Beijing
Info: wlski.com (både kinesisk og engelsk)

Fire timers kørsel nord for Beijing ligger Wanlong Ski Resort, der går blandt lokale beijingere for at være stedet med de største alpine udfordringer.
Bag hovedbygningen udfolder 22 pister sig som store, brede vandfald på vej ned af bjerget. De er inddelt i tre kategorier, så der burde både være noget for dem, der har brædderne på for første gang, og for dem, der vil nyde en hældning på 27 grader eller en nedkørsel på 3.500 meter.

Er skituren til Wanlong din debut, eller vil du skifte skiene ud med et snowboard, kan du hente hjælp på skiskolen.
Skisportsstedets højeste punkt er 2.110 meter over havets overflade. Deroppe kan du nyde en kop kaffe foran pejsen i en stor hytte lavet af finsk træ. Hvis du foretrækker privat hygge, tilbyder resortet også tre VIP-rum med sofa, tv og ikke mindst varme.
Til frokost byder restauranten med plads til 400 personer på kinesisk og koreansk mad. Hvis din mave foretrækker vestlig mad, kan du sætte dig til rette i restauranten på stedets firestjernede hotel.
 

Den italienske

Hvad: Duolemeidi Ski Resort
Hvor: 220 kilometer fra Beijing
Info: duolemeidiski.com (kinesisk, engelsk og tysk)

Selv om Duolemeidi Ski Resort kun byder på otte pister, har det ry for at være blandt de bedste – og udfordrende nok til en hel weekend på ski.
Den længste pist kræver din opmærksom i 2.000 meter, mens den stejleste hælder 30 grader. Ligesom Wanlong Ski Resort er det hvide drys både naturligt og lavet med snekanoner.

En af fordelene ved Duolemeidi er, at du kan tage en shuttlebus fra Beijing derop om fredagen og blive bragt tilbage igen søndag eftermiddag. Prisen lyder på 160 RMB (125 kroner) tur/retur pr. person og skal reserveres på forhånd.
En anden attraktion ved Duolemeidi er den italienske restaurant, hvis du er træt af nudler og dampede ris. Her kan du svælge i italiensk kaffe og sprød pizza. Duolemeidi Ski Resort er nemlig eget af en italiener, hvorfor alle pisterne bærer navne fra Støvlelandet.
Denne sæson (2011/12) åbner de et nyt 100 værelses stort hotel med priser omkring 600 RMB pr. nat for to personer inklusive morgenmad og en tur i spaen (på hverdage lidt billigere).

Den anderledes

Hvad: Yuyang Ski Resort
Hvor: 60 kilometer fra Beijing
Info: yuyangski.com.cn (kinesisk)

Hvorfor gøre arbejdet selv, når du kan blive trukket rundt på slæde? Yuyang Ski Resort har tre slædehunde, der giver dig en tur i området for 50 RMB (40 kroner).
Hvis du foretrækker mere action, kan du også leje en snescooter og udforske resortets 6.000 kvadratmeter.
Du kan selvfølgelig også stå på ski ned ad en af stedets 11 pister. De er inddelt i tre kategorier, så der burde være lidt for enhver smag.

Foretrækker du at overnatte, står 15 værelser klar for 300 RMB (240 kroner) pr. nat uden morgenmad. Skulle det blive for ensomt, finder du et lidt mere fancy og større hotel inde i den nærliggende by.
Yuyang har hvert år 100.000 besøgende, der typisk kommer på éndagstur. Det ligger nemlig ikke mere end 40 minutters kørsel fra den kinesiske hovedstad. Stedet arrangerer en daglig shuttlebus, som skal reserveres på forhånd.
Som de øvrige skisportssteder i Beijing er Yuyang Ski Resort afhængig af vejret, hvorfor sæsonen løber indtil marts, eller så længe det er koldt nok.

Den pukkelpistede

Hvad: Nanshan Ski Village
Hvor: 65 kilometer fra Beijing
Info: nanshanski.com

Med 5.000 par udlejningsski garanterer Nanshan Ski Village, at du ikke kommer forgæves.
Resortet beskrives bedst som dét, der er, er godt – med pister, der spænder fra begynder- til ekspertniveau. Er pisterne ikke udfordrende nok for dig, har de også en offpist gennem et lille skovområde.
Store højttalere langs pisterne sørger for god stemning ved at sende både international og kinesisk popmusik ud over de hvidklædte bakker.

Stedet byder på flere forskellige restauranter, og skulle du blive træt på toppen, kan du tage et hvil og en kop kinesisk grøn te i Lavendelhuset, mens du nyder Nanshans bedste udsigt.
For snowboard-entusiaster er der to dedikerede pister, hvor Nanshan afholder internationale konkurrencer.
Nanshan er en oplagt dagsudflugt beliggende en lille times kørsel fra Beijing – en tur shuttlebussen kan klare for små 30 kroner. Men er energien ikke til transporten tilbage, kan hotellet tilbyde værelser med egen pejs for 530 RMB pr. nat (425 kroner) – samt en varm toddy inden sengetid.
Skisportsstedet har en nem og forståelig hjemmeside:

Den historiske

Hvad: Huaibei Ski Resort
Hvor: 70 kilometer fra Beijing
Info: hbski.com (kinesisk)

Som rutineret skiløber skal du ikke tage til Huaibei Ski Resort for de alpine udfordringer, men derimod for den unikke mulighed for at stå på ski ved Den kinesiske Mur.
Skisportsstedet byder på syv pister, hvoraf de to er for den erfarne skiløber, mens de øvrige er gode til dem, der først lige har opdaget sportens fornøjeligheder. Mange lokale beijingere benytter også stedet til at træne balancen på snowboard.
Overalt på stedet holder Muren og nogle af dens mange udkigsposter øje med dig fra de omgivne bjerge, hvilket giver en fantastisk ekstra oplevelse til dét at løbe i slalom ned ad pisterne.

Selv om kinesisk er det eneste herskende sprog i Huaibei, er det nemt at leje skiudstyr i den velorganiserede hal – og lejeprisen er til at overse (10-30 RMB – 8-24 kroner).
Huaibei ligger blot lidt over en times kørsel fra Beijing, og du kan komme dertil med en shuttlebus, der skal bookes på forhånd. Hvis du tager bussen, sparer du endda på dagsbilletten, der ellers koster 360 RMB (290 kroner) i weekenden.

Læs også: Den turkisblå is i Patagonien