Guide: 5 laid back pauser på ski

Her kan du få både verdens længste superkombinationsløb og skiferie med gourmet og gemytlige serveringer. Tag til Grindelwald-Mürren i Schweiz.

Ved mellemstationen på Firstbanen fra Grindelwald ligger det smukkeste store træhus med flotte skodder i en glad rød farve, der skinner blankt i solen. Fold sammen
Læs mere

Spycher Bar

Hvad: Todesbivak Kaffee.
Hvor: Med svævebane fra Wengen eller Grindelwald Grund til Männlichen topstation
Højde over havet: 2.230 meter

Den lille træhytte på toppen af liften ligner et luksushi for bjørne, puttet ind i snedynerne, med isbaren udenfor. Her på plateauet er det konge at sidde på solrige dage, hvor panoramaet er blandet op af forrevne bjergtinder og myldrende skiløbere. Indenfor er der rustikke træmøbler og tykke stammer, fungerer som skamler ved baren.

Det er her man søger tilflugt, hvis man seriøst trænger til at få varmen med husets specialitet, »Todesbivak Kaffee«. Navnet henviser, med solid sans for drama, til det sted på nabo bjerget Eiger, hvor to bjergbestigere frøs ihjel i 1936.
Drikken består af en rigtig stærk kaffe med et ordentligt skud af værtens egen mega hemmelige brandyblanding. Trods ihærdige forsøg, fra både lokale og turister, er det endnu ikke lykkedes, at lirke opskriften ud af ham!
Den hede sag serveres i store glas, med en hætte af let pisket fløde til at holde kaffen varm.
 

Brandegg Alm

Hvad: Öpfelchüechli
Hvor: Restaurant ved toppen af Brandegg liften
Højde over havet: 2.168 m.
Info: brandegg.ch

Ingen ved, hvordan disse æblekager staves, for navnet er en lokal dialekt, der flittigt tales, men sjældent skrives. Men eftersom kagerne står på spisekortet, måtte man jo beslutte en stavemåde. »Chüechli« er en lille kage, kogt i fedtstof. Og »Öpfel« er det lokale ord for æbler. 
De gyldne lækkerier er aromatiske æblestykker, stegt i egen sprød sukkerdrysset dejkappe, og de stammer fra en Frau Egger, der fandt på opskriften lige efter 2. Verdenskrig. 

»Alle lokale kender æblekagerne og Frau Egger, for hun var altid i restauranten«, fortæller værten på Brandegg. Fruen døde for nogle år siden, 93 år gammel. Men kagerne serveres stadig i portioner á tre eller fem stk. med sød vaniljesauce!
Fra toppen af bjergkammen, der skiller de to dale og kulminerer i Kl. Scheidegg og Eigergletcheren, sætter man skispidserne ned over Alpiglen til Brandegg for enden af pist 22. Eller tag toget herop fra Grindelwald Grund.
 

Marys Café – Häxehüsli

Hvad: Heksedrik
Hvor: For foden af Innerwengen stoleliften
Højde over havet: Ca. 1300 meter
Info: wengen.com/mary

Præcis hvor Lauberhorn VM slalombakken ender, ligger en bjerghytte af tykke mørke bjælker. Dekoreret med Hans og Grethe-honningkager. Indenfor buldrer ilden i pejsen, og der er hjemmelavede tærter og bjergbondekost på kortet. Og stråhekse i loftet.
Fra den lange udendørs terrasse, med fede lammeskind og koskind på træstole og bænke, er der kik til pisten med det gigastore målhus, hvor TV-fotografer, officials og sligt summer omkring, mens VM løbet står på.

Men ellers er her ro til at nyde en »Kaffee Häxehüsli«, der serveres i et højt glas med en solid skefuld giftig-grønt flødeskum på toppen. Kaffen er sort som natten, og spædes op med snaps for varmens skyld. Det smager væsentligt bedre, end det ser ud!
Hyttens spisekort er i øvrigt skrevet på original Wengen-dialekt, og er pænt svært at tyde: »Ghoblata Käs vor Alp chlini portion« er for eksempel en lille omgang ruller af hård gedeost.  Og sådan er det hele vejen igennem…
 

Berghaus Bort

Hvad: Trendy alpekost
Hvor: Schreckfeldbjerget ved mellemstationen på Firstbanen
Højde over havet: 1.570 meter
Info: berghaus-bort.ch

Egnens hippeste frokostpause findes ved mellemstationen på Firstbanen fra Grindelwald.
Her ligger det smukkeste store træhus med flotte skodder i en glad rød farve, der skinner blankt i solen. Det ligner en fin alpe-alm udefra. Men inden døre kunne det ligeså godt være New York, eller Miami, hvis det ikke var for alt det skitøj, folk har på! Interiøret er cool med smarte sorte møbler og høje borde, uden én eneste koklokke eller opsats med tørrede blomster.

Prøv, på trods af det smarte interiør, at kapre en plads ude på bænkene, hvor man kan sidde og læne sig op ad muren. Dét er essensen af skiferie, for udsigten er bragende flot, når solen er fremme!
Køkkenet er dels bondekost som »Tante Maries Rösti« i international fusion. Og dels nye retter som citron-kokossuppe med kylling »Tom Khai Gai«. Og mousse af gedeost på vintersalat med grapefileter. Et rigtig Alpe-in-sted med et gevaldig delikat køkken!
 

Allmendhubel

Hvad: Klassisk bondekost
Hvor: Ved toppen af tandhjulsbanen fra Mürren
Højde over havet: 1.912 meter

Midt på bjergsiden over Mürren by, ligger det store træhus med sin skønne udsigtsbalkon til de dage, hvor solen bager på sneen og terrænet. Det er ikke et sted, man har for sig selv. Dertil er terrassen for fed og maden for god og veltilberedt med generøse skiløber-vandrer-alperetter som gröstl og gullaschsuppe. 

Indenfor er her sådan lidt bonde-hyggeligt med ternede gardiner omkring sprossede ruder og de klassiske træmøbler. Og restauranten egner sig fortræffeligt som mødested, hvis man er mange på skiferie: Den ligger super centralt for skiløberne, mens de, der hellere vil vandre, nemt kan finde hertil ad flere meget smukke stier, nede fra Mürren.  Det er en rask vandretur, for stigningen er på 300 højdemeter, hvilket giver god appetit til de veltilberedte klassikere, deroppe.
Læg mærke til, at det er her, man træffer mange af de lokale til frokost. Som en garanti for kvaliteten!

Læs også: 7 ting, du ikke bør gøre på skiferien