Guide: 007 agent-løjer i London

Den seneste James Bond-film, »Skyfall«, scorer topkarakterer hos anmelderne. Rejseliv har rejst i agentens fodspor i London og guider til syv ultimative agent-oplevelser i den britiske hovedstad.

Rejseliv har været i London på jagt efter 007 Bond-oplevelser. Se dem i billederne herunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto. MGM / Unimedia Images
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

High speed sightseeing
Det bliver ikke mere James Bond end at suse af sted med 65 km/t på Themsen i en speedbåd. Der er flere selskaber, som arrangerer high speed-sightseeing op og ned ad floden, der løber forbi nogle af Londons mest interessante vartegn. Det er faktisk en fortrinlig måde at opleve byen på, man ser seværdighederne fra en anden vinkel end til fods eller i den klassiske dobbeltdækkerbus.

Første halvdel af turen tøffer man af sted, tager billeder og lytter til guiden. Den anden halvdel foregår på den anden side af hastighedsbegrænsningerne, og her går det stærkt. End ikke den mest hårdkogte wannabe-agent kan holde sig fra at bore neglene ind i underkanten af sædet i frygt for at ryge overbord, mens man bogstaveligt talt banker af sted på bølgetoppene. Måske ikke helt så vild en tur, som Pierce Brosnan tager i »The World is not enough«, da han som James Bond jagter en kvindelig snigskytte i en sort mini-speedbåd, men for turister uden agent-erfaring på CV’et skal det nok føles tilpas spændende.

Hvor: London RIB Voyages, Boarding Gate 1, The London Eye Millennium Pier, Westminster Bridge Road, Southbank.
londonribvoyages.com

You got the look
Hvad flagermusdragten er for Batman, er smokingen (eller tuxedo, som englænderne siger) for James Bond. Det er i den mundering, han på tværs af alle 23 film både uddeler øretæver og nedlægger damer. Både Sean Connery, Pierce Brosnan og Daniel Craig har fået skræddersyet skjorter til deres rolle i filmserien i Turnbull & Asser, det 127 år gammelt skrædderi på Jermyn Street i London (dog ikke i »Skyfall«, hvor Tom Ford har designet Bonds jakkesæt.) Det er ikke hvem som helst, der får sine skjorter syet her. På væggen hænger små kuverter med snitmønstre til nogle af skrædderiets mest berømte kunder. Prince Charles og andre britiske kongelige, amerikanske præsidenter og skuespillere som Michael Douglas og Al Pacino har deres skjortemål på væggen. Vil du klæde dig som Bond, koster en skræddersyet skjorte fra Turnbull & Asser ca. 1.900 kr. Første gang skal man købe seks skjorter, herefter har forretningen dine mål, og du kan bestille stykvis. Det tager ca. seks uger fra opmåling, til at skjorterne er færdige.

Hvor: Turnbull & Asser, Jermyn Street 71-72, St James’s.
turnbullandasser.com

Shaken. Not stirred
Vil du drikke som Bond og forfatteren Ian Fleming er der ikke et bedre sted i London end Dukes Hotel på St. James’s Place. Det er ingen hemmelighed, at Ian Fleming havde et pænt forbrug af cigaretter og spiritus, og baren på Dukes Hotel var en af hans absolutte favoritter. Her skrev han den første Bond-bog, »Casino Royale«, og det er angiveligt også fra denne bar, at de berømte ord »Shaken, not stirred« stammer. Så ... Men pas på. Den erfarne bartender på Dukes Hotel, italienske Alessandro Palazzi, som har kreeret en Vesper (Vodka, gin, angosturabitter, vermouth og lidt appelsinsaft, red.) til ære for Ian Fleming, tager ikke let på sit embede.

»Hvis du beder om en hurtig drink, nægter jeg at lave den,« siger italieneren med løftet pegefinger. Han insisterer på, at man af respekt for drinken skal give sig god tid, mindst 25-30 minutter, den skal nydes i et roligt tempo, sip efter sip. Men ikke kun af respekt for drinken – trods Vesperens forholdsvist beskedne størrelse, rummer det karakteristiske cocktailglas blandt andet 11 centiliter vodka og er med Alessandro Palazzis egne ord: »Endnu farligere end 007«.

Hvor: Dukes Hotel, St James’s Place 35-36, St James’s.
dukeshotel.com

Bond for bibliofile
Om bøgerne eller filmatiseringerne af dem er bedst, er en evig diskussion blandt hard core James Bond-fans. Er man mest til bøgerne, er Adrian Harrington Rare Books i London-kvarteret Kensington et absolut must. Den lille butik med sildebensparketgulv og snørklet indretning er på det nærmeste tapetseret med bøger, og bagerst i butikken er en unik samling af James Bond-bøger. Sjældne og signerede førsteudgaver, hvor et enkelt eksemplar kan koste helt op til 50.000 pund, små 460.000 kroner. James Bond-historiker og antikvar Jon Gilbert arbejder i butikken og er hjernen bag samlingen. Han har netop udgivet »Ian Fleming: The Bibliography«, en omfattende 736 siders guide til forfatterens liv og samlede værker. Folk fra nær og fjern kommer for at få Jon Gilbert til at vurdere deres Bond-bøger, og Bond-historikeren kan også hyres til opspore og købe sjældne udgaver. Er man ikke interesseret i at købe, er man velkommen til kun kigge og få en spion-snak med det kyndige og venlige personale.

Hvor: Adrian Harrington Rare Books, Kensington Church Street 64a, Kensington.
harringtonbooks.co.uk

Duften af James Bond
Ian Fleming hørte til Londons finere borgerskab, og han slog sine folder i det centrale London-kvarter Mayfair, hvor han også blev født, og det tilstødende St James’s. Mange af de forretninger, forfatteren frekventerede frem til sin død i 1964, ligger der stadig. Heriblandt det familieejede og 282 år gamle parfumeri Floris på »high-end« shoppinggaden Jermyn Street i St James’s.

En af Ian Flemings favorit-dufte var »No. 89«, og det siges, at James Bond også bruger den – selv om det ikke nævnes i bøgerne. Frem til 1970erne fremstillede Floris duftene i kælderen, men nu eksperimenteres der kun på adressen. Butikken er dog stadig et besøg værd med den gamle mahogni-skranke fra 1850erne, blide toner af klassisk engelsk musik og muligheden for at handle i butikken, der er duft-leverandør til det britiske hof. Er Bond-duften No. 89 ikke lige dig, kan parfumeriet selvfølgelig sammensætte din helt egen signatur-duft for lidt mere end 41.000 kroner.

Hvor: Floris London, Jermyn Street 89, St James’s.
florislondon.com

The making of Bond
James Bond arbejder for MI6 – den britiske efterretningstjeneste, der obstruerer de ondes planer om at erobre verdensherredømmet. Den seneste film, »Skyfall«, bringer 007 til steder som Skotland, Shanghai og selvfølgelig London, hvor alle Bonds missioner styres fra, men som i filmen også bliver genstand for et terrorangreb. Mange locations fra »Skyfall« kan opleves på en tur rundt i London. Som MI6-bygningen med den sandfarvede facade og grønne vinduer, der eksploderer i filmen. Og rum 34 i National Museum, hvor Bond og tech-nørden Q udveksler et par ord og en pistol, der kun kan skyde, når Bond himself har den i hånden.

Men der er også locations, som er lettere modificeret og ikke så nemme at genkende. Efter terrorangrebet flytter MI6 hovedkontoret under jorden til, hvad der i filmen havde været en del af Churchills bunker, men nedkørslen til det nye MI6 er i virkeligheden indgangen til en almindelig parkeringskælder overfor kødmarkedet i Smithfield Market.

Hvor: Vi var ude med Brit Movie Tours. Mødested: Temple Tube station.
britmovietours.com

Walk the walk
I filmen »The world is not enough« fra 1999 falder Pierce Brosnan ned fra en luftballon og lander på taget af det ikoniske koncertbygning The O2 i North Greenwich. Taget er heldigvis lavet af en gigantisk teltdug, og 007 overlever som bekendt faldet. Hvis man vil prøve, hvordan det føles at have O2-teltdugen under fødderne i 50 meters højde – næsten som Bond – og få et 360 graders vue over London, arrangerer Up at the O2 en gåtur tværs over taget.

Turen tager 90 minutter, men der går mindst en halv time med instruktionsvideo, få dragt og sele på og sikkerhedstjek, inden man tager første skridt på den 190 meter lange vej til toppen. Selv om man er spændt godt fast til en tyk metalwire med en specieldesignet karabinhage, er turen op – og faktisk også ned – en smule angstfremkaldende. Specielt, hvis man halvvejs oppe bliver akkompagneret af en lokalt uvejr med blæst og regn, som da Rejseliv gik turen.

Hvor: The O2, Peninsula Square, North Greenwich.
theo2.co.uk

Webtv: Rejselivs Mikkel Mayner Lind suser ned ad Themsen

 

Læs også: 12 film der tager dig på rejse

Rejseliv var inviteret til London af Visit Britain