Fristedet på Tenerife

Playa de las Americas er kendt af mange danskere som et veludbygget turistområde. Vi trækker en tråd fra den spæde start i fiskerflækken Los Cristianos i 1950erne og op til i dag.

Der fiskes ud for bystranden i Los Christianos.
Læs mere
Fold sammen

Det er lidt pudsigt, at udviklingen af det kæmpemæssige turistområde Playa de las Americas skyldes en enkelt svensker.

Fiskerflækken Los Cristianos havde kun nogle få hundrede fattige indbyggere da Bengt Rylander ved et tilfælde endte i byen i 1956.

Den svenske dyrlæge havde prøvet at mildne sin sklerose ved at tage ned til Leopoldville i Congo. Det var ingen succes. Der var godt nok varmt, men luften var alt for fugtig. En sømand hviskede ham så i øret, at Los Cristianos på Tenerifes sydkyst var et både varmt og tørt sted.

Det svenske hus

I Los Cristianos fik den svenske dyrlæge sig en positiv overraskelse. Han fik det meget bedre i løbet af kort tid. Rylander fik derfor hurtigt lokket flere af sine syge venner til det sydlige Tenerife.

Inden længe havde man etableret en koloni af rekonvalsenter i en lille by med kun ét hotel og et herberg. En by, hvor biografoperatøren også slukkede for byens lys efter forestillingen kl 24. Han blinkede dog lige med lyset nogle gange inden, så familierne kunne nå at tænde deres olielamper i de små hjem.

I 1958 etablerede man det første Casa Sueca (det svenske hus) under ledelse af Don Benito, som Bengt Rylander blev kaldt af lokalbefolkningen. Nogle år senere udvidede man med et helt nyt hus nede ved stranden i Los Cristianos.

Huset er i dag den Svenska Kyrkan, og Casa Sueca blev i 1960’erne til rehabiliteringscentret Vintersol ved Playa Vistas på den flydende grænse mellem Los Cristianos og Playa de las Americas.

Kulturchok

Det var noget af et kulturchok for de fattige lokale beboere at møde høje, blonde udlændinge, der skulle have hjælp til næsten alt – undtagen at tænke.

De kom med nye ideer til planlægning af området, de havde byens første køleskab og toilet med afløb, og de fik de mest underlige madvarer sendt ned fra det fjerne Sverige. Deres udflugter foregik på ladet af en lastbil med kørestolene surret godt fast.

Siden er det gået utrolig hurtigt. Måske skyldtes det, at jorden kun ejedes af få familier. Et af de første hoteller var det dengang fire-stjernede Oasis Moreque, hvor filmstjernen Elisabeth Taylor har boet.

Der kan man komme ind med for eksempel Bravo Tours. Nu hedder det H10 Big Sur og har en stjerne mindre.

Lokalmiljø

Skulle man have lyst til at opsøge lidt lokalmiljø i Los Cristianos, kan jeg anbefale Cofradia de Pescadores nede i fiskerihavnen. Du finder den undselige indgang på bagsiden af auktionshallen og på førstesalen en bar og en fin restaurant med gode fiskeretter tilberedt af en venlig madmor i et åbent køkken. Og så har man udsigt til strand og havn.

Længere henne i havnen står Guiermo i sin udendørs bar Kiosko Bahia og diskuterer dagens emner med en lind strøm af lokale med stærke ansigter. En hurtig kaffe eller en håndbajer, og så afsted igen. Et godt sted at hente information.

Guiermo mener iøvrigt, at fiskerestauranten Rincon overfor hans bar er bedre end Cofradia de Pescadores. Det skal jeg ikke kunne sige; jeg har spist begge steder, og det har smagt glimrende.

Man bør unde sig selv en zig-zag-tur gennem selve Los Cristianos. Byen har et pænt udvalg af specialbutikker omkring hovedgaden Avenida de Suecia. Enkelte af dem i en lidt gammeldags indretning, andre helt up to date.

Fra hovedgaden og ned mod vandet er der selvfølgelig mange restauranter og barer. Jeg faldt over Il Pub med en lidt frygtindgydende tatoveret Rico bag baren. Han viser sig at være en særdeles flink italiener. Fastboende italienere er der iøvrigt rigtig mange af. Il Pub viser film med noget af det lækreste guitarspil på fjernsynet.

»Det er fra YouTube,« forklarer Rico med et stort smil.

Guitaristen Joe Bonamassa røg lige ind på min hitliste med sin blues-rock.

Usædvanlig torvehal

Bag nogle af Los Cristianos første hoteller, Oasis Moreque og Princesa Dacil sydøst for centrum, er en ny bydel skudt op med private bungalows og store resorthoteller ved siden af hinanden.

Midt i det hele ligger Passardella Oasis Shopping Center. Indenfor virker det temmelig tomt i, men nede i den anden ende, en etage oppe, venter en overraskelse. For hvad gør man, når et shoppingcenter går ad Pommern til? Lægger hovedet i blød og ændrer koncept. Den brainstorm blev til et charmerende Mercado la Pepa med 25 små specialboder.

Unge entusiaster tilbereder alt fra hummer, rejer, fiskesalater, tapas over vegetarretter til møre steaks. Så vælger man ud, får sin tallerken, betaler og sætter sig ud i det fælles spiseområde ved store langborde.

Om aftenen er der en afslappet, munter stemning med en blanding af lokale og de få turister, der har fundet vej til denne perle med billig gourmetmad.

Godt for gangbesværede

Los Cristianos og Playa de las Americas skiller sig ud fra de fleste andre turistområder ved at have løftet arven efter de første svenskere. Man har taget udfordringen fra svenskertiden op og gjort noget for de handicappede og gangbesværede.

Overalt er de høje kansten gennembrudt af slidsker til kørestole. Det er også muligt at tage hele turen langs den 8 km lange promenade ud mod strandene og Atlanterhavet i kørestol. Der er træramper langt ud på den store sandstrand Playa Vistas. Med en nydelig parkeringsplads til kørestole. De fleste hoteller og shoppingcentre har flade ramper og elevatorer.

Overalt er der udlejning af elektriske kørestole. To personer kan endda få plads i mange af dem. En elektrisk kørestol med tre eller fire hjul koster i gennemsnit 65 euro /ca. 490 kr.) i leje for tre dage. En topersoners noget mere.

En enkelt skleroseramt svensker skabte grundlaget for et handicapvenligt turistområde med langt over 100.000 sengepladser og en livlig by med 50.000 indbyggere. Heja Sverige!