Eiffeltårnet får et nyt lag brun

Malerne er gået i gang med at shine Eiffeltårnet op. Paris' vartegn fejrer i år 120 års fødselsdag.

Hver 7. år får Eiffeltårnet en ny omgang brun maling. Selv om der arbejdes, er der tårnet stadig åbent for turister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Kovarik
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er 19. gang malerne går i gang med det enorme arbejde med at male Paris' 324 meter høje vartegn.

Se også: Købte trappe i Eiffeltårnet for fire millioner

Tårnet er blevet malet hvert syvende år, siden det blev opført i 1889 efter ingeniør Gustave Eiffels kontruktion i forbindelse med verdensudstillingen i den franske hovedstad.

Farven er skiftet flere gange gennem årene. Fra rødbrun til okkerbrun, til gullig, til brun-gullig og over mørk rød før man i 1968 ramte den nuværende brune farve, som i dag har fået navnet: Eiffel-brun.

"Det er den farve, der klæder tårnet bedst. Det er helt klart klædt mest elegant på i den kulør," siger Jean-Bernard Bros, leder af firmaet, der driver tårnet.

Den opfattelse deles af både filminstruktører, fotografer og folk med kærlighed til Paris.
"Det er hvad vi har hørt de seneste 40 år. Derfor har vi besluttet at beholde denne farve for bestandigt," fortæller han.

60 tons miljøvenlig maling
Over en snes "bjergbestiger-malere" er nu gået i gang med arbejdet med at fordele 60 tons af miljøvenlig maling i den specielle Eiffeltårn-brune farve, som passer så godt til byomgivelserne.

18 måneder vil arbejdet tage, og der males i tre forskellige nuancer af den brune farve. Fra mørk i bunden til den lyseste nuance i toppen.

Oprindelig var det meningen, at Eiffels konstruktion skulle tages ned igen senest en snes år efter verdensudstillingen. Men det 324 meter høje tårn blev hurtigt byens vartegn, og det siges at være verdens mest besøgte attraktion. Det tiltrækker i hvert fald seks millioner mennesker hvert år.

Festlighederne omkring Eiffeltårnets 120 års fødselsdag er ved at blive planlagt. Der bliver udstillinger om tårnet fra maj og koncerter og fyrværkeri omkring tårnet i juli.