Göteborg går i luften

Et 60 meter højt pariserhjul skal være byens nye turistattraktion og stå klar i maj.

Sådan kommer Göteborgs nye turistattraktion til at se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkitektbyrån i Göteborg AB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hedder pariserhjul, men det navn er alt for pysse-nysset for Svante Hjertén. Han er projektleder på Göteborgs nye turistattraktion, som han foretrækker at kalde et byhjul.

Se også: Verdens 50 mest besøgte turistattraktioner

"Pariserhjul er små, søde og findes i forlystelsesparker. Vores byhjul bliver en eksklusiv turistattraktion, som står helt for sig selv," siger han til dn.se.

Efter planen skal byhjulet, som skal placeres på Kanaltorget tæt ved Göteborgs opera, være klar før Kr. Himmelfartsdagene. Hjulet bliver 60 meter højt og får 42 gondoler med plads til i alt 336 personer.

Göteborghjulet bliver både det første og det største i Skandinavien, mens det lige knap slår "Das Wiener Riesenrad" i Wien, der er 60,95 meter højt. Men selv om de begge er knap dobbelt så høje som Rundetårn, er de alligevel dværge i forhold til andre byers pariserhjul.

"London Eye" åbnede ved årtusindskiftet og drejer årligt over tre millioner passagerer rundt til en forrygende udsigt over Themsen og byen. Det er mere end dobbelt så højt - 135 meter.

Endnu højere er "Singapore Flyer", der åbnede for et år siden i Mariona Centre ved havnen. Det har 28 gondoler, som hver har plads til 28 passagerer - mere end dobbelt så mange, end hjulet i Göteborg kan rumme. Og "Singapore Flyer" er lidt højere end "The Star of Nanchang" i Kina, som kun 160 meter,  og med sine165 meter verdens højeste - endnu.

For et endnu højere pariserhjul er nemlig undervejs i Kina. "Beijing Great Wheel" skal efter planen være 208 meter højt og have plads til 1.920 passagerer på en 20 minutter lange tur hjulet rundt. Beijings store hjul bliver en del af en ny park, Chaoyang Park, nordøst for byens centrum som skal åbnes i 2010.