Bestig de nordjyske sandbjerge

Havet æder store bidder af kysten, og sandet samler sig i bjerge. Ved Rubjerg Knude Fyr kan du tage på ørkenvandring og opleve en af landets flotteste panorama- udsigter, mens de nærliggende badebyer Lønstrup og Løkken byder på sommerstemning og sand i gaderne mellem gulkalkede huse.

For børn er sandbjergene som en kæmpemæssig sandkasse at lege i - men det kan være hårdt at gå hele vejen op til fyret på toppen. Fold sammen
Læs mere

Hvis vejret er til det, kan man lige så godt tage skoene af med det samme, når man nærmer sig Rubjerg Knude Fyr på den nordjyske vestkyst. Her er nemlig sand overalt, og skoene bliver hurtigt fyldt af de fineste lysegule sandkorn.

Fra p-pladsen ved Rubjergvej mellem Løkken og Lønstrup går stien først forbi en række fårefolde. Efter 10 minutters gang dukker sandbjergene op i horisonten, og pludselig står man midt i det utrolige landskab, der for børn og barnlige sjæle udgør landets vildeste sandkasse. Det er lidt af en udfordring at bestige sandbjergene. For hvert skridt op glider man mindst et halvt ned, så det kan være nødvendigt også at stikke hænderne i sandet for at komme helt op. Klatreturen bliver til gengæld belønnet med en af landets flotteste panoramaudsigter. Der er sand, land og vand, så langt øjet rækker, og på en klar dag føler man nærmest, at man kan se det halve Nordjylland.

Begravet museum

Midt mellem de enorme bunker af sand står Rubjerg Knude Fyr, og rundt om fyret ligger rester af murbrokker og vidner om, hvordan naturen for længst har taget magten på disse kanter. En turist har skrevet sit navn, Bent, med mursten i sandet, mens andre og sikkert yngre gæster har benyttet materialerne til at skrive et par frække ord.

Murstenene stammer fra de tidligere bygninger omkring fyret, der for 20 år siden rummede blandt andet kiosk og museum. Men museet, der rummede en historisk udstilling om sandflugten, blev så at sige begravet i sit eget tema. Sandflugten, hvor sand i store mængder flyttes med vinden og samler sig i enorme klitter, har gennem århundreder været et barskt levevilkår for befolkningen på den nordjyske vestkyst. Og samtidig betyder den voldsomme kysterosion, at havet år for år æder flere meter store bidder af kysten. Da Rubjerg Knude Fyr blev opført i 1900, lå det således 200 meter fra kysten. I dag ligger det så faretruende tæt på kystskrænten, at man regner med, at det styrter i havet om 10-15 år.

Takket være Realdania og Naturstyrelsens ’Stedet Tæller’-kampagne er der igen skabt adgang til Rubjerg Knude Fyr med en nyopsat trappe. Fyret fra år 1900 blev permanent slukket tilbage i 1968 efter flere forgæves forsøg på at overvinde sandets magt. Foto: Morten Herlev Fold sammen
Læs mere

Så man skal ikke udsætte et besøg her for længe. Især fordi tårnet, der blev lukket for besøgende i 2002, blev genåbnet sidste år med en ny trappe. Det betyder, at man nu igen har en unik mulighed for at komme op i landets mest spektakulært beliggende fyrtårn – så længe det varer. Her er det naturen, der bestemmer, og ingen ved med sikkerhed, hvornår i fremtiden tårnet må lukkes af igen på grund af sikkerhedshensyn.

Kunst og maleriske badehuse

Hvis man vil vide mere om områdets dramatiske historie og natur, kan man besøge udstillingen i den gamle strandfogedgård på adressen Langelinie 2 et par km syd for fyret. Her er der åbent i sommermånederne, mens fyret har åbent hele året og fri entré.

En anden og bogstavelig talt mere malerisk version af Rubjerg Knude Fyrs dramatiske historie kan man opleve hos kunstneren John Kristensen, der har atelier og udstilling i et af Løkkens ældste huse på Vrenstedvej 4 midt i byen. Han har brugt Rubjerg Knude Fyr som motiv siden begyndelsen af 1980erne, og en hel lille udstillet serie af malerier giver en god fornemmelse af, hvordan landskabet omkring fyret har ændret sig drastisk gennem årene.

Både Løkken og Lønstrup rummer en håndfuld gallerier, hvor man kan kigge ind. Men ellers er Løkken mest berømt – og berygtet – som en livlig badeby. Fortidens blakkede ry som ’Nordjyllands Ibiza’ har Løkken dog lagt bag sig, og i dag tiltrækker byen gæster i alle aldre - også dem, der søger nærvær og naturoplevelser i stedet for fest og fadøl.

Det er i høj grad lokale, der ejer de karakteristiske hvide badehuse i Løkken. Der er nøjagtige regler for, hvordan husene må se ud, og hvordan de skal stå, og det er ikke tilladt at overnatte i dem. Foto: Morten Herlev Fold sammen
Læs mere

Omdrejningspunktet for sommerlivet i Løkken er den lange, flotte strand, hvor næsten 500 hvide badehuse på rad og række fortæller historien om Løkkens lange badebytradition. Længere mod nord bliver stranden mere øde og mindre malerisk, for her er det i stedet bunkere fra Anden Verdenskrig, der dukker op af sandet og fortæller en anden del af områdets historie. Bunkerne er dog bestemt ikke noget særsyn her langs den jyske vestkyst, hvor tyskerne under Anden Verdenskrig etablerede en del af den såkaldte Atlantvold. Målet var en uigennemtrængelig befæstning fra Norge i nord til Spanien i syd, og resultatet på dansk jord blev flere tusinde bunkere, der i dag gemmer sig mere eller mindre i sandet langs vestkysten.

Skybrud gav turisme

Lønstrup 15 km nordpå er Løkkens kreative lillebror med mange aktive kunstnere og kunsthåndværkere. Det er hyggeligt at slentre igennem byen og kigge ind i nogle af de arbejdende værksteder hos glaspustere, keramikere, guldsmede og andre kreative sjæle.

Det oprindelige fiskerleje har naturligvis også en hyggelig havn og adskillige spisesteder. Og så byder Lønstrup også på en speciel naturattraktion midt i byen i form af en 160 meter lang, 50 meter bred og op til 15 meter dyb slugt, der blev dannet tilbage i 1877. På en varm sommerdag dette år blev byen ramt af et voldsomt skybrud, hvor bækken gik over sine bredder og rev flere huse med sig ned i strømmen. Byens fiskere, der som sædvanligt var på havet, havde ikke ænset katastrofen, før en af dem så sin egen gadedør komme flydende! Der kom dog faktisk noget godt ud af historien, for ødelæggelserne skabte så meget omtale af den lille by, at det blev begyndelsen på Lønstrups æra som turistby.

Slugten gennem Lønstrup blev skabt ved et voldsomt skybrud i 1877. I dag bruger mange slugten til hyggelige gåture. Foto: Lønstrup Turistbureau. Fold sammen
Læs mere

Lønstrup lever heldigvis i bedste velgående, men naturens voldsomme kræfter er stadig på spil i Nordjylland. Adskillige kystnære sommerhuse er gennem årene styrtet i vandet, og samme skæbne kunne have ramt Mårup Kirke tæt på Lønstrup. I 2008 blev der afholdt gudstjeneste i den lille kirke for sidste gang, og herefter begyndte den gradvise nedtagning af kirken sten for sten, som stod på indtil 2015. I første omgang var der planer om, at kirken skulle genopføres på et sikkert sted, men projektet blev skrinlagt på grund af manglende finansieringsmuligheder.

I dag er der stadig adgang til resterne af kirkegården på toppen af den 70 meter høje klint. Et fascinerende sted ligesom Rubjerg Knude Fyr, som det gælder om at opleve, før havet æder det hele.