5 museer i København, som de fleste – desværre – overser

Har du mod på at prøve noget nyt i hovedstaden, har vi her samlet fem ofte oversete museer, der er et besøg værd – uanset alder.

Politimuseet på Nørrebro viser bl.a. udviklingen inden for ordensmagten fra Middelalderen og frem til 1800-tallet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen for København

Midt på Nørrebro i København ligger Politimuseet. Blot få gader fra stedet, hvor flere skud faldt i bandekrigen. Meget passende i hjertet af det hele. På museet kan du få et kig ind i fortidens liv som betjent i Danmark. I den permanente udstilling i stueetagen følger man udviklingen fra middelalderens barske retshåndhævelse over nattevægteren og 1800-tallets mere moderne organiserede politi til nutidens arbejde på tværs af grænser.

Hvad: Politimuseet
Hvor: Fælledvej 20, 2200 København N

Kuriøse toner

Engang var det nyheder og musikprogrammer, der strømmede ned ad gangene i Radiohuset på Frederiksberg. Danmarks Radio er flyttet ud, og med dem nyheder og radioprogrammer. Ind er til gengæld flyttet endnu mere vellyd, blandt andet i kraft af Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Musikmuseet, der fandt sig til rette her over for koncertstedet Forum i 2014.

Museets fokus er ikke på samtidens hotteste toner, men på at give et indblik i fortidens og verdens musik. På klang og toner, kultur og begejstring. Her er svar på spørgsmål som, hvad i alverden et drejelirehoved eller en Teuffel Birdfish-guitar er, og hvordan de og andre specielle instrumenter lyder.

Da Danmarks Radio rykkede ud af Radiohuset på Frederiksberg, blev bygnignen overtaget af Musikmuseet og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Fold sammen
Læs mere

Musikmuseet blev grundlagt i 1898, men deres samling går betydeligt længere tilbage. Ja, helt tilbage til bronzealderen. Men også verden rundt, så her er kuriøse toner og vellyd fra en anden tid og en anden verden.

Hvad: Musikmuseet
Hvor: Rosenørns Allé 24, 1970 Frederiksberg C

Fjern lokalhistorie

Grønland er en del af det danske rigsfællesskab, men ligger for mange meget langt væk. Midt i København ligger dog en lille bid af Grønland. Det er et kulturhus med fokus på grønlandsk kultur gennem udstillinger, foredrag, filmfremvisning og koncerter. I Galleri Kalak kan du opleve, hvad der pt. optager grønlandske kunstnere. Og købe et værk med hjem – det er nemlig det eneste sted i København, hvor det altid er muligt at købe grønlandsk nutidskunst.

Hvad: Det Grønlandske Hus
Hvor: Løvstræde 6, 1152 København K

Alle former for grønlandsk kultur kan findes på Det Grønlandske Hus midt i København. Fold sammen
Læs mere

Gøglere og balancekunst

Alt for store sko, røde næser og malede munde. Halsbrækkende akrobatik højt til vejrs. Cirkusmuseet i forstaden Hvidovre har det hele. Deres samling er Nordeuropas største af sin art og består af 110.000 genstande – blandt andet kostumer, rekvisitter og plakater.

Her er fokus på både klovne og akrobater, gøglere og tryllekunstnere, musikere og sangere.

Udstillingen er interaktiv, så du kan selv komme i manegen eller svinge dig i trapezen og på den måde få en bedre forståelse for, hvor meget det egentlig kræver af såvel krop som psyke at udføre de halsbrækkende stunts, vi ser i cirkustelte og maneger verden over.

Hvad: Cirkusmuseet
Hvor: Hovedporten 6, 2650 Hvidovre

Vores tunge fortid

Det er let at overse Dansk Jødisk Museum, som det ligger og putter sig uden at gøre særligt væsen af sig i et hjørne af Det Kongelige Biblioteks have ved Christiansborg.

Museets enkle indgang er alt for beskeden og svær at se, men de mange fortællinger, der som en dunkel labyrint snor sig ind under det gamle bibliotek, fortjener at blive set og hørt.

Her er udstillinger, der fortæller generelt om jødedommen, om højtider og traditioner. Fokus er på jøder i Danmark gennem 400 år. Fire tumultariske århundreder med frygt og håb. Med en samling på 123 danske jøders fortællinger om deres oplevelser under holocaust kommer du tæt på fortidens frygtelige historie, så det kan mærkes i hjertet.

Hvad: Dansk Jødisk Museum
Hvor: Slotsholmen, Proviantpassagen 6, 1218 København K

Foto: Nynne Bojsen Faartoft/Nationalmuseet, Politimuseet, Det Grøndlandske Hus, Ebbe Forup, Dansk Jødisk Museum