Vad i gode oplevelser

Fra skæve, gamle huse i Danmarks ældste by til spritny og overraskende arkitektur ved Vadehavet. Ribe-området byder fra i år på begge dele. Husk de gode travesko til slentreturen på Ribes brosten, hvorimod en østerssafari kræver waders, som heldigvis kan lånes på de kanter.

Den ægte vare: Ryler på træk udgør et flot syn. Foto: Nationalpark Vadehavet Fold sammen
Læs mere

Lyden af hundredvis af taktfaste vingeslag ramler ned fra oven, og lyset bliver brudt af de flaksende fuglekroppe. En flok trækfugle er landet og giver sig nu til at lede efter føde. Oplevelsen på tæt hold er ganske overvældende, men det mest overraskende er, at den ikke finder sted i naturen, men derimod inden døre i det nye Vadehavscenter i Vester Vedsted ved Vadehavet.

Det spritnye Vadehavscenter i Vester Vedsted lige uden for Ribe er designet af arkitekten Johan Carlson. Fold sammen
Læs mere

Her har arkitekt Johan Carlson i samarbejde med centrets ansatte udtænkt en udstilling, der på fornemste vis illustrerer de enorme fugletræk, der hvert forår og efterår finder sted, når millioner af fugle gør holdt i Vadehavet for at æde og hvile på deres rejse. Vadehavet udgør nemlig et unikt tag selv-bord for fuglene på grund af tidevandet, der tørlægger de store vadeflader to gange i døgnet og dermed åbenbarer enorme mængder orme, snegle, muslinger og krebsdyr. Det rene guf for sultne fugle på træk.

En kæmpe skærm og mere end 500 mindre LED-skærme, der er placeret i fugleformationsmønster op mod loftet, gør centrets nye oplevelse af fugletrækket fascinerende livagtig. Selvfølgelig er det ikke det samme som at opleve synet ude i naturen, men man mærker naturens nærhed. Det gør sig også gældende i det nye centers enestående arkitektur, hvor arkitekt Dorte Mandrup har taget udgangspunkt i naturmaterialer som træ og især tagrør. De stride strå fra den største græsart, der vokser vildt herhjemme, er blevet anvendt på både facade, tag og undertag med hjælp fra en erfaren flok tækkemænd, og det imponerende syn har krævet 25.000 bundter tagrør.

Sort sol og safari

Resten af udstillingen i det nye Vadehavscenter giver også gode muligheder for et indblik i det myldrende liv i Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark, der i 2014 blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Der er også tænkt på gode aktivitetsmuligheder for børn, som blandt andet kan give sig i kast med at bygge et dige, komponere musik med fuglelyde, undersøge alt godt fra havet i mikroskop eller stikke hænderne ned til krabber og andre væsener i rørebassinet.

Men selv om centret i sig selv er en oplevelse, vil de fleste gæster gerne ud at opleve virkelighedens vadehavsnatur. Her er de guidede ture en god mulighed for at få en stor naturoplevelse uden at skulle bekymre sig om tidevandet, for det har naturvejlederne selvfølgelig styr på.

Vadehavscentret tilbyder blandt andet guidede ture, hvor det er muligt at opleve fænomenet kendt som sort sol, hvor stæreflokke på flere hundredetusind optræder på aftenhimlen. De gør det dog ikke for publikums skyld, for de flotte formationer på himlen skyldes rovfugle, der jager stærene.

Waders er en vigtig beklædningsgenstand, når vadehavsnaturen skal opleves på tætteste hold på for eksempel en østerssafari. Foto: Nationalpark Vadehavet Fold sammen
Læs mere

En anden populær aktivitet på disse kanter er østerssafari. Her har man mulighed for at følge i wadershælene på en kyndig guide ud til bankerne, hvor der er østers overalt. Vandreturen på den bløde havbund, og til dels gennem lavt vand, kræver gode ben i de udlånte waders, som følger med, når man bestiller en guidet tur. Anstrengelserne bliver til gengæld belønnet med en enestående naturoplevelse i landskabet med den uendelige horisont, og så kan du selvfølgelig tage østers med retur. Så husk champagnen!

Omdiskuteret udsmykning

Vadehavet og det nye center ligger få kilometer fra Ribe, som dog ikke byder på safariture, men derimod slentreture i et af Danmarks mest helstøbte historiske bymiljøer. Det er let at opleve byen på egen hånd, men hvis man er til guidede ture, er der mulighed for at deltage i en vægterrundgang hver aften fra maj til oktober. Turen rundt i Ribes historiske gader krydret med vægterens sange og fortællinger begynder hver aften kl. 20 på Torvet ved Restaurant Weis Stue. I juni, juli og august er der også vægtergang kl. 22, og så er det oven i købet ganske gratis at gå med.

Det tager ikke mange minutter at se, at Ribe er en gammel og velholdt by. Men selvom mange huse er flere hundrede år gamle, er det dog ikke umiddelbart til at se, at Ribe er mere end 1.300 år gammel. Men byen blev ifølge de historiske kilder grundlagt som en markedsplads i år 710 og kunne derfor fejre den imponerende runde dag i 2010. På den baggrund markedsfører Ribe sig som ikke blot Danmarks, men hele Nordens ældste by.

Domkirken midt i byen kan også kalde sig Danmarks ældste domkirke, men har dog ikke helt så mange år på bagen. Den stod færdigbygget midt i 1200-tallet, men er senere knopskudt i om- og tilbygninger i skiftende stilarter. Noget af det mest overraskende i det flotte kirkerum er glasmosaikkerne og freskoudsmykningen af den kendte ekspressionist og Cobra-kunstner Carl-Henning Pedersen. Han foretog udsmykningen i 1980erne, og valget af en abstrakt-ekspressionistisk, venstreorienteret, ikke-religiøs kunstner til den vigtige udsmykningsopgave i den historiske domkirke gav anledning til massiv kritik dengang.

Cobra-kunstneren Carl-Henning Pedersens udsmykning af Ribe Domkirke er et farverigt syn. Foto: Morten Herlev Fold sammen
Læs mere

Er man derimod glad for Cobra-kunstnerens farverige og ekspressive stil, som også Asger Jorn blev så kendt for, er det imidlertid en fin oplevelse at nærstudere udsmykningen.

Fra arrest til hotel

Ud til pladsen med udsigt til domkirken ligger Hotel Dagmar, der markedsfører sig som landets ældste hotel. Her kan man overnatte i meget charmerende og romantiske rammer i bygningen fra 1500-tallet, hvor gulvet i receptionen er så skævt, at man nærmest bliver søsyg på vej til spisesalen om morgenen. En anden speciel overnatningsmulighed på domkirkepladsen er den gamle arrest, hvor de tidligere celler er lavet om til hotelværelser. Nogle er sparsomt indrettet, men der er også suite med både himmelseng og bar i den tidligere arrestforvarers soveværelse.

Ribe er en gammel by, der har historie, der går 1.300 år tilbage. Fold sammen
Læs mere

Når man slentrer rundt i Ribe, kan man ikke undgå at lægge mærke til de mange mindetavler på husene, der fortæller om tidligere beboere. Det virker, som om Ribe har fostret vigtige personer på stribe i fortiden, men det mest bemærkelsesværdige bysbarn er nok Jacob A. Riis. Han blev født i Skolegade i 1849, men forlod Ribe i 1870 med en ulykkelig forelskelse i bagagen og drømmen om et nyt liv i mulighedernes land.

I New York havnede han imidlertid blandt mange andre fattige immigranter i de triste slumbydele på Manhattan, men takket være et job som kriminalreporter fik han hevet sig selv op af slummen og brugte i stedet resten af sit liv på at dokumentere de umenneskelige levevilkår i immigrantkvartererne med artikler og fotografier og senere foredrag og bøger. Hans indsats gav konkrete resultater - ikke kun i form af grønne oaser som legepladser og parker i de berygtede kvarterer, men også i form af en ny og bedre socialpolitik.

I Ribe støder man i dag på Jacob A. Riis i form af en buste ved åen i Badstuegade. Men man støder også på ham et ganske uventet sted, nemlig i feriecentret Ribe Byferie Resort på Damvej i gåafstand fra den gamle bydel. Her er der en udstilling om Jacob A. Riis, hvor man kan se en række af hans dokumentariske fotografier fra New York. Udstillingen er åben og gratis for alle, og hvis man besøger Ribe som børnefamilie, er feriecentret desuden en ideel overnatningsmulighed.