Athen med høj puls

Kombiner maraton-løb på det sted, hvor det ikoniske løb blev født for 2500 år siden, med masser af spændende kulturoplevelser og god mad på turen til den græske hovedstad.

Løbet strækker sig over 42 km, men er det lige i overkanten, er der inde i Athen også et 5 km- og 10 km-løb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

En tur til Athen kan rumme meget andet end Akropolis, den gamle bydel Plaka og antikke ruiner. Den kan også indeholde løb eller kapgang fra byen Marathon. Det var herfra, krigeren Fidippides den 11. september 490 f.Kr. løb hele vejen til Athen for at fortælle om sejren over den persiske hær – hvorefter han døde af udmattelse.

Når den klassiske maraton løber af stablen næste gang – det er den 8. november 2015 – og går ad den autentiske rute, kan tilrejsende deltage eller agere tilskuere. Som løber eller kapgænger skal man blot være meldt til i god tid.

Hvis de 42 km er lige i overkanten, er der inde i Athen også et 5 km- og 10 km-løb, man kan være med i. Begge løb starter tæt ved Syntagma-pladsen og slutter lige som det rigtige maraton inde på det hesteskoformede Panathenæer-stadion, som i 1896 stod klar til de første olympiske lege i moderne tid.

I folkemunde kaldes stadion »Kallimármaro« (smuk marmor), og dets historie går tilbage til oldtiden.

Vinsmagning og »sø«-udsigt

Selv hvis man ikke skal løbe eller heppe, er Marathon et besøg værd og byder på en dejlig strand og gode overnatningsmuligheder foruden Marathon Run Museum.

I nabolaget ligger de historiske steder, hvor slaget foregik, med gravhøje for de faldne, udgravninger, en egyptisk helligdom samt klostre og vingårde, man kan besøge.

I landsbyen Kapandriti lokker vinmuseet Costa Lazaridi med prøvesmagning af assyrtiko-hvidvin med citrus- og blomsteraroma eller en juleagtig, krydret rødvin blandet af Cabernet Sauvignon og lokale druesorter. I området produceres også retsina, brændevin, ouzo, likør og balsamico, og museets kopier af gamle amforaer til vin viser, at producenterne allerede 400 f.Kr. beskyttede deres domæner.

Landsbyen Kaletzi nær Marathon-reservoiret, der forsyner Athen med drikkevand, huser flere gode restauranter med kød på menuen, for eksempel steak-tavernen Argentina.

En anden god restaurant er Fragma (»dæmning«) ved reservoirets dæmning med en forrygende udsigt over den kunstigt skabte »sø«.

Gang i Athens kulturliv

»Drama«, »krise« og »katastrofe« er alle ord, der kommer fra græsk, men efter flere år med elendighed og dårlig stemning ser det endelig ud til at lysne lidt i Athen.

De tilbageblevne unge er ved at tage over, og flere nye projekter er sat i søen. Et fondsstøttet kulturcenter til 4,2 mia. kr., der skal rumme den nationale opera og nationalbiblioteket, ventes at står klar i 2016 på Andrea Syngrou-avenuen, hvorfra sporvognen kører fra Syntagma ned til kysten. Den nye opera får en koncertsal med 1.400 pladser og en alternativ sal (black box theater) med plads til 400.

Rethink Athens er et andet projekt, hvor man er ved at udvikle en ny bymidte omkring Panepistimiou-gaden. Det er igangsat af Onassis Foundation og miljø-, energi- og klima-ministerierne. Samtidig vokser antallet af metrolinjer.

I efteråret 2014 kunne man i området omkring antikkens græske agora og den romerske agora (en åben plads, red.) opleve installationskunst, happenings og interaktive begivenheder takket være kunst-organisationen NEON, som gratis bringer samtidskunsten ud i det åbne rum. I maj 2015 lancerer NEON et nyt projekt i Nationalhaven, som bliver peppet op med samtidskunst og nye havelandskaber.

Løft til Plaka-kvarteret

Man kan også være heldig at opleve den græske statsradiofonis bouzoukiorkester optræde i det fri i Pandrossou-gaden i Athens gamle kvater, Plaka, som også har fået et løft, og hvor der er dukket flere kvalitetsprægede steder op.

For eksempel vinbaren Heteroclito, der byder på vin fra hele landet. Den ligger i en gyde ved Mitropoleos midt mellem Syntagma-pladsen og Monastiraki, hvor kuffert-operaen med professionelle sangere optræder på loppemarkedet.

Ikke langt herfra, på den anden side af Ermou ved Eolou-gaden, er der det sidste år sket en masse på Agias Irinis-pladsen, som er blevet det nye in-sted for unge med vinbarer og caféer med navne som Throubi, Rock & Balls, Rooster, Kapaki, ZAF, School, Sokolata og Spollati.

Flere af stederne og pladsens vægge udtrykkes budskaber som: »Slå øjnene op. Det er på tide at vågne.« Eller et Gandhi-citat: »Be the change you wish to see in the world.«

Fra de små gyder ved Ermou lyder der rytmisk musik.

Sightseeing på øerne

De gammeldags bouzoukia-spillesteder med levende græsk musik finder man stadig ovre i Gazi-distriktet og Keramikos vest for Monastiraki.

Lige som de større rockkoncerter og -festivaler også finder sted her i det gamle gasværk Technopolis. Det helt sene natteliv udfoldes i Psiri-kvarteret nord for og bag Monastiraki.

Har man endnu ikke oplevet det nye Akropolis-museum, er det et absolut must, da det er et af verdens smukkeste museer med betagende og bjergtagende indhold.

Kalder øerne på en sightseeing, er det muligt at aflægge Hydra, Poros og Ægina et kort besøg på en dagstur med one-day-cruise fra Flisvos Marina, hvortil sporvognen går ned.

Eller hvad med at sejle en halv time fra Piræus til Salamina?

Herfra kan man hurtigt komme tilbage, før flyet letter hjemad mod Danmark.