Guide til 20 græske kyklader

Den græske øgruppe Kykladerne består af cirka 50 større øer, heraf 33 beboede, i det Ægæiske Hav. Der er de stille, de vilde med fest og farver, øer med mulighed for at vandre eller cykle – og så de øer, der bare er til sol og badeferie.

Oia village i Grækenland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kykladerne ligger spredt ud over Det Ægæiske Hav mellem Kreta og det græske fastland som bolsjer, der er rystet ud af en pose. Man kan booke en charterrejse til f.eks. Santorini, Naxos eller Paros, men fordi øerne er så talrige – her er 33 beboede øer – ligger så tæt og har så mange færgeforbindelser på kryds og tværs, er det oplagt i stedet at tage på ø-hop.

Turen kan starte fra Athen, hvorfra man kan tage en færge fra Piræus eller Rafina mod de nordlige og vestlige Kyklader, eller man kan tage et fly direkte til Santorini i syd og starte hoppet herfra. Det mest optimale er at have tre-fire uger til rådighed, så man dels kan nå at både se og nyde en række øer, dels kan gøre på det den improviserede måde, hvor man lader tilfældighederne og færgeruterne bestemme ruten.

Man kan dog også sagtens få en god tur på kortere tid – det kræver bare en smule mere planlægning, for selv om færgerne efterhånden er ret stabile sommermånederne igennem, sker det, at de aflyses eller sejler »som vinden blæser«.

Trods mange fælles træk har alle øerne deres helt egen atmosfære og særpræg. Den ene dag befinder man sig på turistmagneter som Mykonos, Ios og Santorini, der lokker med gode restauranter, alverdens vandsport, fest, fart og luksus. Den næste dag anløber man en stille havn på en lillebitte ø, spiser græsk slowfood og solmodne tomater, nyder roen, solen, sandet og sin helt private lille badebugt eller en god bog i skyggen. din(e) ø(er) her.

Amorgos

Størrelse: 121 km2

Fastboende: 1880

Øen: Amorgos er en vild og smuk ø, specielt i maj og juni, når de stejle skråninger er dækket af et hav af vilde blomster. Hovedbyen Chora er en klassisk kykladeby, lidt laset på den maleriske måde og spændende at gå på opdagelse i.

Der er rundt på øen anlagt gode vandreruter af forskellig længde og sværhedsgrad, bl.a. en 9 km lang rute langs bjergkammen – turen kræver gode vandresko, drikkevand og ingen problemer med højdeskræk, til gengæld byder den på stilhed, skønhed og helt fantastiske udsigter over øen og havet omkring den.

Værd at opleve: Panagia Chosoviotessa-klostret (for Jomfru Maria), som blev bygget i 1088 på en klippeafsats 300 meter over havet af en gruppe munke, Klostret er kun 5 m dybt, men 40 m bredt og 8 etager højt, og de tre munke, der bebor klosteret i dag, viser gerne rundt.

Strande: Øens bedste strand ligger ved havnebyen Aegialis på det nordlige Amorgos.

Overnatning: Camping, hoteller og privat udlejning. De fleste hoteller og private inkvarteringer ligger i og omkring havnebyen Aegielis.

Hvem: Få charterturister, vandre­turister og ø-hoppere.

Hvordan: Der er daglig afgang til Piræus, Santorini og Milos og Naxos (evt. via De Små Kyklader).

Anafi

Størrelse: 38 km2

Fastboende: 300

Øen: Anafi er en lille, stille ø. En klippeknold i havet, et væld af geder, en lille by Chora Anafis og en håndfuld huse omkring havnen. Øen er et paradis for vandrere og de, der har kufferten fuld af gode romaner.

Værd at opleve: Det lille kloster, Monastery Zoodchou Pigis, og udsigten fra ruinerne af det gamle Kastelli.

Strande: Klisidi stranden øst for havnen har fint blødt sand og en lille strandbar.

Overnatning: Små hoteller ved havnen og private rum til leje i Chora.

Hvem: De, der vil nyde stilheden langt fra andre turister.

Hvordan: Daglige færger til Santorini, to ugentlige afgange til Piræus via Milos og Paros og 1-2 gange om ugen til Syros.

Andros

Størrelse: 374 km2

Fastboende: 10.000

Øen: Andros er grønnere og frodigere end de fleste andre kykladeøer, og her vokser citrontræer, cypresser, oliven, vin og vilde krydderurter alle vegne. Byerne er ikke bygget i den traditionelle kyklade-stil med hvide kubehuse og blåt træværk, men af sten med røde tegltage og smedejerns balkoner – et levn var venetianerne.

Hovedbyen Chora Andros har fine palæer i nyklassicistisk stil, springvand, kønne pladser og marmorbelagte stræder. Øen har flere muligheder for aktiv ferie, bl.a. vandring, mountainbike, sejlads og surfing.

Værd at opleve: Det arkæologiske museum og museet for moderne kunst i Chora Andros.

Strande: En af de bedste er Golden Beach ved fiskerbyen Batsi på øens vestkyst.

Overnatning: Mange muligheder for overnatning hele året.

Hvem: Mest græske turister og enkelte ø-hoppere.

Hvordan: Flere daglige færger og katamaraner til Rafina på fastlandet og ligeledes daglige forbindelser til Mykonos, Tinos, Syros og Paros.

Antiparos

Størrelse: 35 km2

Fastboende: 1.100

Øen: Antiparos er Paros’ rolige lillesøster. God til en god bog og et køligt glas retsina på den lokale taverna, og et ideelt sted for familier med unger, der bare vil bygge sandslotte og plaske i vandkanten. En tur til Antiparos er også en herlig endagstur fra feriehotellerne på Paros.

Værd at opleve: Den gamle Kastro – den lille befæstede plads med udkigstårn i midten, som blev bygget af venetianerne som forsvar mod pirater i 1440 – i Antiparos by.

Strande: Antiparos har trods sin lille størrelse adskillige fine og børnevenlige sandstrande.

Overnatning: Små hoteller og private værrelser og en fin campingplads.

Hvem: Par og familier med mindre børn.

Hvordan: Passagerbåd hver time til Parikia, hovebyen på Paros, og hver halve time til Pounda på den anden side af det smalle stræde, der skiller Antiparos fra Paros.

Folegandros

Størrelse: 32 km2

Fastboende: 650

Øen: Folegandros er en stejl timeglasformet klippeø, og hovedbyen Chora ligger dramatisk lige der, hvor øen er højest og smallest, højt hævet over havet. Her er både rå natur og en mild idyl i Chora med sine kridhvide huse, blå træværk og blomstrende bourganvillaer.

Værd at opleve: Den smukke by Chora.

Strande: De skønneste strande, bl.a. Angali og Agios Nikolaos (den sidste er en nudist-strand), nås kun via en lidt lang og stejl vandretur ned ad bjerget, til gengæld er vandet krystalklart og sandet fint og blødt. Ved Livadaki kan man springe i vandet fra klipperne, et rigtig godt sted til en tur med dykkerbriller og snorkel.

Overnatning: Der er både finere hoteller, små pensionater, en udmærket campingplads og en del privat udlejning på Folegandros, men da det er en populær ø, er der ofte fuldt booket, så bestil på forhånd i højsæsonen.

Hvem: De lidt mere kræsne ø-hoppere, og par (der bliver holdt en del bryllupper og bryllupsrejser på de finere hoteller i hovedbyen).

Hvordan: Daglig afgang med en hurtig-katamaran til Piræus via Serifos, Sifnos og Milos og færgeforbindelser et par gange om ugen til Santorini og Sikinos.

Ios

Størrelse: 109 km2

Fastboende: 2.000

Øen: Ios var tidligere kendt som de unges festø, og her er stadig mange rygsækrejsende på jagt efter sol, sand, vand og ikke mindst nattelivet på de vilde barer, natklubber og diskoteker. Udover fest er Ios kendt for sin hovedby Chora, som er en af de smukkeste byer i kykladerne.

Værd at opleve: Det nyåbnede Gaiti-Simosi museum er Grækenlands største og smukkeste museum for moderne kunst.

Strande: Milopotas-stranden på Ios regnes for en af Ægæerhavets bedste strande, men øen har også mange fine små badebugter, som man kan have helt for sig selv og som kun kan nås til fods af støvede æselstier eller med båd langs kysten.

Overnatning: Ios har tre campingpladser, en del både små og større hoteller, og rigtig mange private værelser til udlejning.

Hvem: Langt flest unge med lyst til fest og farver, men efterhånden flere par og familier.

Hvordan: Daglig afgang til Piræus, Naxos, Paros og Santorini, og nogle gange om ugen til Syros, Sikinos, Folegandros og Anafi.

Kea

Størrelse: 132 km2

Fastboende: 1.700

Øen: Kea er grøn og bjergrig – her dyrkes oliven, druer, grøntsager og frugttræer på skråningerne, og øen er den eneste af Kykladeøerne, der stadig kan prale med vildtvoksende egetræer. Rent arkitektonisk ligner byerne mere italienske småbyer end Kykladebyer, gaderne er brolagte og husene er pudsede med røde tegltage og blomstrende haver.

Værd at opleve: Levn fra bronzealderkulturen og rester af et par templer fra antikken, samt den venetianske middelalderborg Kastro fra 1200-tallet.

Strande: Her er små strande med groft lysebrunt sand. Ellers foregår badning fra klipperne.

Overnatning: Campingplads med hytteudlejning, hoteller og privat udlejning.

Hvem: De fleste sommergæster er græsk middelklasse, kun ganske få andre turister lægger vejen forbi.

Hvordan: Daglig afgang til Lavrio på fastlandet og enkelte ugentlige afgange over Kythnos til Syros.

Kimolos

Størrelse: 36 km2

Fastboende: 790

Øen: Kimolos er uspoleret ø-idyl og et unikt landskab med lavaformationer og støvede kaolinbrud. Befolkningen lever stadig mest af minedrift, kvægavl og fiskeri, og turister ser man ikke så meget til.

Værd at opleve: Man kan vandre ind til midten af øen, hvor man finder de sidste rester af den forhistoriske borg Paleokastro.

Strande: Små strande med fint lyst sand. Ellers foregår badning fra klipperne.

Overnatning: Få private værelser og mulighed for at overnatte på stranden. (Hvilket ellers efterhånden er begrænset ved lov og bødestraf de fleste steder i Grækenland).

Hvem: Enkelte af Milos rygsækturister lægger også vejen forbi Kimolos.

Hvordan: Turbåd og færge til/fra Milos.

Kythnos

Størrelse: 100 km2

Fastboende: 600

Øen: Selv om Kythnos er den første ø, færgerne når på deres vej fra havnebyen i Piræus til Kykladerne, hopper ikke mange af turisterne af her. Det er en gold ø næsten uden træer, men om foråret, når bakkerne er dækket af vilde blomster, er her meget smukt og med gode muligheder for vandreture.

Værd at opleve: Siden Antikken har man kunnet bade i varme kilder ved Loutra på Kithnos. Det svagt radio­aktive vand skulle efter sigende give en et langt og sundt liv.

Strande: Kolona er den smukkeste strand på øen og består af en smal sandtange med vand på begge sider, vandet er krystalklart og sandet er fint og lysebrunt.

Overnatning: Få private værelser og sommerhuse til leje, derudover småhoteller og en campingplads.

Hvem: Næsten udelukkende fastlandsgrækere, der har sommerhus eller ferielejlighed på øen.

Hvordan: Flere daglige afgange fra Piræus.

Milos

Størrelse: 158 km2

Fastboende: 4.800

Øen: Milos har en meget speciel natur med kridt- og lava-landskaber, undersøiske grotter og drypstenshuler. Hovedbyen Adamas er livlig og autentisk, omend ikke så pittoresk som mange af de andre hovedbyer på Kykladerne. Milos byder også på mulighed for at bade i varme kilder, svømme rundt mellem unikke grotte-formationer eller for at cykle i bjergene.

Værd at opleve: Amfiteatret ved Triputi er fint bevaret og ligger smukt i landskabet, ganske tæt på det sted, hvor man i 1820 fandt »Venus fra Milo« (den berømte antikke kvindestatue uden arme).

Strande: Mange fine og forskellige strande – fra sandstrande i gråhvide toner til områder med hvide kalkklipper eller røde klipper med sort-blåt vand. Desuden strande til både surfing, snorkling og badning.

Overnatning: Campingplads, hoteller, ferelejligheder og private værelser til leje.

Hvem: Ø-hoppere og turister, der lejer sig ind for en uge eller to.

Hvordan: Daglige færger til Piræus via Sifnos og Serifos og flere ugentlige afgange til Paros, Syros, Folegandros, Sikinos, Ios og Santorini.

Mykonos

Størrelse: 86 km2

Fastboende: 6.000

Øen: Mykonos er en kosmopolitisk ø med gode restauranter, dyre natklubber og smarte cocktails. Her er fuld fart på, både ved strandene om dage og i natklubberne og barerne om natten. Men øen er også andet end fest, Mykonos by er en af de smukkeste byer på Kykladerne med sine hvide kubehuse, små kirker, blåt træværk, slyngroser og blomstrende bourgonvillaer.

Værd at opleve: Mykonos by og dens berømte kirke Panagia Paraportiani, de fem små kapeller, der er klinet tæt sammen og kalket gennem århundreder, så hele bygningen har fået en pudsig organisk form med rundede hjørner og bløde kurver.

Strande: Der er strande til både festaber og nudister. Er man ikke til nogen af delene, kan man vælge f.eks. Platy Gialos med fint sand og lavt vand og et stort udbud af vandsport, eller Panormos stranden, der som en af de eneste på Mykonos er helt fri for liggestole og parasoller.

Overnatning: Campingpladser og mange hoteller og værelser til leje. I højsæsonen er det en god idé at booke på forhånd.

Hvem: Charterturister, krydstogt­turister, ugeturister og ø-hoppere.

Hvordan: Indenrigslufthavn med daglig forbindelse til Athen. Daglige færgeforbindelser til Rafina på fastlandet og til Naxos, Paros, Tinos og Syros.

Naxos

Størrelse: 438 km2

Fastboende: 14.000

Øen: Naxos er den største af Kykladerne. Her dyrkes hvede, oliven, citrusfrugter og vin, og gennem århundreder har der været brudt marmor på øen. Øens bjerge og små bjergbyer er populære hos vandrere og mountainbike-entusiaster, og Naxos by med det pittoreske Kastro-Bourgos-kvarter fra korsridder-tiden har mange små snørklede gader at gå på opdagelse i. Der er flere gode restauranter, et moderat natteliv og ind imellem jazzmusik i verdensklasse.

Værd at opleve: Solnedgang på den lille tempel-ø Palatia i indsejlingen til havnen på Naxos. Her står Naxos’ vartegn Portara, en stor portåbning til et gigantisk 2500 år gammelt Apollon-tempel, der aldrig blev bygget færdigt og er et fabelagtigt syn, når solen forsvinder ned i havet bag den.

Strande: Udover den lidt overrendte bystrand Agios Giorgios er her smukke sandstrande langs hele vestkysten.

Overnatning: Campingpladser og mange hoteller og værelser til leje.

Hvem: Charterturister, krydstogtturister, børnefamilier, par og ø-hoppere.

Hvordan: Indenrigslufthavn med daglig forbindelse til Athen. Daglige forbindelser til Rafina på fastlandet og til Syros, Paros, Ios, Mykonos, Amorgos og Santorini.

Paros

Størrelse: 195 km2

Fastboende: 12.800

Øen: Paros er trafikknudepunkt i Kykladerne og havnen er altid livlig og fuld af folk. Hovedbyen Parika og den idylliske fiskerby Naoussa, hvor de fleste turister slår sig ned, har alt, hvad man som rejsende kan ønske sig af gode hoteller, strandliv, shopping, spisesteder og natteliv.

Øen er mild, med kønne bjergbyer, bløde bakker og grønne dale og kysterne varierede med fine strande og små fiskerlejer. Et par af strandene på nordvestkysten er ret forblæste, og der afholdes hvert år en afdeling af World Cup i windsurfing her.

Værd at opleve: Liv i Paros og roen i Antiparos.

Strande: Adskillige af strandene er børnevenlige. Snup eventuelt en båd til en af de mange små bugter, man lettest kan komme til fra søsiden.

Overnatning: Campingpladser og mange hoteller og værelser til leje.

Hvem: Charterturister, børnefamilier, par og ø-hoppere.

Hvordan: Indenrigslufthavn med daglig forbindelse til Athen. Daglige forbindelser til både Piræus og Rafina på fastlandet og til Syros, Naxos, Ios, Mykonos, Tinos og Santorini, og flere gange om ugen til de øvrige kyklader.

Santorini

Størrelse: 76 km2

Fastboende: 12.000

Øen: Øen danner sammen med naboøen Thirassia en næsten cirkelformet krans af stejle skråninger omkring det, der engang var et vulkankrater. Hovedbyen Fira ligger på kanten 300 meter over havet, og omend den er dyr og ret turistet, er den også livlig og meget smuk. Kunstnerbyen Oia på nordvestkysten har kulørte i stedet for hvide kube-huse samt en legendarisk solnedgang.

Værd at opleve: Ruinerne af det forhistoriske Fira på toppen af Profetis Ilias bjerget, samt Akrotiri, byen, der forsvandt ved vulkanudbrudet i 1645 f.kr. og som nu er udgravet og åbnet for besøgende.

Strande: Kamari på østsiden af øen har flere fine strande med sort lavasand og vand, der hurtigt bliver dybt. Ved Perissa og Perivolos er strande børnevenlig, og ved Oia i nordvest kan man springe i fra klipperne.

Overnatning: Campingpladser og mange hoteller i alle kategorier. Book i forvejen.

Hvem: Charterturister, krydstogtturister, ø-hoppere og mange unge par på romantisk bryllupsrejse.

Hvordan: International lufthavn med charter- og rutefly og daglig forbindelse til Athen. Daglige færgeforbindelser til Piræus på fastlandet og til Anafi, Naxos, Ios, Mykonos, Milos og Folegandros, og flere gange om ugen til de øvrige kyklader.

Serifos

Størrelse: 73 km2

Fastboende: 1.400

Øen: Trods mange færgeforbindelser får Serifos ikke mange besøgende. Her er flere æsler end turister og rigtig god mulighed for at få stresset helt ned. Hovedbyen Chora på toppen af bjerget lige over havnebyen Livadi har en gammel kastro og adskillige fine små kirker, øens indre er perfekt til vandreture, og den forrevne klippekyst har flere små vige med fint gult sand.

Værd at opleve: Klosterborgen Taxiarchon, der blev bygget som værn mod angribende pirater i 1447. Stedet rummer nogle fine fresker og gamle byzantinske skrifter .

Strande: Mange små strandvige og få lidt større strande med en enkelt taverna eller to.

Overnatning: En mindre campingplads, få småhoteller og private værrelser.

Hvem: Få ø-hoppere og få græske turister..

Hvordan: Daglig færge til Piræus, Kythnos, Sifnos, Milos og Kimolos og tre ugentlige afgange til Paros og Syros.

Sikinos

Størrelse: 41 km2

Fastboende: 300

Øen: Sikinos ligger som en glemt oase midt mellem Ios og Folegandros. Øens gamle hovedby Chorio-Kastro ligger øverst på bjerget og man kommer til den via enten otte kilometers gang ad asfaltvejen eller ad en gammel æselsti gennem en frodig dal. Chorio-Kastro er en traditionel kykladeby med et smukt firkantet torv omringet af gamle palæer, et par butikker, et rådhus og en kirke. Her er stille om dagen og liv i de små restauranter om aftenen.

Værd at opleve: Klosteret Zoodohou, hvor klokkeren gerne viser rundt og serverer Ouzo for gæsterne.

Strande: Et par fine små strande, nogle af dem nås kun med båd eller til fods af små stier.

Overnatning: Få hoteller og private værelser. De fleste ligger ved havnebyen Alopronia.

Hvem: Få ø-hoppere og få græske turister.

Hvordan: Enkelte færger til Piræus via Milos, Naxos eller Syros og nogle gange om ugen til Ios, Naxos, Milos og Santorini.

Sifnos

Størrelse: 73 km2

Fastboende: 2.100

Øen: Sifnos er en mild ø med en tilbagelænet atmosfære og et hav af små hvide kirker strøet ud over bakkeskråningerne. Havnebyen Kamaris har en hyggelig havnepromenade, hvor restauranterne hænger ud over vandet på skæve terrasser. Værd at opleve: Hovedbyen Apollonia, der er vokset sammen med den højereliggende og meget smukke lille by Artemonas.

Strande: En af de bedste (og mest turistede) er Platys Gialos.

Overnatning: En fin Camping plads med strandgrund ved Kamares og en mindre ved Platys Gialos, flere hoteller og en del private værelser.

Hvem: Ø-hoppere, børnefamilier og fastlandsgrækere.

Hvordan: Daglige færger til Piræus og 3-5 gange om ugen til Serifos, Syros og Milos.

Syros

Størrelse: 85 km2

Fastboende: 22.000

Øen: Syros er Kykladernes administrative centrum og den tættest befolkede af øerne. Hovedbyen byen Ermoupoli er en travl og levende havneby, den har dog også en gammel bydel – Ano Syros – med stejle gader og fine huse i venetiansk stil og med katadralen Agios Georgios på toppen. Resten af øen har hyggelige småbyer, fine badebugter og flere muligheder for vandre-og cykelture.

Værd at opleve: De arkæologiske udgravninger ved bl.a. Chalandriani og Kastri.

Strande: De bedste strande ligger på øens sydlige og vestlige del. Er man til fuldmånefester, guitar, bål og overnatning på stranden, så prøv den lille stenstrand ved Komito.

Overnatning: Campingplads, hoteller, ferielejligheder og private værelser til leje.

Hvem: En del ø-hoppere, enkelte familier, der lejer sig ind for en uge eller to, og en del græske sommerturister.

Hvordan: Indenrigslufthavn med daglige afgange til Athen. Færge og katamaran forbindelser dagligt til både Piræus og Rafina på fastlandet og til Mykonos, Tinos, Paros og Naxos.

Thirassia

Størrelse: 16 km2

Fastboende: 100

Øen: Thirassia ligger overfor Santorini og er på alle måder Santorinis lillesøster og modsætning. Hvor Santorini er spækket med turister, syntes den eneste grund til at lægge vejen forbi Thirassia, at her ikke er et øje. Og hvor solnedgangen over calderaen er et legendarisk syn på Santorini, er det solopgangen på Thirassia, der er uforglemmelig. Her er æsler, ro og mulighed for fine gåture.

Værd at opleve: Det tilbagelænede ø-liv, og udsigten til Santorini.

Strande: Der er ingen rigtige strande, men man kan bade fra klipperne.

Overnatning: Et enkelt lille pensionat og få private værelser til leje.

Hvem: Enkelte endags-turister fra Santorini, samt få, der slår sig ned en dag eller to for at nyde stilheden.

Hvordan: Daglige både fra Oia og Fira på Santorini.

Tinos

Størrelse: 197 km2

Fastboende: 9.000

Øen: Tinos er Kykladernes religiøse centrum, den græsk-ortodokse kirke står stærkt og pilgrimme strømmer hvert år til bebudelseskirken Panagia Evangelistria for at tilbede det mirakelskabende ikon af Den Hellige Jomfru. Øen er begavet med bjerge og grønne dale, hvor der dyrkes vin, oliven og citroner, her er flere kønne landsbyer og mange børnevenlige strande.

Øens særkende er de over 600 år gamle venetianske duetårne, der står spredt rundt i landskabet. Tinos by er ikke udpræget smuk, havnefronten er dyr og lidt larmende, men bevæger man sig op i de små gader, kan man sagtens finde både lokal charme og god mad til rimelige priser.

Værd at opleve: Kechrovouniou-klosteret ved bjerglandsbyen Arnadros – et nonnekloster fra 1100-tallet.

Strande: Over 40 strande, mange af dem fine og børnevenlige.

Overnatning: En campingplads, en del hoteller, græske sommerhuse, ferielejligheder og private værelser.

Hvem: En del grækere og mange græske pilgrimsrejsende, specielt ved de græsk-ortodokse højtider.

Hvordan: Daglige færger til Rafina på fastlandet og til Andros, Syros og Mykonos.

De Små Kyklader

Øerne: Mellem Naxos og Amorgos ligger De Små Kyklader. Her kommer ikke ret mange turister, men øerne har en tilbagelænet atsmosfære og mange små badebugter med fint sand og klart vand, så er man til stilhed, er det oplagte kyklader at besøge.

Donoussa: Øen har ca. 200 fast­boende og er nok den mindst besøgte af alle Kykladerne. Man kan se det hele på bare 3-4 timer i fods.

Koufonissi: Den mest besøgte og folkerigeste (250 indb.) af De Små Kyklader. Har en hyggelig lille by med et par gode tavernaer og restauranter.

Shinoussa: Her bor cirka 200 mennesker, øen har flere gode små strande og et par tavernaer.

Iraklia: Et lille søvnigt sted med kun 100 fastboende.