Afvist på fly fordi han var for fed

Amerikaneren Emery Orto blev nægtet adgang til Southwest Airlines-fly i Las Vegas

Emery Orto nåede kun lige akkurat at boarde, før security holdt ham tilbage under påskud af, at han var for tyk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle have været et par dage med ren afslapning. Emery Orto og konen Clara var fløjet ned fra Chicago til Las Vegas - helt uden problemer.

Men på hjemrejsen gik det galt: Da Orto var seks meter fra flydøren blev han råbt op af en Southwest-ansat: "Kan du sidde i et flysæde med armene nede," lød spørgsmålet.

Læs også: Dyrt at være tyk på amerikansk fly

"Jeg fortalte hende, at det ikke var noget problem, og at jeg havde fløjet mange gange tidligere," siger Emery Orto til tv-stationen CBS 2 i Chicago. "Okay, men du skal ikke flyve i dag," lød svaret.

Derefter fulgte et større skænderi, og flyselskabet hævder nu, at mandens opførsel var den direkte årsag til at han blev nægtet adgang til flyet. Under alle omstændigheder varede det 19 timer inden Orto og hans kone kunne vende tilbage til Chicago.

"Jeg føler mig ydmyget og flov ved at blive udpeget som for stor og fed til at flyve," siger Emery Orto. Han er 1,82 høj og vejer 160 kilo.

Andre episoder
Det er ikke første gang, at flyselskaber og overvægtige er på kollisionskurs. VG Nett nævner tilfældet med Air France, som angiveligt med målebånd og vægt ville bevise, at en 41-årig mand var så fed, at han behøvede to sæder. Manden har senere krævet 60.000 kr. i erstatning for ydmygelsen foran de andre passagerer.

Studier viser også, at den gennemsnitlige flypassager i Skandinavien er blevet tre kilo tungere end den standardvægt, som luftfartsmyndighederne opererer med.

Flyselskaperne beregner altså passager-vægten på baggrund af forældede data, og flyene er i realiteten betydelig tungere lastet når de starter end datasystemerne viser.

Ikke kun de rejsende
I flere tilfælde er også kabineansatte sat af flyene, fordi selskaberne mente de var for overvægtige. Air India opfordrede for et par år siden 1.600 kabineansatte til at gå på slankekur, og 11 stewardesser anlagde i 1966 sag mod selskabet, fordi de var sat på  slankekur.

Enkelte amerikanske flyselskaber har allerede indført en fedmeafgift, mens højesteret i nabolandet Canada har fastslået, at overvægtige passagerer har ret til et ekstra sæde uden ekstra betaling.