5 tropestrande lige nu

Hvis vinteren synes uoverkommelig, og ønskedrømmen er at flyve til sol, varme og en tropisk postkortstrand, er her fem bud på, hvor man kan få sit ønske opfyldt.

Tulum i Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

1. El Castillo

Hvor: Tulum i Mexico
Vejret lige nu: Sol, enkelte byger. 28-31 gr.
Hvordan: I vintersæsonen direkte charterfly København-Cancun med bl.a. Spies og Startour.
Info: tulum.com

Strandene på Yucatán-halvøens østkyst er legendariske med palmer og hvidt sand mod det lysende blå caribiske hav.

De første hoteller blev bygget omkring Cancun på nordspidsen, siden har turismen bredt sig langs kysten til Playa del Carmen og endnu længere mod syd til den mere tilbagelænede, afslappede kyst ved Tulum. Selve byen Tulum ligger nogle kilometer fra kysten.

Her er en småforretninger, cafeer og restauranter. De mange hoteller ligger langs kysten, men det er udelukkende mindre hoteller fra de helt enkle til nye og dyrere boutique-hoteller.

Lige nord for strandvejen med hotellerne ligger El Castillo stranden. El Castillo – fæstning på spansk – efter ruinerne af den maya-fæstning, som lå her på toppen af de godt 14 meter høje klipper over stranden.

Ekstra: Maya-kulturen med den største seværdighed er pyramiden Chichen Itza. Prøv også et maya-renselsesritual med røgceremoni udført af en Shaman, ophold i svedehytte og kølende svømmetur i en Cenote, et underjordisk bassin med ferskvand. dospalmas.info

2. Maya Bay

Hvor: Koh Phi Phi Lee, Thailand
Vejret lige nu: Sol og 34-35 gr.
Hvordan: I vintersæsonen flyver Thai Airways to gange om ugen direkte København-Phuket, og der er flere direkte charterfly til Phuket og Krabi for bl.a. Apollo, Bravo Tours, Spies og Startour.
Info: tourismthailand.org/Phi-Phi-Island

Selv om den er blevet lidt overrendt og lidt slidt, er den ikke til at komme uden om. Stranden – The Beach – som var location i kultfilmen af samme navn med Leonardo DiCaprio som den unge backpacker, der finder vej til det hemmelige minisamfund, paradiset, som viser sig at blive det modsatte.

Siden filmen fra 2000 har netop denne strand været et symbol på det perfekte tropiske paradis, også selv om stranden ikke ligner sig selv fra filmen. De vajende kokospalmer blev fjernet efter optagelserne, men det var ikke tilstrækkelig, mente de lokale myndigheder og lagde sag an mod filmselskabet, 20th Century Fox, for at havde forårsaget skade på økosystemet.

Maya Bay er i dag marine-nationalpark med gebyr for at opholde sig der.

Ekstra: Overnat på Koh Phi Phi Don og oplev Maya Bay tidlig formiddag eller efter kl. 17, hvor bådene med dagsturister fra Phuket og fastlandet ikke er der.

3. Bondi Beach

Hvor: Sydney i Australien
Vejret lige nu: Sol og op til 37 gr.
Hvordan: Fly fra København til Sydney med Thai Airways via Bangkok eller med Singapore Airlines via Singapore.
Info: sydney.com

Hver vinter går billeder fra stranden verden rundt, for her går Santa Claus rundt mellem de solbadende australiere på jule- og nytårsferie i den australske højsommer. I de dage er stranden otte kilometer fra Sydneys centrum pakket med mennesker, men uden for ferier og weekender er der som regel god plads på den godt en kilometer lange, brede og rene strand.

»Bondi« er et aboriginal-ord, som betyder vand, der skyller over en klippe. Der er klipper i hver ende af stranden og som regel godt med bølger, hvilket gør stranden til en af Australiens førende surfingstrande. Der er næsten altid åndeløs underholdning af frygtløse surfere i bølgerne.

Man kan vandre langs kysten fra Bondi sydpå til Coogee ad en seks kilometer lang rute forbi de små strande Tamara og Bronte. Coogee stranden er et marinereservat med gode snorkle- og dykkermuligheder.

Ekstra: En lang dag på stranden kan afsluttes i den ferieprægede by bag stranden for eksempel med middag på Bondi Trattoria, som er en af byens bedste italienske restauranter.

Negril på Jamaica. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris.

4. Seven Mile Beach

Hvor: Negril på Jamaica
Vejret lige nu: Sol, enkelte byger 27-28 gr.
Hvordan: I vintersæsonen charterfly direkte fra København-Montego Bay med Startour.

Det er her solen går ned på Jamaica. På den godt 11 kilometer lange sandstrand nord for den lille by, Negril, allerlængst mod vest, sidder man i første parket til solens forsvinden i Det Caribiske Hav.

I sin tid holdt sørøverne til i den lille naturhavn ved Negril, som er Jamaicas yngste by. De første turister kom til byen i 1960erne. Da var der ingen vej til Negril, og rygsækturisterne måtte sejle til den lille flække, som blev hippiernes højborg. Stemningen fra dengang hersker stadig i byen, hvor der er småhoteller, guesthouses og pastelfarvede træhuse langs vejen ved klippekysten sydvest for byen. West End kaldes området. Seven Mile Beach ligger nord for Negril, og spredt langs stranden ligger større og luksuriøse resorts.

Ekstra: Et af byens mest berømte steder er »Richs Café«, hvor man kan springe i vandet fra de høje klipper eller kikke på, at andre gør det. Caféen er også stedet at nyde en Planters Punch, mens solen går ned, en middag, mens mørket falder på, og senere bliver caféen en nattebar.

5. Grande Anse Beach

Hvor: La Digue Island i Seychellerne
Vejret lige nu: Sol, enkelte byger 28-29 gr.
Hvordan: Ingen direkte fly. København-Parslin tager f.eks. med Etihad knap 18 timer med mellemlandinger i Düsseldorf, Abu Dhabi og Mahe Island.
Info: seychelles.org/grande-anse

Googler man »verdens bedste strand«, dukker et utal af lister op, som forskellige aviser, rejsemagasiner og -guider rundt om i verden står bag. Strandene på listerne er ofte geografisk vægtet, men én strand går igen og som regel som nummer et på listen. Det er Grande Anse, og man kan da næsten heller ikke få en strand, der er mere tropestrand end den. Her ruller det blå indiske Ocean i bølger – ofte kraftige bølger – op på den hvide koralsandstrand, hvor enkelte palmer kaster dekoraktive skygger, og det grønne bakkede bagland danner baggrund.

Der er mange turister, som springer stranden over, for den er ikke så let at komme til. Grande Anse ligger på den lille ø, La Digue, som ikke har lufthavn. Man skal med færge fra Parsli. På La Digue er det lettest at komme omkring på cykel. Stranden ligger over bakkerne på sydkysten sammen med de mindre strande Petite Anse og Anse Cocos.

Ekstra: Selv om der kun er 2.000 indbyggere på øen, er der et bredt udbud af overnatningsmuligheder. Fra det store luksushotel, »La Domaine De L’Orangerie« til mindre boutique-hoteller og små familedrevne guesthouses.