Vismand: Pas på skattefælden

For familien Danmark kan der ligge en økonomisk fælde i ufinansierede skattelettelser.

Det er for tidligt at glæde sig over en eventuel skattelettelse: Der kommer en regning at betale, advarer eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, advarer om, at snakken om ufinansierede skattelettelser har fået en forkert klang, skriver Nordjyske og Fyens Stiftstidende mandag.

- Jeg er nødt til at sætte en meget, meget fed streg under, at underfinansiering af skattelettelser er midlertidig. For den almindelige dansker vil det føles som en opgang i deres økonomiske formåen, mens underfinansieringen står på, men i debatten bliver det glemt, at regningen bagefter skal betales, og den efterfølgende stramning er uundgåelig. Det er jeg bange for, at mange glemmer, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Ifølge økonomirådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg er der også en reel risiko for, at danskerne får de ufinansierede skattelettelser galt i halsen. Han fraråder danskerne at drømme om ny bil, samtalekøkken og luksusliv, selvom regeringen ønsker det.

- Man skal undlade at reagere på den økonomiske bedring, man tilsyneladende får. Det er utrolig svært at lægge et nyt budget for køb af en ny bil, bolig eller opgradering af husholdningsbudgettet, når man ikke ved hvor det ender henne. I øjeblikket er der mere fornuft i at spare op, siger han.

Den konservative skatteordfører Mike Legarth siger dog, at den dag, skattereformen træder i kraft, vil der være en komplet og synlig køreplan for, hvordan skattelettelser og de efterfølgende adfærdsregulerende afgifter kommer til at påvirke danskernes økonomi.

- Vi lægger det hele offentligt frem, så alle vil kende forløbet, siger han.

Regeringen har allerede meldt ud, at den ønsker de ufinansierede skattelettelser skal lune allerede fra 1. januar 2010, mens man regner med at afgifterne løbende bliver iværksæt i løbet af 2011-12.
Vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen påpeger dog, at skattelettelserne kan komme for tidligt.