Boligejere kan rammes af skatteudspil

Hvis et rygte taler sandt, så kan boligejerne komme til at betale en meget stor pris for at få lavere personskatter. Flere eksperter advarer om, at det kan udløse store prisfald, hvis rentefradraget sættes ned i værdi.

Presses boligpriserne yderligere ned lige nu, så vil det også svække både banker, realkredit og den samlede danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Reimar Juul

Et håbløst forslag, der kommer på et håbløst tidspunkt, hvor boligpriserne falder, salget står stille, og der er problemer med at få lån hos realkreditten.

Sådan kalder vicedirektør Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening forslaget om at sænke værdien af rentefradraget fra 33 til 25 procent, sådan som regeringens Skattekommission muligvis vil lægge op til.

Det er dagbladet Børsen, der i går skrev, at boligejerne skal betale en stor pris for den skattereform, som er på vej, og det mener også lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, er en yderst farlig vej frem lige nu.

»Det vil have en selvstændig negativ effekt på prisfaldene, så de i forvejen faldende boligpriser vil falde endnu mere,« siger Jens Lunde, der har forsket i boligøkonomi i mange år.

Lektoren vurderer, at en sænkning af rentefradraget rammer de personer, som i forvejen lider mest.

»Forslaget går hårdest ud over dem, som har det hårdest lige nu. Og det er danskere med store lån. De risikerer i stort omfang at knække halsen,« siger Jens Lunde.

Modsat medicin

Presses boligpriserne yderligere ned lige nu, så vil det også svække både banker, realkredit og den samlede danske økonomi. Derfor mener Jens Lunde da også, at man bør gå den modsatte vej.

»Hvis man virkelig ønsker at hjælpe boligejerne, kunne man overveje at hæve rentefradraget,« siger Jens Lunde, der finder det grotesk, hvis to institutioner trækker i hver sin retning – Den Europæiske Centralbanks lavere renter og en Kommission, der vil udhule effekten af den.

Læs også: Sådan rammer skatteforslaget

Thomas Torp peger også på, at regeringen spiller på flere heste på samme tid. Med den ene arm er de således ved at forbedre en bankpakke, der skal gøre det nemmere at låne penge, mens de med anden arm er ved at forberede et økonomisk indgreb mod boligejerne.

»Boligejerne vil kun i meget begrænset omfang få glæde af en skattereform som denne. De vil miste det meste af den lettelse, som kommer i personskatten, ved at boligpriserne falder, eller at ydelsen på deres lån efter skat går op. »Bare en debat om, at rentefradraget måske vil blive sat ned i værdi, er dårlig lige nu. Det kommer på det værst tænkelige tidspunkt,« siger Thomas Torp, der anslår, at boligpriserne let kan falde seks til syv procent.

Lejere frygter udspil

Også hos Lejernes Landsorganisation er økonom Jesper Larsen mod et indgreb over for boligejerne.

»Store prisfald på boliger er ikke noget, vi bryder os om, fordi det let kan føre til, at lejeloven forringes, og reguleringen af huslejen liberaliseres.«

Jesper Larsen siger, at de helst så, at boligpriserne udviklede sig nogenlunde jævnt og stabilt og steg med nogenlunde, hvad der svarede til inflationen.

»Når boligpriserne stiger meget voldsomt, så får boligejerne nogle enorme gevinster, der øger den økonomiske ulighed, og stiller lejerne dårligere. Omvendt er udviklingen, når priserne falder voldsomt, så det ville være bedre med en mere jævn udvikling,« siger Jesper Larsen.

Læs også: Hvem får gavn af en skattereform?