Tænketank advarer mod boligboble, mens danskerne tror på prisstigninger

Det vælter ind med advarsler om en dansk boligboble. Imens stigerne priserne på huse og lejligheder over stort set hele landet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at Europas fremmeste tænketank inden for økonomi og den europæiske centralbankchef ser en risiko for, at det københavnske boligmarked er på vej mod en gevaldig overophedning, men »sortsynet« deles ikke af den almene dansker. I hvert fald ikke på landsplan.

60 procent af danskerne forventer ifølge Nykredits huspristillid højere boligpriser det kommende år. Det er ti procentpoint flere end for et år siden.

Forventningen om fortsatte stigninger kommer samtidig med, at der i denne uge kom et opråb fra Dirk Schoenmaker, der er professor i finansiel stabilitet ved Erasmus Universitetet i Rotterdam og tilknyttet den økonomiske tænketank Bruegel i Bruxelles – en af verdens førende.

»Man er nødt til at handle, før boligmarkedet bliver for ophedet. Det er altid farligt at overlade den type indgreb til regeringer, da de ikke nødvendigvis reagerer kraftigt nok. Der er brug for en uafhængig institution, der er separeret fra regeringen, til at stå for sådanne ændringer,« sagde han således til Berlingske Business i denne uge.

Her blev det også beskrevet, at et europæisk risikoråd med den europæiske centralbankchef, Mario Draghi, i spidsen havde advaret mod udviklingen på det københavnske boligmarked.

Men på landsplan er der ifølge Nykredit større grund til optimisme.

»Danskernes optimistiske syn på boligpriserne bunder i, at det går bedre på boligmarkedet i hele landet. Det nuværende boligmarkedsopsving var længe næsten udelukkende centreret i og omkring de største byer, men fremgangen er nu bredt funderet,« udtalte Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

Realkreditkæmpen deler boligejernes forventninger om højere priser. Det begrundes med, at et lavt renteniveau og fremgang på arbejdsmarkedet giver plads til stigninger. Nykredit forventer i år husprisstigninger på 4,2 procent på landsplan.

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Black Friday og forbrug med tømmermænd

Forbrugsfesten nåede nærmest uanede højder i denne uge, hvor det amerikanske fænomen Black Friday spredte sig ud over det ganske danske detailland. Hjemmesider brød ned, mennesker stod i kø, og ting blev købt på tilbud. Men ifølge Steen Bocian, cheføkonom hos Dansk Erhverv, kunne festen tænkes at byde på tømmermænd for detailhandlen:

»Vi har endnu ikke detailsalgstal for november, men dagens tal for oktober viser, at detailsalget faldt med hele 1,1 pct. fra september til oktober. Det var særligt tøjsalget som faldt – isoleret set med 5,8 pct. Det er bestemt ikke utænkeligt, at Black Friday spiller en rolle.«

Opsving forplanter sig til nye job

Der var 3.900 flere lønmodtagere i september end i august. Samtidig blev antallet af lønmodtagere i august revideret op med 2.800 personer. Det viste nye tal fra Danmarks Statistik i denne uge.

»Dagens tal sætter en stor, fed streg under, at der er et ganske kraftigt opsving i gang, og at vi roligt kan se bort fra meldinger om faldende BNP i tredje kvartal. Det skulle også være mærkeligt andet, når der nu er opsving i stort set hele verden. Danske virksomheder nyder godt af stigende forbrug og investeringer herhjemme, og af fremgang på eksportmarkederne,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Det store spørgsmål er, hvor længe den kraftige jobvækst kan fortsætte. Indtil videre går det faktisk ret godt.

»Over det seneste år er der kommet 44.400 flere i arbejde, uden at vi har set et stort fald i arbejdsløsheden eller en stor stigning i manglen på arbejdskraft i virksomhederne. Tilgang af arbejdskraft fra ind- og udland har holdt markedet i balance, og sådan kan det godt fortsætte en tid endnu.«

Ugens tal: Realkreditrente

-0,17%

Ud fra det aktuelle rente­niveau ser renten på et Totalkredit-realkreditlån med femårig rentebinding ud til at lande her. Boligejerne må dog vente til i slutningen af december med at få fuld vished om den endelige rente.