Skat har opkrævet 250 mio. kr. for meget efter aktiefejl

125.000 danskere, der har handlet med aktier i perioden fra 2010 til 2013, kan have forkerte aktieavancer stående i deres årsopgørelse. Det vurderer Skat, der nu er klar til at tilbagebetale kæmpebeløb til de ramte.

125.000 danske aktionærer har fået fejlberegnet deres aktieavancer i årsopgørelserne fra 2010 til 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Datafejl betyder, at den automatiske skatteberegning af aktieavancer, som Skat foretager på danskernes årsopgørelse, har været ramt af fejl i en treårig periode fra 2010 til 2013. SKAT vurderer, at op mod 125.000 danske aktionærer kan være berørt af fejlen.

»Vi har konstateret fejl i de fortrykte gevinster og tab på noterede aktier og omsættelige investeringsbeviser på årsopgørelsen i perioden 2010-2013. Det er meget beklageligt og skal selvfølgelig rettes op. Vi er i stand til at identificere de borgere, som kan være ramt af fejlene, og derfor kontakter vi nu dem, der kan være berørt med henblik på, at de, som kan have betalt for meget i skat af deres aktieavancer, kan få genoptaget deres sag og i sidste ende få penge tilbage,« siger Jonatan Schloss, direktør for kundeservice i Skat, i en pressemeddelelse.Skat har over for Berlingske Business bekræftet, at man venter at tilbagebetale op mod en kvart milliard kroner til de berørte. Af de 125.000 ramte, vil Skat selv rette årsopgørelsen for de 50.000. De resterende 75.000 vil modtage et informationsbrev fra myndigheden, hvori de rådes til selv at tjekke deres årsopgørelser efter.

Fejlen er opstået, når Skat automatisk fortrykker oplysninger på årsopgørelsen. De oplysninger har i en række tilfælde været fejlagtige, eksempelvis hvis en fusion mellem to virksomheder, hvoraf borgeren er aktionær i den ene eller begge, ikke har været indarbejdet i SKATs systemer ved beregningstidspunktet.Skat konstaterede fejlen efter frigivelsen af årsopgørelsen for 2012 i foråret 2013. Siden sidste sommer har myndigheden derfor afdækket omfanget og vurderet, hvordan man bedst håndterer fejlen. Siden 13. marts har Kammeradvokaten desuden været draget ind i sagen for at komme med en juridisk vurdering af behandlingen, og det ligger til grund for, at Skat nu har lavet en handlingsplan.

Skatteminister Morten Østergaard ser med stor alvor på sagen.

»Det er helt centralt for borgernes retssikkerhed og tilliden til skattesystemet, at skatten opgøres på et korrekt grundlag,« siger han. »SKAT har forsikret mig om, at der arbejdes intensivt på at rette op på de forkerte ansættelser, og jeg kommer til at følge dette arbejde meget tæt. Samtidig har jeg bedt om en redegørelse for forløbet, siden fejlene blev erkendt, så vi kan få klarhed over sagen.«

De berørte, hvis fejl med aktieavancer daterer sig tilbage til 2010, behøver ikke frygte for, at deres frist for genoptagelse af skattesager fra 2010 ophører. Skat meddeler nemlig, at man suspenderer skattesagsfristen, så længe at en eventuel ændring vil være til gavn for borgeren.

»Det er vigtigt at slå fast, at alle, der har betalt så meget som en krone for meget som konsekvens af fejlen, skal have mulighed for at få genoptaget deres sag,« lyder det fra skatteministeren.